Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igra prijestolja

Dramatičan sukob u Bayernu: Kovač u opasnosti, lomi se preko njegovih leđa

Sukob dvaju najmoćnijih čelnika Bayerna prelama se preko leđa hrvatskog trenera…

Galerija Karl-Heinz Rummenigge, Jupp Heynckes i Uli Hoeness (Foto: AFP) Hasan Salihamidžić i Uli Hoeness (Foto: AFP) Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness (Foto: AFP) +3 Uli Hoeness (Foto: AFP)

Glavni šefovi Bayerna Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge sukobili su se po pitanju budućnosti Nike Kovača na klupi bavarskog diva, piše visokotiražni Bild.

Ukratko, predsjednik kluba (Hoeness) brani Kovača i želio bi da ostane trener, a glavni izvršni direktor (Rummennigge) prilično je skeptičan. Očito je da se dugogodišnji šefovi Bayerna razilaze po pitanju Kovačeve budućnosti.

To se moglo vidjeti i po nedavnim vrlo oprečnim izjavama dviju glavnih upravljačkih figura Bayerna. Nakon što je Bayern pregazio Borussiju Dortmund u derbiju Bundeslige, njemački mediji i mnogi stručnjaci pohvalno izrazili o igri Bayerna i Kovačevim taktičkim zamislima, Taman kada se činilo da Kovač barem nakratko može odahnuti, javio se Rummenigge i iznenadio s oštrim kritikama.

Sukob Hoenessa i Rummeniggea

„Kalle“ je iskritizirao Kovača zbog stalnog rotiranja u jesenskom dijelu sezone te je upozorio da nitko nema jamstvo da će ostati na klupi Bayerna. Hoeness je potom kontrirao Rummeniggeu kazavši da Kovač ima njegovu punu potporu.

Čini se da Rummenigge još nije progutao Bayernovo rano ispadanje u Ligi prvaka. Liverpool je očitao lekciju Bavarcima glatko ga pobijedivši u Muenchenu, a na Kovača se sručila prava kanonada. Nijemci su bili vidno razočarani.

Rummenigge upozorio Kovača: "To je bilo samoubojstvo, nema jamstva za ostanak" Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness (Foto: AFP) Niko Kovač slavi gol (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) +3 Niko Kovač (Foto: AFP)

Hrvatski trener opet je kritiziran sa svih strana, slično kao i u prvom dijelu sezone, podjednako zbog poraza i loše igre. Bayern dugo nije tako loše izgledao u Ligi prvaka, no to nije samo Kovačeva krivica, čak je njegova možda najmanja.

Mnogi će reći da su najveći krivci upravo čelnici kluba, koji su debelo zakasnili s pomlađivanjem i rekonstrukcijom davno izraubane momčadi. Kritike na račun Kovača mogu se djelomično shvatiti i kao „pranje“ šefova Bayerna pred navijačima te prebacivanje krivice na trenera

Kovač i Hoeness na ručku prije Borussije

S druge strane, Hoeness je otkrio kako je prije utakmice s Borussijom Dortmund pozvao Kovača na ručak i pružio mu punu potporu. Hoeness je u četiri oka rekao Kovaču da mu posao nije u pitanju čak i ako izgubi od Borussije.

Hoeness je javno prije utakmice izjavio da očekuje pobjedu. Objasnio je Kovaču da to nije bila prijetnja prema njemu, nego pokušaj razbuđivanja apatične momčadi.

Navijači Reala brutalno se obračunali s velikom zvijezdom: Žele ga dva diva i ambiciozni izazivač Gareth Bale, Karim Benzema i Luka Modrić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +3 Gareth Bale i Frenkie de Jong (Foto: AFP)

„Kako možete raditi s nekim ako stalno dovodite u pitanje njegovu poziciju? Sve je uvijek bilo OK. Ako nisam zadovoljan, to ne znači da planiramo trenera šutnuti nogom u stražnjicu. I dalje možete raditi ako ste kritični jedni prema drugima“, pojasnio je Hoeness, koji je tijekom sezone također kritizirao Kovača i javno izrazio nezadovoljstvo igrom Bayerna.

Hoeness je uspio ili pokušao uvjeriti Kovača da su njegove opaske dobronamjerne i da ih ne treba tumačiti kao pripremu za smjenu.

Igra prijestolja u Bayernu

Bild piše da se iza kulisa zapravo valja sukob između Hoenessa i Rummeniggea, koji se prelama preko Kovačevih leđa. Hoeness se navodno želi riješiti Rummeniggea kao druge najjače persone u Bayernu i svojevrsne protuteže, a sve kako bi ostao sam na vrhu i vodio klub u smjeru u kojem je zamislio. Bayernovi moćnici opipavaju si mišiće na pitanju trenera. Kovač im, ističe Bild, služi kao polje sukoba, na njemu odmjeravaju snage.

Geneza Bayernovih problema: Kako je bavarski div postao europski patuljak Niko Kovač i Hasan Salihamidžić s igračima Bayerna (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) +7 Niko Kovač i Robert Lewandowski (Foto: AFP)

Njemački tabloid, u kojem je sport najozbiljnija i najcjenjenija rubrika, tvrdi da se u Bayernu odvija dramatična igra prijestolja. Ističe se da je simptomatično to što je Hoeness tražio produljenje predsjedničkog mandata kako bi ostao barem jednu godinu duže na funkciji od Rummenigge, koji je najavio da će se povući istekom mandata 2021.

Koliko ima istine u ovim spekulacijama, teško je reći. Činjenica je da Hoeness i Rummenigge surađuju desetljećima. Bilo je između njih sukoba, ali uvijek je to ostalo na razini podnošljivog. Ne bi bilo prvi put da se Hoeness i Rummenigge igraju dobrog i lošeg policajca.

Kovač mora paziti

Yupp Heynckes i Carlo Ancelotti zacijelo bi na tu temu mogli nešto reći. Kovač je vjerojatno svjestan da Hoenessove riječi potpore ne treba uzimati kao sveto pismo. Heynckes je osvojio trostruku krunu pa je morao otići.

Radili su mu iza leđa pregovarajući s Pepom Guardiolom. U trenutku kada su sve dogovorili Španjolcem, nije im bilo ni na kraj pameti da će Heynckes te sezone sve osvojiti.

Nova situacija u Bayernu: Zvijezde opet nezadovoljne, jedna se izderala na Kovača pred svima Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) Thiago Alcantara i Pep Guardiola (Foto: AFP) +2 Ribery slavi gol (Foto: AFP)

Heynckes je nakon poraza od Chelseaja u finalu Lige prvaka bio na stupu srama u Njemačkoj, a čelnicima Bayerna poslužio je kao prijelazno rješenje dok Guardiola ne završi godinu odmora.

I talijanski stručnjak dobivao je slične riječi potpore kao Kovač, a znamo kako je na kraju završio. Kada kola krenu nizbrdo, obećanja se lako zaboravljaju. Kako god, Kovač mora paziti, nalazi se u neobranom grožđu. Jose Mourinho pozorno prati situaciju i šalje signale koji se mogu protumačiti na više načina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider