Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Čeka nas četvrti ogled

Evo kako su Vatreni prolazili protiv Japana na velikim natjecanjima

Ovog ponedjeljka Hrvatska i Japan igraju utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Japana do sada su tri puta odmjerili snage međusobno i omjer je izjednačen. Svaka reprezentacija ima po pobjedu, uz jedan neodlučeni ishod.

Prvi put Plavi samuraji i Vatreni igrali su u lipnju 1997., na Kirin kupu u Tokiju, a Japan je slavio sa 4:3.

Domaćin je poveo 3.0, a strijelci su bili Takashi Hirano (35) i Kazuyoshi Miura (50, 53). Hrvatska je smanjila s dva gola Aljoše Asanovića (77, 85-11m), no Hiroaki Morishima je u 89. povećao na 4:2. Konačan rezultat postavio je Goran Vlaović u posljednjim trenucima susreta.

Medalja je naša Svjetsko prvenstvo 2022: Hrvatska osvojila broncu, Argentina svjetski prvak divider

Iduća dva ogleda bila su na svjetskim prvenstvima 1998. u Francuskoj, te 2006. u Njemačkoj, a oba susreta bila su u natjecanju po skupinama. Vatreni su 20. lipnja 1998. u Nantesu slavili sa 1:0, a pogodak odluke zabio je Davor Šuker u 78. minuti.

Bila je to pobjeda kojom je hrvatska vrsta osigurala plasman u osminu finala nakon što je u prvom kolu slavila 3:1 protiv Jamajke. Hrvatska je  dogurala do trećeg mjesta, dok je Japan ispao u skupini.

gol expired Hrvatska i Japan u utrci s vremenom: Po jedan važan igrač vodi bitku s iscrpljenošću divider

Idući i posljednji hrvatsko - japanski okršaj bio je 18. lipnja 2006. u Nurnbergu u susretu 2. kola F skupine. Hrvatska, koju je tada vodio Zlatko Kranjčar, je dominirala cijeli susret, ali nije uspjela probiti japnski zid.

U 21. minuti Darijo Srna je promašio jedanaesterac, a osam minuta kasnije Niko Kranjčar je pogodio gredu. Međutim, ostalo je 0:0. Hrvatska je potom remizirala s Australijom (2:2), te ispala, baš kao i Japan kojem je to bio jedini bod u skupini.

Japanci su jedna od tri najluđe priče na ovom prvenstvu. Izabrali smo tri najneočekivanija raspleta skupina, glasajte za jedan od njih i osvojite nagrade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider