Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza jedne "ludosti"

Evo zašto je Real veći od Bayerna: Nevjerojatan podatak koji sve govori i otkriva!

Bayern živi u prošlosti i traga za izgubljenim vremenom koje se ne može vratiti.

Momčad Bayerna (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real je opet slavio na Allianz Areni s 2:1, a Zinedine Zidane pohvalio je jednog igrača Bayerna nakon utakmice.

"Ribery je bio odličan", kazao je Zidane. Kako i ne bi Francuz pohvalio protivničkog igrača koji je zapucao sve šanse, pa i onu najveću u ključnim trenucima. Igrala se 34. minuta, Bayern je vodio 1:0, mrtva šansa i komična situacija koja možda i najbolje simbolizira posljednje četiri čemerne godine Francka Riberyja. Umjesto da Bayern povede 2:0 i baci Real na konopce, utakmica je otišla u nekom sasvim drugom smjeru. Već viđeno prošle sezone kada je Vidal promašio jedanaesterac kod 1:0.

Da je neki hrvatski napadač, ne daj Bože Ilija Sivonjić, na tako nespretan način primio loptu i predao je suparniku poput početnika, čak i u utakmici HNL-a, o njemu bi hrvatski mediji pisali aforistične feljtone, a da taj isti hipotetski igrač uz to nije postigao gol skoro četiri godine u tom natjecanju, o njemu bi se vjerojatno snimale humoristične serije. I o njemu, i o klubu koji mu produljuje ugovor u poznim godinama, i o trenerima koji ga uporno forsiraju i koncipiraju svaku drugu akciju preko njega.

Ribery skoro četiri godine bez gola u Ligi prvaka

Ribery, vjerovali ili ne, a teško je vjerovati jer zvuči nemoguće, nije postigao gol u Ligi prvaka od 21. listopada 2014. Zabio je Romi, ako nekoga zanima. Otad je upisao 21 nastup i odigrao 1354 minute, a da nije postigao niti jedan jedini gol u Ligi prvaka. A nije da nije bilo šansi, promašio ih je tko zna koliko, teško je to uopće pobrojati.

Zidane bi se, osim pohvala, mogao i zahvaliti Riberyju. Prošle sezone u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka istih protivnika na Santiago Bernabeuu bio je praktički igrač manje za Bayern. Neki njemački mediji nisu mu dali ocjenu s objašnjenjem da nema tako niske ocjene. U jednom trenutku Carlo Ancelotti skočio je sa stolice i nešto prigovorio očito indisponiranom Francuzu, a ovaj mu je gnjevno uzvratio gestikulirajući usporedo rukama otprilike: "Ako ti ne valjam, vadi me." I izvadio ga je, ali za Bayern bi bilo bolje da ga nije ni stavio.

Međutim, Ancelotti, kao ni njegov prethodnik Pep Guardiola, a ni nasljednik Jupp Heynckes, nije imao petlju i dovoljno snage "zaslužne veterane" poslati u mirovinu. Vidjet ćemo kako će se postaviti Niko Kovač, ali nije teško nazrijeti probleme. Ancelotti ih je tetošio, a oni su mu kasnije vratili tako što su mu nasapunali dasku. Talijan je otišao iz Bayerna posramljen i podvijena repa. Da može vratiti vrijeme, vjerojatno bi neke stvari drugačije odigrao. Možda je Ancelotti "izbušen" baš zbog toga što je od uprave zatražio da se neki pošalju na transfer listu. Nije dobio podršku na najvišoj razini i na kraju je on stradao.

Cijeli ovaj ironični uvod pišemo s nakanom da pokažemo koliko Bayern kasni s pomlađivanjem momčadi. Čelnici Bayerna u posljednjih nekoliko godina napravili su cijeli niz teško shvatljivih poteza. Iako stara krilatica kaže da se u nogometu ne živi od prošlosti, pogotovo u velikim klubovima, u Bayernu očito nije tako. Da jest, zadržali bi Tonija Kroosa i Douglasa Costu, a već odavno umirovili bi ili prodali Robbena i posebice Riberyja. Prilično je jasno zašto se njih dvojica ne daju, nije se lako rastati od desetak milijuna eura godišnje, ali nije jasno zašto ih Bayern tolerira?

Stare zasluge i život u prošlosti

Netko će reći zbog starih zasluga, a upravo je to ono čemu pričamo. Tu je razlika između Bayerna i Reala. U Bayernu se očito jako dobro može živjeti na starim zaslugama, a u Realu baš i ne može. Navijači i španjolski mediji Ronaldu vade mast kada uđe u trotjednu golgetersku krizu, što bi mu tek radili da ne postigne gol u Ligi prvaka četiri godine? Kad igru koncipiraju na igračima kojima je vrijeme odavno prošlo, Bavarci se ne trebaju čuditi što se nikako ne uspijevaju plasirati u finale Lige prvaka.

Logičnim se činilo da će se Bayern zahvaliti Riberyju i Robbenu nakon što su ih više nego uspješno zamijenili Douglas Costa i Kingsley Coman u trenutku kada su duže vrijeme izbivali s terena zbog ozljeda. Iako su Costa i Coman tada odlično igrali i moglo se očekivati da će biti samo bolji, nikako lošiji, čelnici Bayerna pričekali su da se Ribery i Robben oporave i opet im dali prednost. Naposljetku je Brazilac žrtvovan i morao je otići u Juventus. Zbog spomenutih veterana neizravno je morao otići i Kroos.

Vrativši se sa Svjetskog prvenstva u Brazilu kao jedan od najboljih igrača turnira, mladi Nijemac zatražio je povišicu, odnosno da uđe u najviši platežni razred gdje stoluju Robben, Ribery, Mueller, Neuer..., a dobio je odgovor u direktorskoj kancelariji: "Pa i nisi ti takva klasa, slobodno idi." Kroos je prodan u Real za "pišljivih" 25 milijuna eura. U Madridu nisu mogli vjerovati za kakve su novce dobili zvijezdu Mundijala, tukli su se nogom u stražnjicu, ni cijeli svijet nije mogao vjerovati što je Bayern napravio. Gdje je tu logika?

Ako Ribery zabije u Madridu...

Bayern ide iz pogrešku u pogrešku, pokušava napraviti ono što je nemoguće –vratiti kotač povijesti. Njegova uprava kao da se pokušava vratiti na mjesto najveće pogreške, na vrijeme kada je izgubljeno finale s Chelseajem i kada je počela potraga za novim trenerom. Heynckesovo umirovljenje priče su za malu djecu. Da nije mislio otići u mirovinu, dokaz je to što se četiri godine kasnije vratio. Morao je, jer ugovor s Guardiolom se nije mogao samo tako poništiti.

Jupp Heynckes (Foto: AFP) Jupp Heynckes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Povratak na staro više nije moguć, traganje za izgubljenim vremenom uzaludan je posao, jer niti je Heynckes onaj stari, a pogotovo nisu Ribery i Robben, koji je, uzgred rečeno, uvijek bio glavni igrač Bayerna i čovjek odluke. Ribery ipak nije ta klasa, moje je mišljenje, ali to je već neka druga priča. Bila je to neka druga momčad, mlađa, živahnija, poletnija, današnji Bayern taj nogomet teško može igrati. Bavarci su prokockali šansu da na duže vrijeme zavladaju Europom i naprave ono što je napravio Real nakon njih.

Madriđani su iskoristili šansu i sada s osmijehom od uha do uha farizejski mogu hvaliti igrače Bayerna koji bi kod njih davno letjeli.
Ne, nismo otpisali Bayern, bit će tu još gužve, Bayern je još uvijek u stanju okrenuti dvoboj u svoju korist. Jedna stvar bit će mu nasušno potrebna – Riberyjev gol. Jer, ako zabije gol u Madridu, posebice više njih, bit će to pravo čudo, a kad je čudo, onda ni Bayern vjerojatno neće ispasti. Drugo je pitanje kolika je šansa. 90 minuta dodajte na one 1354 minute i lako ćete izračunati.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider