Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
LIVAKOVIĆ HEROJ VATRENIH

Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva! Vatreni još jednom prošli nakon 11-eraca!

Hrvatska je nakon 1:1 u 120 minuta igre proošla u četvrtfinale boljim izvođenjem 11-eraca.

Galerija Ivan Perišić Marcelo Brozović i Ivan Perišić Ivan Perišić +4 Slavlje Vatrenih

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u osmini finala boljim izvođenjem 11-eraca izbacila Japan s 1:1 (3:1).

Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a onda je prilikom izvođenja 11-eraca u junaka izrastao Dominik Livaković, koji je obranio tri udarca Japanaca.

Poveo je Japan golom Daizena Maede (43), a na 1:1 poravnao je Ivan Perišić (55). Kako se rezultat više nije mijenjao do isteka 90. minute, kao niti nakon dodatnih pola sata, o putniku u četvrtfinale odlučivalo se udarcima s bijele točke.

Ivan Perišić VIDEO Pogledajte gol Ivana Perišića kojim se izjednačio s Marijem Mandžukićem divider

Livaković poput Subašića

Dominik Livaković odveo je Hrvatsku u četvrtfinale SP-a obranivši u raspucavanju s bijele točke čak tri udarca Japanaca, a Zadranin je oživio uspomenu na sugrađanina Danijela Subašića, koji je također udarcima s bijele točke doveo Vatrene do finala.

Hrvatska je odigrala i sedmu utakmicu od zadnjih osam nokaut-faze s barem produžecima, a iznimka je samo finale s Francuskom 2018.

Borbena i iscrpljujuća borba s Japancima odlučena je tek penalima, Hrvatska je ušla treći put u četvrtfinale SP-a, dok Japanci opet nisu prošli osminu finala. Bila je to utakmica u kojoj je Hrvatska odigrala vrlo slabo prvo poluvrijeme.

U prvom je poluvremenu hrvatska obrana, začudo, imala puno veći problem s ubačajima sa strane i skokom negoli su to imali na drugoj strani mnogo niži Japanci. Također, vezni red Vatrenih načinio je previše tehničkih pogrešaka, s premalo utrčavanja i sudjelovanja napadača.

Hrvatska je izbacila Japan. Što kažete?

Ukupno glasova:

U drugom poluvremenu Hrvatska je odigrala puno bolju utakmicu, Japanci su sabijeni na svoju polovicu, no ipak nisu primili i drugi gol. Odluka je stigla tek kod penala, u kojima je Livaković obranio udarce Minamota, Yoshide i Mitoma.

Izbornik Zlatko Dalić odlučio je dvoboj s Japanom započeti s Bornom Barišićem na lijevom boku umjesto oboljelog Borne Sose, a u vrhu napada od prve je minute Bruno Petković, umjesto Marka Livaje, koji je započeo utakmice protiv Kanade i Belgije u grupnoj fazi.

Prvu šansu već u 3. minuti propustili su Japanci kada je njihov stoper Tanighuchi skočio najviše u kaznenom prostoru i uputio udarac glavom koji je prošao tik pored vratnice. Hrvatska je uzvratila preko Perišića, koji je uzeo loptu Itu i sjurio se prema vrataru Gondi, koji jedva brani njegov šut.

U 28. minuti Vatreni upućuju čak tri opasna centaršuta, a prilikom jednog od njih Kramarić je zamalo zakasnio ubaciti loptu u praznu mrežu.

U 41. minuti niz pogrešaka u našoj obrani doveo je do velike prilike Japanaca, ali je Kamada iz blizine puca daleko iznad gola. No nedostatak komunikacije i greške u našoj obrani su se nastavili, a rezultirali su golom Japanaca u 43. minuti. Ubačaj Doana s lijeve strane hrvatska obrana nije očistila, a lopta je došla do napadača Celtica Maeda, koji iz velike blizine pogađa mrežu.

Hrvatska je u drugo poluvrijeme ušla odlučnije i puno hrabrije, što je urodilo poravnanjem.

Perišić donio nadu Vatrenima

U 55. minuti Perišić je izjednačio za svoj 33. gol za Hrvatsku i postao samo jedan od četvorice igrača koji su zabijali na zadnja tri mundijala. Lovren je ubacio jednu dugu loptu, a Perišić je dočekao glavom te snažno i precizno s dvanaest metara pogodio sami donji lijevi kut vrata.

U 58. minuti Endo odapinje bombu s 20 metara, ali je Livaković odbija u korner, a u 62. minuti na sličan način Gonda brani Modrićev udarac. Novoušli Budimir puca potom glavom pored vrata, a malo kasnije isto čini i Pašalić, no oprezna igra u drugom dijelu poluvremena donijela je produžetke.

U 105. minuti Livaković brani opasan udarac Sakaija nakon soloprodora u jedinoj spomena vrijednoj akciji u prvom produžetku.

U drugom dijelu dodanog vremena su ušli Livaja i Oršić, a u 120. minuti Majer nije uspio pogoditi okvir japanskog gola, pa su pobjednika odlučivali jedanaesterci.

HRVATSKA - JAPAN 4:2 (1:1)

Strijelci: 0:1 Maeda (43), 1:1 Perišić (55)

Penali: Minamino - Livaković brani, 2:1 Vlašić, Mitoma - Livaković brani, 3:1 Brozović, 3:2 Asano, Livaja vratnica, Yoshida - Livaković brani, 4:2 Pašalić

Pred 42.523 gledatelja na stadionu Al Janoub sudio je Amerikanac Elath.

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Modrić (Majer 98), Brozović, Kovačić (Vlašić, 98) - Kramarić (Pašalić, 68), Petković (Budimir, 62, Livaja 106), Perišić (Oršić, 105).

JAPAN: Gonda - Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi - Ito, Morita (Tanaka, 106), Endo, Nagatomo (Mitoma, 64) - Doan (Minamino, 87), Maeda (Asano, 64), Kamada (Sakai, 75)

Quiz Maker - powered by Riddle

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider