Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama na Camp Nouu

Barca poslala Rakitiću oštru poruku: Slijedi brutalno čišćenje, evo tko je na listi za odstrel

Barcelona će u ljetnom prijelaznom roku pokušati očistiti svlačionicu…

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nastavlja se pritisak Barcelone putem medijskih trabanata na hrvatskog veznjaka Ivana Rakitića. U glavnim katalonskim sportskim medijima posljednjih dana praktički svaki dan izađe neka priča o Rakitiću. Nije teško zaključiti kako se svi upiru dokazati da mora što prije napustiti Camp Nou.

Da Barcelona ne želi zadržati Rakitića, to je sasvim jasno, no još uvijek ostaje otvorenim kada će Rakitić odlučiti dići sidro? Barca ne može prodati Rakitića bez njegova pristanka. Jučer je Sport pisao da u Barceloni sumnjaju kako im hrvatski reprezentativac namjerava zagorčati život tako što će se iz petnih žila odupirati odlasku.

gol expired Ovo je razina koju Ronaldo želi dosegnuti: Otkrio recept čudesne forme u 46. godini divider

Spekulira se da je Rakitićev plan odugovlačiti što je više moguće kako bi dočekao istek ugovora i odlazak bez odštete. Ugovor mu istječe u ljeto 2021., a već sljedeće zime imat će odriješene ruke pregovarati s klubovima. Ima interesenata za Rakitićeve usluge, najviše iz Italije, doduše ne po cijeni koju je izvjesila Barca, no katalonski mediji sumnjaju da Hrvat želi ostati u Španjolskoj, odnosno da se želi vratiti u Sevillu.

Rakitić želi u Sevillu besplatno

Hipoteza Munda Deportiva glasi: Budući da u vremenu velike krize Sevilla nema dovoljno novca da bi otkupila Rakitićev ugovor i ponudila mu plaću kakvu očekuje, Rakitić mora prisiliti Barcu da ga pusti besplatno ili da ga proda što jeftinije. U tom slučaju Sevilla će moći ispuniti njegova osobna potraživanja.

Barca je preko Munda Deportiva poslala Rakitiću oštru poruku. Ako ne pristane na transfer ovog ljeta i odluči ostati do kraja ugovora, može računati na to da će imati minimalnu minutažu. Možda ni to. Rakitić je došao u Barcelonu iz Seville 2014. za 18 milijuna eura odštete. Iako je njegov ugovor više nego amortiziran, Barca želi na njemu dodatno zaraditi.

gol expired Bilić nabacio novi izgled pa upozorio na nešto važnije od nogometa: ''Nije bitno gdje živiš i koliko zarađuješ'' divider

Katalonci traže 25-30 milijuna eura, a vjerojatno bi bili zadovoljni s 20 milijuna. Posljednjih godinu-dvije spominjali su se kao najozbiljniji prosci PSG, Juventus i Inter. Parižani su otpali, no Talijani su još uvijek zainteresirani. I nisu jedini. Navodno su u igri i neki engleski klubovi.

Barca sprema čišćenje svlačionice

Barcelona je svjesna da je nekoliko momčadi željelo iskoristiti situaciju i zatražiti da Rakitić posljednju godinu ugovora odradi na posudbi kod njih, a potom da ga besplatno preuzmu. To je upravo ono što Barca pokušava izbjeći. Barca želi skinuti Rakitićevu plaću s grbače, ali ne misli ga pustiti u bescjenje. Trenutačno je pat-pozicija. Čeka se tko će prvi popustiti.

Rakitić nije jedini koga Barcelona želi prodati. Delikatna financijska situacija naleže oštre rezove. Katalonski Sport piše da se Barca ponajprije želi riješiti prekobrojnih igrača u veznoj liniji. Na tom dijelu terena najveća je gužva, pa će tu napraviti drastičan rez. Prioritet je prodati Rakitića, Artura Vidala i Rafinhu jer im sljedeće godine istječu ugovori.

gol expired Nevjerojatna otkrića legende Milana: ''Real plaćao suce, nisam 20 godina ispričao što se dogodilo u Beogradu'' divider

Philippe Coutinho, Oriol Busquets i Alena igrači su Barce na posudbi. Sva trojica imaju dugoročnije ugovore, no Barca u novom sportskom projektu računa samo na Alenu, no njemu se ne vraća iz Betisa ako neće dobiti garanciju da će igrati. Barca je platila Coutinha kao suho zlato, čak 145 milijuna eura.

Kako stvari stoje, bit će sretna ako izvuče pola od te cifre. Na Transfermarktu trenutačno je procijenjen na 56 milijuna eura, jednako kao i Ousmane Dembele, kojeg je također platila debelo preko stotinu milijuna eura i rado bi ga nekome utrapila.

Traži se novi Yaya Toure

Barca u veznom redu računa na Arthura, Sergija Busquetsa, Frenkieja de Jong, Sergija Roberta i spomenutog Alenu. Ideja je da se tim igračima pridruži još jedan polivalentan veznjak; fizički moćan i tehnički vrlo dobar. Netko poput Yaye Tourea. Katalonci su ocijenili da im nedostaje balans tehnike i snage u veznom redu.

gol expired ManUtd dobio fantastičnu priliku zamijeniti Pogbu, ali uključio se i Chelsea, koji ostaje bez ključnog igrača divider

U ljetnom prijelaznom roku tražit će takav tip veznjaka. Pitanje je hoće li ga naći jer ne smije biti preskup. Budući da su glavne mete skupocjeni igrači Lautaro Martinez i(li) Neymar, neće biti previše novca na raspolaganju za ostale pozicije. Štoviše, ako Barca odluči dovesti obje velike zvijezde, morat će još više prodavati.

Barca je došla u situaciju da strogo mora voditi računa o ekonomskom aspektu svakog transfera. Za to nije zaslužna samo pandemijska kriza. Problemi financijske prirode drmaju je već duže vrijeme. Nakon cijele niske promašenih investicija, stotine milijune eura praktički su bacili u vjetar, prošle zime nisu imali dovoljno keša za kupovinu ozbiljnijih pojačanja.

gol expired Liga prvaka i Europska liga nastavljaju se tek u rujnu? UEFA ima novu ideju za završetak sezona divider

Ne samo da nisu kupovali nego su morali i prodavati, i to igrače na deficitarnim pozicijama napadača. Na taj način doveli su se u dramatičnu situaciju nakon što se ozlijedio Demebele, pa su morali aktivirati poseban članak u pravilniku Španjolskog nogometnog saveza kako bi popunili rupu izvan prijelaznog roka.

Bartomeu bez milosti

Nije slučajnost što su na Camp Nouu zimus započele otvorene svađe. Raskol se mogao vidjeti na svim razinama, od Uprave do svlačionice. Cijeli niz afera izašao je na vidjelo. Iznošenje prljavog rublja traje do danas. Navijači su žučno reagirali tražeći ostavku predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Njemu je prekid sezone zapravo jako dobro došao jer su se na svakoj utakmici vijorili bijeli rupčići.

Ivica Medo Jovićević i dalje prvi kandidat za klupu Dinama, no više nije siguran: "Mamići se boje da je neiskusan" divider

Bartomeu je dobio vrijeme da sredi situaciju u klubu, no dogodili su se još veći sukobi. Neki članovi Uprave otvoreno su ga optužili za korupciju i napustili klub. Hoće li Bartomeu isplivati, najviše će ovisiti o ishodu završnice sezone, ako je uopće bude, i ljetnom prijelaznom roku.

Bartomeu više nema pravo na pogrešku, a ni prostora za kompromise. Kako bi spasio vlastitu glavu, prisiljen je očistiti svlačionicu i srediti situaciju. Sigurno neće imati milosti. U tom kontekstu sasvim je jasno da su Rakitiću odbrojeni dani.

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider