Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kovač najmanji krivac

Geneza Bayernovih problema: Kako je bavarski div postao europski patuljak

Bayern debelo kasni s totalnim remontom momčadi te je pitanje kada će se vratiti na stare kote...

Galerija Niko Kovač i Hasan Salihamidžić s igračima Bayerna (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) +7 Niko Kovač i Robert Lewandowski (Foto: AFP)

„Liverpool je u dvije utakmice bio bolji. Na vidjelo su izašli naši limiti“, smireno je izjavio trener Bayerna Niko Kovač nakon što je Liverpool protutnjao kroz München i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka.

Njemački mediji pišu da Kovačeve izjave nisu dobro sjele čelnicima Bayerna, koji su očito očekivali više od ove momčadi. No to nije bilo realno očekivanje, čelnici Bayerna, a još više neki igrači, izgubili su kontakt s realnošću. Izjave na račun Kovača sve govore. Stoga je veliko pitanje hoće li bolan poraz od Liverpoola dobro doći Bavarcima da konačno progledaju?

Davno prije početke sezone pisali smo da Bayern barem dvije godine kasni s totalnim remontom te da Kovač neće imati pravu šansu napraviti nešto ozbiljnije u Ligi prvaka ako mu Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummennige ne dopuste počistiti svlačionicu. To nije bilo teško zaključiti.

Bayern kasni s remontom dvije godine

Nakon poraza od Reala prošle sezone, istakli smo da su Bayern uništili veterani i zmija u džepu. Mislili smo na poslovičnu štedljivost Bayernovih čelnika koji su u posljednjih pet-šest godina napravili cijeli niz pogrešaka, od brzopletog potpisivanja ugovora s Pepom Guardiolom i u biti smjenom Yuppa Heynckesa do neshvatljivog puštanja Tonija Kroosa i Douglasa Coste te forsiranja potrošenih veterana čije su najbolje godine davno prošle.

Arjen Robben i Franck Ribery puno su dali Bayernu, tu nema sumnje, no veliki klub ne bi trebao držati igrače zbog starih zasluga. Kad se to dogodi, obavezno slijedi tresak o pod. Pad Bayerna najbolje se ogleda u golgeterskoj statistici Riberyja.

Krilni napadač na kojem je Bayern tvrdoglavo temeljio svoju igru i kada je bilo potpuno jasno da on više nije onaj stari, do ove sezone nije postigao gol u Ligi prvaka četiri godine, a u najvažnijim utakmicama gotovo sve lopte su išle preko njega.

Ribery simbol Bayernovih pogrešaka

Bayern je igrao preko Riberyja jer je Robben gotovo non-stop bio ozlijeđen. Ribery je tek nešto manje vremena provodio po bolničkim krevetima, ali je uglavnom bio spreman za najveće utakmice, na sreću ili nesreću Bavaraca, kako se uzme. Da je Robben bio zdrav kada je najviše trebalo, možda bi bilo drugačije. Ali od možda se u nogometu ne živi. Robben je godinama bio ključan igrač Bayerna, bez njega su Bavarci kao bez jedne noge.

Liverpool na krilima Manea srušio Bayern usred Münchena Slavlje igrača Liverpoola (Foto: AFP) Sadio Mane i Serge Gnabry (Foto: AFP) Robert Lewandowski i Joel Matip (Foto: AFP) +1 Slavlje igrača Bayerna (Foto: AFP)

Nizozemac je bio ta dodatna klasa koja može sama riješiti utakmicu. Kada nikome ne bi išlo, Robben bi nerijetko u solo prodoru prošao protivničku obranu i zabio pogodak ili namjestio zicer. No malo tko se može sjetiti kada je Robben posljednji put bio spreman kada su se igrale odlučne utakmice u završnici sezone Lige prvaka.

Nerazumni potezi uprave

Logičnim se činilo da će se Bayern zahvaliti Riberyju i Robbenu nakon što su ih više nego uspješno zamijenili Douglas Costa i Kingsley Coman u trenutku kada su duže vrijeme izbivali s terena zbog ozljeda. Iako su Costa i Coman tada odlično igrali i moglo se očekivati da će biti samo bolji, nikako lošiji, čelnici Bayerna pričekali su da se Ribery i Robben oporave i opet im dali prednost. Naposljetku je Brazilac žrtvovan i morao je otići u Juventus. Zbog spomenutih veterana neizravno je morao otići i Kroos.

Vrativši se sa Svjetskog prvenstva u Brazilu kao jedan od najboljih igrača turnira, mladi Nijemac zatražio je povišicu, odnosno da uđe u najviši platežni razred gdje stoluju Robben, Ribery, Mueller, Neuer..., a dobio je odgovor u direktorskoj kancelariji: "Pa i nisi ti takva klasa, slobodno idi."

Vraćanje na mjesto nesreće

Kroos je prodan u Real za "pišljivih" 25 milijuna eura. U Madridu nisu mogli vjerovati za kakve su novce dobili zvijezdu Mundijala, tukli su se nogom u stražnjicu, ni cijeli svijet nije mogao vjerovati što je Bayern napravio. Gdje je tu logika?

Bayern je išao iz pogrešku u pogrešku, pokušavao je napraviti ono što je nemoguće – vratiti kotač povijesti. Njegova uprava kao da se pokušavala vratiti na mjesto najveće pogreške, na vrijeme kada je izgubljeno finale s Chelseajem na Allianz Areni i kada je počela potraga za novim trenerom.

Sve je počelo nakon odlaska Heynckesa

Treba se prisjetiti da je u to vrijeme Heynckes bio na stupu srama u Njemačkoj. Njihovi mediji zbijali su šale s njim i bilo je jasno da su Bayernovi čelnici već tada počeli tražiti nasljednika. Budući da je Guardiola uzeo slobodnu godinu, Bayernovi čelnici odlučili su ga pričekati. Heynckes je poslužio kao čuvar klupe katalonskom treneru, da ne moraju tražiti trenera za jednu godinu.

Brojke Cristiana Ronalda u Ligi prvaka koje oduzimaju dah: Atletico mu je mušterija Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo - osveta (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +3 Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP)

Heynckesovo umirovljenje priče su za malu djecu. Da nije mislio otići u mirovinu, dokaz je to što se četiri godine kasnije vratio. Morao je, jer ugovor s Guardiolom se nije mogao samo tako poništiti. Dogovor je pao nekoliko tjedana nakon utakmice s Chelseajem, a potpisan je prije Božića iste godine, u trenutku dok Bayernu nisu cvjetale ruže i malo tko je mogao očekivao da će u Heynckesov stroj proraditi i naposljetku osvojiti trostruku krunu.

Kad je Ancelotti izgorio...

Bayernovi čelnici očito nisu, jer kakve ima logike mijenjati trenera koji je ostvario ponajveći uspjeh u povijesti kluba. Ugovor s Guardiolom nije se mogao raskinuti, pa je napravljen igrokaz da Heynckes odlazi u mirovinu. Naravno, uz bogatu otpremninu. Od tog trenutka kreću problemi za Bayern, a koji su kulminirali u posljednje dvije godine. Carlo Ancelotti bio je žrtva navedenih problema, a žrtveni jarac lako bi mogao postati i Niko Kovač.

Budući da ni slavni talijanski trener nije imao dovoljno snage izboriti se da mu čelnici kluba dopuste uvesti red u svlačionicu, teško je bilo očekivati da će to napraviti bivši hrvatski izbornik, čija je zvjezdana aureola puno manja od svih prethodnika na klupi Bayerna. Ancelotti je izgorio u sukobima sa šefovima Bayernove svlačionice, dok se Kovač još uvijek nekako nosi, iako to što mu rade cijelu sezone prelazi granice dobrog ukusa.

Löw konačno shvatio

Sramotne izjave koje pojedini Bayernovi igrači daju na račun Kovača gotovo cijelu sezonu, najviše govore o njima, ali i o samom klubu, odnosno u što se Bayern pretvorio da se takvo što tolerira.

Ako ne dođe do radikalnih promjena, Bayern će se jako teško u skoro vrijeme vratiti na stare kote. Situacija u Bayernu može se tumačiti dvojako: Ili su Hoennes i Rummenigge davno ispustili uzde iz ruku ili namjerno povlađuju senatorima kako bi prikrili svoje pogreške. Inače je teško objasniti cijeli niz pogrešaka koje su napravili. Joachim Löw je konačno progledao i odlučio se riješiti Bayernovih senatora.

Kovač je najmanji krivac

U Säbener Strasseu konsternirani su potezom njemačkog izbornika, što govori da oni još ništa nisu shvatili, a mora se biti slijep da se ne vidi kako su Jerome Boateng, Mats Hummels i Thomas Müller već odavno izvan forme i zapravo su najslabije karike gdje god igraju. Robben odlazi na kraju sezone, ali Ribery želi ostati još jednu godinu. I čini se da će mu uslišiti želju.

Bayern debelo kasni sa smjenom generacija, osvježenjem momčadi ili totalnim remontom, kako god hoćete, te je pitanje koliko će mu trebati vremena da opet postane ozbiljan aspirant za osvajanje Lige prvaka. Biti prvak Njemačke u nikad slabijoj konkurenciji ionako nije neki uspjeh za Bayern.

Za sve navedeno Kovač snosi najmanju krivicu. Pravi krivci sjede u glavnoj loži Allianz Arene. Imaju puno zasluga iz prošlosti, to je činjenica, ali isto tako su od bavarskog diva napravili, uvjetno rečeno, europskog patuljka u nekoliko godina.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider