Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prekipjelo na Bernabeuu

Navijači Reala brutalno se obračunali s velikom zvijezdom: Žele ga dva diva i ambiciozni izazivač

Nakon što su mu navijači spustili palac, Gareth Bale na pragu je odlaska iz Reala…

Galerija Gareth Bale, Karim Benzema i Luka Modrić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +3 Gareth Bale i Frenkie de Jong (Foto: AFP)

Navijači Reala brutalno su se obračunali s velikom zvijezdom u prošlom kolu španjolske lige. Igrala se treća minuta utakmice Reala i Eibara u Madridu, a Gareth Bale već je dobio gromoglasnu porciju zvižduka na Santiago Bernabeuu.

Navijačima Reala očito je prekipjelo, nemaju više nimalo razumijevanja za velškog reprezentativca. Čim dotakne loptu, odmah negoduju, više i ne čekaju da vide kako će odigrati. Poruka je jasna i Florentino Perez zacijelo je dobro razumije. Bale mora otići.

Predsjednik Reala više nije u situaciji da može prkositi navijačima jer bi i njega voda lako mogla odnijeti. Što je bilo prošle ili pretprošle godine, a kamoli prije četiri-pet godina, navijače Reala ne zanima. U Realu se ne može živjeti od prošlosti, ma kako ona recentna i blistava bila.

Navijači Reala traže Baleov odlazak 

Oni uvijek očekuje najbolje i najviše, i to svake sezone. Nema popusta ni za koga, pa ni za Balea, koji zacijelo nije iskoristio sav svoj potencijal u Realu, ali ipak mu je dosta dao. Gotovo redovito bio je najbolji u najvećim utakmicama, odlučio je barem dva finala Lige prvaka. Po tome je bolji i od Cristiana Ronalda.

Real u grdnim problemima: Evo zašto će teško stvoriti novu šampionsku momčad Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Zinedine Zidane (Foto: AFP) Rakitić i Modrić (Foto: AFP) +3 Slavlje Reala (Foto: AFP)

No Velšanin već duže vrijeme igra na refule, praktički od prelaska u Real ima velikih problema s ozljedama. Ove sezone igra loše, praktički ga nema nigdje. Očekivalo se da golgeterski nadomjesti Ronalda, a nije ni blizu tih očekivanja.

To je kap koja je prelila čašu strpljenja Realovih navijača, oni ga više jednostavno ne mogu ni vidjeti na travnjaku. Stoga više nije pitanje hoće li Bale napustiti Real, nego u koji će klub prijeći.

Perez nije u situaciji da može licitirati, više ne može tražiti brda i doline, odnosno onoliko koliko misli da Bale vrijedi. Kako stvari stoje, morat će prodati Balea za najbolju ponudu koja mu sleti na stol, a ona sigurno neće biti oko 150 milijuna eura, koliko je Perez još prošlog ljeta mislio da treba dobiti za njega.

Stotinu milijuna eura

Malo je vjerojatno da može dobiti i približno toliko, posebno ako znamo da su Madriđani za Ronalda dobili 117 milijuna eura. Velšanin je, doduše, mlađi od Ronalda, ali ni on nije u cvijetu mladosti. U srpnju će napuniti trideset godina, uz to je ispao iz forme, a poznato je i da je imao problema s ozljedama svih vrsta.

Bale se vjerojatno može vratiti u formu, čak i odigrati neke utakmice na razini Zlatne lopte, ali može li se računati na to da će biti na dispoziciji cijelu sezonu? Teško je pretpostaviti da će na pragu tridesetih odjednom postati zdrav kao dren, no trenutačno nema većih problema i širu priču da se jako dobro osjeća.

Bale biranim riječima o Modriću: "Najbolji igrač s kojim sam igrao, a s Ronaldom nemam problema" Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale je postigao gol na asistenciju Modrića (Foto: AFP)

Sigurno mu je velika prednost to što još uvijek ima veliki marketinški potencijal, pogotovo na Otoku. Na taj segment priče u Realu najviše računaju. Na Transfermarktu ga procjenjuju na 70 milijuna eura, no to se može uzeti samo kao okvirna cifra. Znamo da u pravilu to nije tržišna vrijednost jer igrač zapravo vrijedi onoliko koliko je netko spreman ponuditi.

Spekulira se da bi u Realu bili zadovoljni da dobiju za njega između 90 i 100 milijuna eura, koliko su otprilike i uložili u njegovu odštetu. Tko je spreman i može to platiti? Marca piše da su tri najveća kandidata Manchester United, Bayern i Tottenham.

Manchester United, Bayern i Tottenham najveći kandidati

Manchester United već nekoliko godina koketira s Baleom. Engleski mediji nekoliko puta su pisali kako je blizu Old Trafforda, no transfer se nije ostvario. Manchester United nije htio platiti koliko je Perez tražio ili ga Real nije želio prodati. Možda je ovaj put moguća trampa. Paul Pogba dovodi se u svezu s Realom, a njega je Manchester United platio približno koliko i Real Balea.

Drugi kandidat navodno je Bayern. Njemački velikan slično kao i Real priprema remont momčadi. Traže se nasljednici Francka Riberyja i Arjena Robbena, a Bale je navodno jedna od meta. Koliko je realno da Bayern iskrca stotinu ili nešto manje milijuna eura za Balea, teško je reći.

Oglasili se iz Baleova tabora: Opleli po navijačima Reala i poslali poruke koje im neće svidjeti Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale i Lucas Vazquez (Foto: AFP) +3 Gareth Bale i Frenkie de Jong (Foto: AFP)

Prije nekoliko godina to bi bila utopija, ali činjenica je da Bayern mijenja politiku i da je spreman odriješiti vreću. Pokazao je to na primjeru Lucasa Hernandeza, za kojeg će platiti Atleticu 80 milijuna eura.

Francuz jest osjetno mlađi od Balea, ali ipak se radi o obrambenom igraču koji ni izbliza nema zvjezdani status kao Velšanin. Ako su spremni za braniča iskrcati 80 milijuna, zašto ne bi i desetak milijuna eura više za Balea? Ako Bayernovi liječnici podignu rampu, to je lako moguća opcija.

Povratak u staro jato

Treći je najozbiljniji kandidat Tottenham, klub iz kojeg je Bale prešao u Real 2013. Povratak Balea bila bi kulminacija razvoja Tottenhamova projekta.

Izgradili su spektakularan stadion, već imaju odličnu momčad, pa sada trebaju samo još jednu veliku zvijezdu da zaokruže priču i napadnu naslov prvaka Engleske, koji čekaju od 1961. Liga prvaka ne bi bila nedokučivo ostvarenje, ni i ovako nisu predaleko.

One su već isprobale "svemirski brod": Ove dvije ljepotice večeras će doći na svoje Navijačice Tottenhama (Foto: Twitter) Tottenhamov novi stadion (Foto: Twitter) Tottenhamov novi stadion (Foto: Twitter)

Tottenham nije platežno moćan kao Manchester United ili Bayern, ali Pijetlovi su financijski dosta jaki. Bale je emocionalno vezan za taj klub i možda bi mu dao neki popust. Rizično jest, ali postoji i jasna računica.

Gotovo da nema sumnje kako bi Baleov povratak izazvao euforiju među Tottenhamovim navijačima; dresovi bi se prodavali kao alva, stadion bi bio krcat, ionako skupe cijene ulaznica vjerojatno bi još malo skočile. Dakle, financijska konstrukcija postoji.

Osim toga, vrijeme je da Tottenham napokon razmišlja i o sportskoj strani priče. Ipak je riječ o članu negdašnjeg „big fivea“ engleskog nogometa. Krajnje je vrijeme da konačno nešto i osvoji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider