Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Najavili osminu finala

Japanci ratnički protiv Vatrenih: "Hrvati su čvrsti, moramo biti hrabri kao naši slavni samuraji“

Hrvatska i Japan igraju osminu finala Svjetskog prvenstva u ponedjeljak od 16 sati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Hajime Moriyasu i branič Yuto Nagatomo bili su gosti na press-konferenciji dan uoči okršaja JapanaHrvatske u osmini finala Svjetskog prvenstva 2022.

Prvi je riječ uzeo izbornik Moriyasu:

"Grupna faza je bila teška za nas. Veselim se utakmici s Hrvatskom. Naši igrači su se odmorili, mirni su i stabilizirani. Utakmica će biti teška, moji igrači se za to spremaju. Nadamo se da će naši igrači pokazati na utakmici ono što za se spremaju.“

Nagatomo je kazao:

"Prvi smo u skupini, imamo samopouzdanje, vjerujemo u sebe i mislimo da možemo uspjeti. Ja sam četvrti put na SP, ali nikada nismo stigli dalje od osmine finala. Nadam se da ćemo sutra imati drukčiju priču i da ćemo ispisati povijest.“

Ritsu Doan Vatreni, pazite se: Japanski nogometaš ima top u nogama, bolji je od Messija i Ronalda divider

Koje ste pouke izvukli iz prijašnjih utakmica na SP-u i utakmice koju ste izgubili od Belgije u osmini finala.

"Pokušali smo u Rusiji proći u četvrtfinale, ali nismo uspjeli. Mislim da smo se dobro borili, zavrijedili smo ići u četvrtfinale. Nosimo još emocije tog poraza, bili smo jako uznemireni i nesretni. Možda bi neki drugi izbornik povukao neke drukčije taktičke korake.

Svakako je to vrijedno iskustvo za nas. Ne smijemo ponoviti site pogreške. Naučili smo dobru lekciju u Rusiji. Širok je spektar iskustava i iz dalje povijesti. Iskoristit ćemo to iskustvo, važno je sve što smo dosad napravili kao nogometna nacija. Nagatomo ima osobno iskustvo tog poraza, naravno da će iskoristiti to za dodatni motiv. Neki igrač opet nemaju ta iskustva.“

Žele srušiti Hrvatsku

Nagatomo je dodao:

"Nikada nisam zaboravio tu utakmicu, nosim to u sebi. Ponekad se sjetim nekih detalja. Zadnje četiri godine su bile teške za mene. Pokušavao sam se psihički pripremiti za turnir u Katru. Teško je nadići to, mislim da smo psihički i fizički bolje pripremljeni. Ja sam već 15 godina na tim velikim turnirima, mislim da smo sada najjači. Sutra namjeravamo pobijediti Hrvatsku. Jedva čekam glasno reći svim suigrača bravo!“

Što Japan planira na taktičkom planu?

"Uvijek je isti odgovor. Mislim da su moji igrači jako fleksibilni. Bit ćemo borbeni kao momčad. Očekujemo 120 minuta igre. Mogu promijeniti pet igrača. Važno je da igramo kao tim i da budemo dominantni na terenu.“

Izbornik otkrio kako će motivirati igrače

Što će Nagatomo reći suigračima, kako će ih motivirati?

"Sjećam se utakmice s Njemačkom, rukovao sam se prije utakmice sa svakim igračem i rekao coraggio. Na talijanskom to znači hrabrost. Mislim da je ovo najujedinjenije momčad na SP. Vlada zajedništvo, ulazimo borbenim duhom, s puno strasti i nadam se da ćemo pobijediti".

Japanski izbornik opet se vratio na to gdje su najviše napredovali.

gol expired Dnevnik Nove TV doznaje: Andrej Plenković stiže na utakmicu osmine finala Hrvatske i Japana divider

"Najviše smo napredovali na tom zajedništvu, a svaki igrač se još više razvio na osobnoj razini.“

Nagatomo je dodao:

"I ja mislim da smo se poboljšali i na momčadskom i na individualnom nivou. Nije nam važno protiv koga igramo, to je kvaliteta više.“

Izbornik je pojasnio doprinos japanskog nogometa azijskom nogometu.

"Pokušavamo dati šansu mladima, izgraditi dobru klimu za mlade igrače. Želimo na taj način dati doprinos japanskom i azijskom nogometu. Poslali smo svoje trenere u druge azijske zemlje. To je naš doprinos razvoju azijskog nogometa. Japan i Južna Koreja imali su odličan učinak na SP. Svi pokušavamo razviti azijski nogomet na svoj način.“

Marko Livaja VIDEO Livaja pokazao zavidno umijeće tehniciranja, snimale ga tri kamere divider

Nagatomo dodaje:

"Hrabrost je naš motiv. Ako ćemo povući analogiju sa samurajima, onda možemo reći da nam neće pomoći oružje ako iskusimo strah. Ako smo u strahu kada počne utakmica, onda je sva priprema uzalud. Moramo pobijediti strah da bismo mogli maksimizirati svoj učinak. Dakle, prvi preduvjet je biti hrabar, a mi ćemo sutra to pokazati na terenu".

Žele se ugledati na samuraje

Izbornik kaže:

"Imamo jako čvrstu volju pobijediti. Samo pobjeda je opcija, a da bismo pobijedili, trebat ćemo hrabrost, naravno da je to važno, ali moraju biti opušteni i smireni, mora im biti udobno u vlastitoj koži.

Hrabrost je potrebna, ali tenzije nisu dobre jer mogu rezultirati pogreškama. Potrebna je ravnoteža između hrabrosti i stabilnosti. Protiv Njemačke i Španjolske smo to pokazali, bili smo dosljedni i što je najvažnije – borili smo se do kraja. Svi su bili komforni u svojoj koži. Tako svatko daje maksimum od sebe".

gol expired Evo kako su Vatreni prolazili protiv Japana na velikim natjecanjima divider

Je li za japansku momčad dobra analogija samurajskog duha, da igrači prate tu filozofiju?

"Često spominjem samuraje, naši slavni japanski samuraji poznati su u povijesti. Htjeli bismo od njih preuzeti taj duh borbe“, kazao je Nagamoto.

Japanski izbornik nahvalio Vatrene

Što izbornik misli o Hrvatskoj?

"Hrvatska je zemlja koja ima odlične igrače. Oni su osvojili srebro na zadnjem SP. Sutra ćemo se s njima suočiti i naš cilj će biti pobjeda. Istodobno moram reći da imamo veliko poštovanje za Hrvatsku", rekao je pa dodao:

"Moj je dojam da su dosta umješni kao momčad, mogu se lako prilagoditi drukčijim situacijama. Mogu mijenjati čak stil igre. U Rusiji su igrali tri produžetka. Uporni su i čvrsti, dosljedni su.

Bit će to teška utakmica za nas, to je za nas izazov. Poznajem dosta igrača, a poznajem i hrvatskog izbornika Dalića. Upoznao sam Mihaela Mikića dok sam bio igrač Hiroshime. Nadam se da neće otkriti svojim sunarodnjacima sve tajne našeg stila“, kazao je Moriyasu i nasmijao japanske novinare.

Japanci su jedna od tri najluđe priče na ovom prvenstvu. Izabrali smo tri najneočekivanija raspleta skupina, glasajte za jedan od njih i osvojite nagrade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider