Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika partija pokera

Dinamo ulazi u veliki rizik: Može zaraditi silne milijune, ali i ostati praznih ruku

Oko Olma i njegova transfera vodi se velika igra. Igra u kojoj svi gledaju svoj interes; i Olmo, i njegovi zastupnici, i Barcelona, i Dinamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je početak siječnja i temperature su ispod ništice, svjedoci smo da se ponude za Danija Olma na medijskom spekulativnom tržištu tope kao sladoled na vrelom suncu.

U razmaku od dva dana Barcelonina ponuda od 25 milijuna potezom pera pretvori se u 10 milijuna eura. Naravno da novinari nisu isisavali informacije iz malog prsta, sve je to stizalo iz dobro upućenih izvora, a ti izvori znaju kako se manipulira. Ili bolje rečeno, kako se nabija ili spušta cijena, ovisno kome što odgovara u određenom trenutku.

Već smo pisali da je prilično neobično to što Olmovi zastupnici javno puštaju informacije o interesu klubova za njihova igrača, a još više o inicijalnim ponudama pojedinih klubova.

Barca vuče konce

Mundo Deportivo je prije dva-tri dana pisao kako su u Barceloni iznenađeni što je priča izašla u javnost. Demantirali su izravnu ponudu, ali ne i zanimanje za Dinamova veznjaka. Čini se da se Katalonci prave Englezi.

gol expired Liverpool potpisao bogati ugovor: Uz bok velikim rivalima, samo Real i Barca ispred njih divider

Naime, nema šanse da bi Olmovi zastupnici izašli s time u javnost da nemaju dopuštenje Barcelone. To mogu napraviti samo diletanti, a oni su sve samo ne to. Bilo bi to klasično poslovno samoubojstvo.

Dugo smo u sportskom novinarstvu i znamo da agenti igrača šute kao zaliveni kada postoji istinski interes velikih klubova za njihove igrače, posebice kada su pregovori u tijeku.

Razlog je jednostavan: bilo kakvo otkrivanje informacija moglo bi uništiti pregovore i što je još gore po njih, može im zasvagda zatvoriti vrata u tom hipotetskom klubu koji je zainteresiran za njihova igrača. Što je veći klub u pitanju, zavjet šutnje je izraženiji. A od Barcelone nema puno većih klubova, zapravo postoji samo jedan.

Vodi se velika igra Dinama, Barcelone i Olma

Oko Olma i njegova transfera vodi se velika igra. Igra u kojoj svi gledaju svoj interes; i Olmo, i njegovi zastupnici, i Barcelona, i Dinamo. I nema tu ništa neobično, jer radi se poslu, velikom poslu u kojem će se okrenuti milijuni. Kad je tako, nema tu puno sentimenta, svi gledaju svoj interes i kako da što bolje prođu, koliko god svi redom u nekom trenutku slali patetične poruke i izljeve ljubavi. A to je ono što eventualno nekome može zasmetati, jednako kao i puštanje dezinformacija o visini ponude.

gol expired "Drogirani" Paul Pogba objavio video na Instagramu: "Dali su mi nešto i jako je dobrooo" divider

O čemu se tu zapravo radi? Nije teško naslutiti. Katalonski mediji pišu kako je Olmov glavni menadžer, Španjolac Juanma Lopez, za kojeg španjolski mediji tvrde da je usko vezan s investicijskim fondom Doyen Sports Investments Limitedom, u jako dobrim odnosima s Barcelonom te da katalonski klub ozbiljno igra na tu kartu.

U prijevodu, to znači da bi Olmovi zastupnici zajedno s Barcelonom mogli „stisnuti“ Dinamo da značajno smanji svoja potraživanja. Dinamo uporno traži 40 milijuna eura, no kako trenutačno stvari stoje, čini se da će morati smanjiti apetit i zadovoljiti se sa značajno manjom svotom.

Dinamo nema jake karte u rukama

Naime, Modri nisu u dobroj pregovaračkoj poziciji. Olmo je u nekoliko navrata naznačio da želi napustiti Dinamo u ovom zimskom prijelaznom roku, a u isto vrijeme je odbijao potpisati produljenje ugovora, koji mu istječe u ljeto 2021.

To znači da će već sljedeće zime moći slobodno stupiti u pregovore s potencijalnim proscima i u konačnici potpisati ugovor s novim klubom u siječnju iduće godine. U tom slučaju Olmo bi napustio Dinamo u ljeto 2021. kao slobodan igrač. Dakle, Modri bi ostali bez ikakve odštete.

gol expired Messi porukom Neymaru uzburkao strasti u Barci: Otkrio kada odlazi i tko će zauzeti njegovo mjesto divider

Naravno da su s trenutačnom Olmovom situacijom u Dinamu upoznati potencijalni kupci. To ne kriju ni Olmovi zastupnici. Kažu da nitko nije lud dati 40 milijuna eura za igrača kojem uskoro istječe ugovor.

Dinamova jedina šansa da preokrene situaciju i dobije jače pregovaračke karte jest ta da nagovori Olma da produlji ugovor. Zna se kako se tražene nogometaše eventualno može privoljeti da prihvate produljenje ugovora: jedino značajnim povećanjem plaće i razno-raznim bonusima. Sve ostalo je iluzija.

Modri ulaze u veliki rizik

Olmovi zastupnici jamačno znaju kako se igra ta igra i vjerojatno će licitirati dok ne dobiju što žele. Dinamo se nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji. Igra se riskantna igra u kojoj bi Modri mogli puno dobiti tako što otežu transfer, ali isto tako i puno izgubiti.

Ako Dinamo ne dobije adekvatnu ponudu i ne pristane prodati Olma ove zime, naljeto bi mu cijena mogla značajno pasti. U tom slučaju Dinamu bi bilo isplativije zadržati Olma u momčadi i pokušati s njim izboriti Ligu prvaka, pa ga onda prodati u završnici ljetnog prijelaznog roka. No pitanje je kako bi na takav plan reagira Olmo i njegovi zastupnici. Lako je zamisliti da ne bi bili baš presretni, najblaže rečeno.

gol expired "Skromni" Ibra nakon prve povratničke utakmice u dresu Milana: "Htio sam zabiti i slaviti poput boga" divider

Za Dinamo bi najbolje bilo da se što prije u igru umiješa treća strana, odnosno neki platežno moćni, recimo engleski klub koji će nadlicitirati izrazito kalkulantske Katalonce. No ni Englezi nisu sisali vesla, teško da će iskrcati toliko koliko Dinamo traži. Uostalom, zasad nije stigla nijedna ponuda s Otoka, barem koliko je poznato.

Uzimajući sve u obzir, jako teško će Modri dobiti za Olma 40 milijuna eura, čak ni 30 milijuna ne čini se sasvim izglednim. I taj iznos teško mogu platiti klubovi koji ne spadaju u red najvećih. U ovom trenutku za Dinamo bi bilo najbolje da Olmo pristane na produljenje ugovora. To bi mu maksimalno osnažilo poziciju. Možda će neki reći: „Pa neka mu Dinamo da koliko traži.“

Olmo želi otići, a Dinamo teško može ponuditi više

Prvi je problem što Olmo želi otići, očito mu je dosta HNL-a. Mladi Španjolac želi veći izazov i može ga se shvatiti. Njegov otac još ljetos je izrazio nezadovoljstvo Dinamovim zahtjevima i odlukom da ga zadrži do zime. Olmovi nisu radili veće probleme, Dani je profesionalno prihvatio odluku kluba, no nije krio kako očekuje da će u siječnju napustiti Maksimir.

gol expired Jedan od najboljih trenera današnjice: ''Radije bih bio na Maldivima nego vodio ManUtd i Real'' divider

Drugi je problem taj što Dinamo teško može platiti više od velikih klubova. Nije tajna da igrači nerijetko dobivaju posebne bonuse samo za potpis ugovora. Taj bonus, pa onda i plaća, tim su veći što je manja odšteta.

Ako neki klub traži 40 milijuna za svog igrača, a na kraju ga zbog razno-raznih razloga pusti značajno ispod cijene, recimo za 20 milijuna, potencijalnom kupcu ostaje 20 milijuna da namiri igrača i da mu još nešto ostane. Dakle, dvije strane će biti vrlo zadovoljne, a ona treća možda baš i neće. Računica je više nego jasna, a jasan je i Dinamov problem. U tijeku je partija pokera s velikim ulozima i potpuno neizvjesnim raspletom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider