Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Najavili Japan

Dalić otkrio što je sa Sosom, Gvardiol spreman pucati penal: "Trebaju nam maksimalno spremni igrači"

U ponedjeljak od 16 sati Hrvatska i Japan igraju utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva u Katru.

Izbornik Zlatko Dalić i Joško Gvardiol bili su gosti na press-konferenciji dan uoči okršaja Hrvatske i Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva 2022.

Japanci kažu da moraju ući u utakmicu kao samuraji. Što kaže hrvatski izbornik?

"Mi našeg protivnika zaista respektiramo, koji je pobijedio dva svjetska prvaka Njemačku i Španjolsku, i to nakon što su gubili. Znamo da će ići kao samuraji, nećemo se ni mi drukčije postaviti. I mi se moramo tako pokazati, najvažnije je da ne podcijenimo suparnika i da idemo hrabro, a onda će teren reći tko je bolji".

Kako Gvardiol doživljava priliku da najavi tako veliku utakmicu?

"Drago mi je biti ovdje, u većini slučajeva takve utakmice najavljuju Modrić, Kovačić ili Perišić. Nadam se da neće biti zadnji put da najavljujem ovakvu utakmicu".

Sosa upitan za utakmicu protiv Japana

Što je s Bornom Sosom? Jučer nije trenirao zbog iscrpljenosti…

"Imamo zadnji trening popodne, ako ne bude mogao biti stopostotan, nećemo ništa riskirati, tražit ćemo zamjenu. Vidjet ćemo situaciju s njim. Nama sutra trebaju igrači koji su maksimalno spremni i u punoj snazi. Bez obzira kakav izbor bude, mislim da smo mi spremni. Znamo kakav je ulog, znamo tko je protivnik“, odgovorio je Dalić.

Gvardiol poznaje japanske igrače, mnogi igraju u Bundesligi.

"Znam ih jako dobro, puno ih igra u Njemačkoj. To je momčad koja se bori svih 90 minuta i ne odustaje do kraja".

gol expired Japanci ratnički protiv Vatrenih: "Hrvati su čvrsti, moramo biti hrabri kao naši slavni samuraji“ divider

Gvardiola ste uveli u prvu momčad na Euru. Tamo je napravio neke pogreške, sada briljira. Kako izbornik sada gleda na Gvardiolov razvoj?

"Tada je bila takva situacija. Joško je došao iz mlade reprezentacije, mi smo mu dali povjerenje. Igrač ne možeš postati ako ne dobiješ povjerenje i šansu. Mi smo istrpjeli te pogreške, bit će ih još, ali to se iskustvo mora proći. Joško je opravdao povjerenje".

Gvardiol dodaje:

"Svatko griješi, i ja sam griješio. Bile su to moje debitantske utakmice, neka trema, ali to je iza nas. Ja sam okrenut novim izazovima i budućnosti".

Može li Maroko izbaciti Španjolsku i otići daleko? Kažu da imaju san…

"Svatko ma svoj san, Hrvatska je imala svoj san i ostvarili smo ga u Rusiji. Zašto ne bi i Maroko? Treba biti uporan. Ja podržavam vašeg izbornika koji je rekao da ima svoj san. Tako i treba biti“, odgovorio je Dalić marokanskom novinaru.

Dalić se raspričao o Modriću

Može li Hrvatska nakon bronce i srebra osvojiti zlato?

"Nitko sretniji od nas da budemo prvaci. Mi vjerujemo, imamo svoj san. Ja sam uvijek optimističan. Drugi put zaredom prošli smo skupinu, u Rusiji smo bili srebrni, a uvjerljivo smo najmanja država na SP. Vjerujemo u to pa što bude".

Kako opisujete Modrića i je li ovo njegovo zadnje SP

"Što god da kažem za Luku, premalo je. Siguran sam da ovo nije zadnje velikog natjecanje za njega. To nam jamči njegova predanost, rad, upornost… Ipak, ne volim govoriti o pojedincima.

Eto, Gvardiol je spasio da ne bude gol protiv Belgije, ali on je dio momčad. To od njega očekujemo. Svi smo uključeni, svi doprinose, svi su važni, ne samo Luka i Joško. Luka je naš kapetan i nadamo se da će još dugo potrajati".

gol expired Dnevnik Nove TV doznaje: Andrej Plenković stiže na utakmicu osmine finala Hrvatske i Japana divider

Smatrate li se sretnim što ste opet prošli skupinu i što ćete igrati s Japanom, reprezentacijom koja ipak ne spada u red najvećih?

"Mislim da je Hrvatska napravila veliki uspjeh. U rangu je svjetskog čuda kakve rezultate radimo kada se zna da imamo četiri milijuna stanovnika. Hrvatske je postala velesila koju svi moraju poštovati".

Jeste li se čuli s Mihaelom Mikićem, koji je igrao u Japanu i jako dobro poznaje japansku reprezentaciju, te jeste li uvježbavali jedanaesterce?

"Nismo se čuli s Mikićem, gledao sam njegovo izlaganje i slažem se s njim. Analizirali smo protivnika, nema tu iznenađenja. Nadamo se da ćemo to riješiti prije jedanaesteraca, iako imamo igrače koji mogu i to uspješno odraditi. Znamo da nam neće biti lako, ali ni mi nećemo odustajati. Bit će fajt do kraja".

Gvardiol spreman preuzeti odgovornost

Je Gvardiol spreman preuzeti odgovornost i pucati jedanaesterac?

"Radije bih prepustio penale starijim igračima. Ali ako dođe ta situacija da treba pucati, zašto ne. Spreman sam i na to".

"Kako je moguće da tako mala nacija ima takve uspjehe?“ upitao je danski novinar i potom postavio pitanje o popularnosti nekih hrvatskih navijačica u Danskoj.

Marko Livaja VIDEO Livaja pokazao zavidno umijeće tehniciranja, snimale ga tri kamere divider

"To je zasluga naših sjajnih igrača. To je naš talent, naš rad. Oduvijek imamo igrače u velikim klubovima. Možda smo svjetski broj jedan po tim kvalitetama. Ovo drugo pitanje ne bih komentirao".

Prati li Gvardiol društvene mreže?

"Ne obraćam pažnju na društvene mreže, puno više sam fokusiran na nogomet. Slobodno vrijeme više volim provoditi družeći se s drugim ljudima.“

Vatreni su oprezni uoči Japana

Njemačka i Španjolska imale su veliki posjed protiv Japana, a na kraju su izgubili.

"Japanci su po posjedu zadnji, ali su broj jedan po presijecanju i tranziciji. Oni svaku akciju završavaju s pet-šest igrača. Zato su i dobili te utakmice. Možda su se Nijemci i Španjolci malo opustili kada su osjetili dominaciju. Moramo izvući pouku, mi se ne smijemo opustiti niti u jednom trenutku. Kada stanu u blok, tu su oni kvalitetniji. Moramo voditi računa o tome".

Može li Gvardiol opet otići na lijevu stranu umjesto Sose? Igrali ste tu na Euru…

gol expired Evo kako su Vatreni prolazili protiv Japana na velikim natjecanjima divider

"To će izbornik odlučiti. Ja sam spreman za sve opcije".

Kako se preživljavaju teške situacije? Hrvatska ih je u Rusiji puno preživjela, a i sada u Katru.

„Preživjeli smo te utakmice jer smo bili uporni i strpljivi. Nismo ni mi odustajali. Sutra će igrati dvije momčadi koje imaju sličan mentalitet. I po tom pitanju se možemo nositi ravnopravno. Spremni smo na borbu.“

Gvardiol dodaje:

„Nemam iskustvo iz Rusije, ali svi bismo voljeli da to riješimo u prvih 90 minuta. Moramo biti strpljivi, držati se plana. Kao što smo protiv Belgije, tako ćemo i sutra".

Uživa igrati s Modrićem

Što Modrić znači Gvardiolu?

"Više puta sam rekao: kada dođeš u reprezentaciju i vidiš taj vezni red, sve je lakše, jednostavno vjeruješ u njih. Nadam se da Luki nije zadnje Svjetsko prvenstva i da ga možemo iskoristiti da ostvarimo ono o čemu sanjamo".

Sutra će Vatreni imati najveću podršku s tribina. Bit će više navijača nego dosad. Koliko vam to znači?

"Nadam se da će tako biti. Svjesni smo da im je teško doći ovdje. Mnogi su čekali da prođemo skupinu pa da krenu. Čekamo ih, s njima smo puno jači“ kazao je Dalić.

Gvardiol je zaključio:

"Navijači su nam vjetar u leđa. Lijepo ih je bilo vidjeti kada smo igrali protiv Austrije u Beču. Oni su nam 12. igrač. Nadam se da će ih biti sve više".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider