Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iza kulisa velikog transfera

Katalonija želi Olma, ali postoji problem: Što se krije iza interesa Barce i hoće li Dinamo napraviti posao stoljeća?

Barcelona već duže vrijeme pozorno prati Dinamova veznjaka, no još uvijek nije jasno kamo će Olmo prijeći i za koliki iznos.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katalonski Sport piše da Barcelona u ovom trenutku osim o Neymaru ozbiljno razmišlja i o povratku još dvojice svojih bivših igrača, veznjaka zagrebačkog Dinama Danija Olma (21) i krilnog igrača Wolverhamptona Adame Traorea (23).

Obojica su prošli La Masiju i potom sreću pronašli u inozemstvu. Olmo je otišao u Hrvatsku, a Traore u Englesku, prvo u Aston Villu, pa u Middlesbrough i naposljetku u Wolverhampton. Obojica su jako napredovala i dobrim igrama privukla pažnju velikih klubova. U anketi koju je proveo Sport navijači Barcelone radije bi da njihov klub dovede Olma nego Traorea, ako već moraju birati između njih dvojice.

gol expired Boban mu na dočeku govorio na hrvatskom, Zlatan poslao poruku napaćenim navijačima Milana divider

To je poprilična pohvala za Dinamova veznjaka. Olmo je s Dinamom igrao u Ligi prvaka, no Traore ipak svaki tjedan nastupa u engleskoj Premierligi i jesno je da je medijski bolje praćen i pod većom prismotrom europske javnosti. Traore je bio jedan od glavnih aktera dvaju posljednjih uspjeha Wolvesa protiv Guardiolina Manchester Cityja, što ga je dovelo na naslovnice engleskih medija koji ga smatraju velikim otkrićem.

Navijači Barcelone žele Olma

S druge strane, Olmo je privukao pažnju Europe odličnim igrama u dresu mlade španjolske reprezentacije na Euru te još više partijama koje pružio u Europskoj ligi i posebice Ligi prvaka. Već smo pisali da je Olmov zastupnik u Hrvatskoj otkrio kako je Barcelona poslala službenu ponudu u Maksimirsku 128.

To je potvrdio i sam Olmo u razgovoru za katalonske medije. Dodao je da je upoznat s time da je pored Barcine ponude stigla još i ponuda Borussije M'gladbach. To su jedine službene ponude koje su stigle na adresu Dinama.

Katalonski Mundo Deportivo jučer je objavio kako ima informaciju da Barcelona ipak nije poslala službenu ponudu Dinamu, ali da to ne znači kako nije zainteresirana za Olma. Dapače, tvrde da Barca već duže vrijeme pozorno prati Dinamova veznjaka te da će ga i dalje pratiti. Kako god, nije baš uobičajeno da se javno objavljuju ponude klubova s kojima su u tijeku pregovori.

Teško da je Olmov zastupnik bez Barcelonina pristanka javno obznanio informaciju o inicijalnoj ponudi. Svi klubovi, posebice oni najveći, jako su osjetljivi na objavljivanje takvih informacija usred pregovora.

Što se krije iza interesa Barcelone?

Prijašnja iskustva nam govore da su se informacije o službenim ponudama Dinamovih igrača objavljivale kada bi transfer već bio dogovoren ili jako blizu dogovora. Slično je bilo i kada je Dinamo kupovao igrače. Jasno je zašto prosci ne žele da priča ne procuri u javnost dok se vode pregovori.

Nitko ne želi sam sebi uskakati u stomak tako što će se javno licitirati s njihovom ponudom. Dugo smo u sportskom novinarstvu i puno smo puta čuli od agenata da ne smiju reći s kojim klubom se pregovara jer bi na taj način mogli ugroziti transfer.

Luis Suarez, Neymar, Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP) Barcelona razmišlja o životu poslije Messija: Katalonci odabrali nasljednika, očekuju pomoć FIFA-e divider

Stoga je logično zaključiti: ili je Olmov transfer u Barcelonu praktički već riješen ili Barcelona pristaje izaći u susret Dinamu i svojem bivšem igraču. Jasno je da interes tako velikog kluba kao što je Barcelona podiže cijenu igraču. Nije isto ako vas traže Real i Barcelona ili Marseille i Valencia, a kamoli još manji klubovi. U svakom slučaju, i Dinamu i Olmu može samo goditi trenutačna situacija.

Naravno, kao i kod svakog transfera, najveći kamen smutnje je cijena. Spekulira se da Dinamo traži 40 milijuna eura. Ljetos je Olmov otac u jednom intervjuu izrazio nezadovoljstvo tako visokom cijenom. Miguel Olmo bio je prilično oštar, istakao je da je pretjerano tražiti za igrača koji igra u HNL-u toliki novac.

Svatko gleda i štiti svoj interes, pa tako i Olmovi i Dinamo. I svatko je djelomično u pravu. Kada vidimo kakvi se sve igrači prodaju za slične, pa i još veće iznose, Dinamov zahtjev čini se sasvim opravdanim. Uostalom, Olmova cijena na Transfermarktu dosegla je 35 milijuna eura. Ali igrač zapravo vrijedi koliko netko za njega ponudi.

Koliko Olmo vrijedi i zašto će ga Dinamo teško prodati za 40 milijuna eura?

Neki će reći da Modri i ne traže previše, da bi mogli još malo povisiti ljestvicu. Da je Olmo odigrao na ovoj razini u nešto poznatijim klubovima iz liga petice ili možda u Benfici, Portu i sličnim klubovima, zacijelo bi vrijedio i znatno više. No u tome i jest problem, Olmo igra u HNL-u, a igrači iz HNL-a, pa makar igrali i u Dinamu, teško se mogu prodati za iste novce kao i oni koji igraju u većim zapadnoeuropskim klubovima.

Jednostavno, to je zakon tržišta koji nerijetko nema prevelike veze s realnom kvalitetom igrača, jer jasno je da je moguće da u Dinamu igraju bolji nogometaši nego u Benfici, Portu ili Lyonu. No klubovi koji kupuju lakše će procijeniti nečiju vrijednost ako taj igrač igra u zvučnijoj ligi, dakle u puno jačoj konkurenciji.

gol expired Olmo potvrdio Španjolcima veliku vijest i otkrio koliko je ponuda stiglo: ''Moramo pokušati pronaći rješenje'' divider

Činjenica jest da je Liga prvaka najblještaviji izlog, ali isto je tako činjenica da je Dinamo unatoč više nego solidnom nastupu na kraju završio na posljednjem mjestu u skupini. Da su pojedini inozemni klubovi sigurni da će Olma ili bilo kojeg drugog igrača za godinu ili dvije moći prodati za 70 ili 80 milijuna eura, bez problema bi odriješili vreću i iskeširali 35-40 milijuna eura.

Dakle, ključna je riječ - procjena, a čini se da stručnjaci inozemnih klubova još uvijek nisu sigurni u Olmovu kvalitetu, odnosno je li igrač za najveće klubove tipa Reala, Barcelone, Bayerna, Juventusa, Man. Cityja, Liverpoola… Taj smo dojam stekli i razgovarajući s nekim domaćim nogometnim znalcima, bivšim poznatim igračima i današnjim trenerima.

Nije dobro preskakati stepenice

Većina ih se složila da je za Olma bolje da prijeđe u manji u klub od Barcelone, u kojem će imati više šansi igrati u prvoj momčadi i skupljati minutažu. Možda za Olma ne bi bilo dobro da preskoči nekoliko stepenica odjednom, vjerojatno bi bilo bolje da prođe fazu prilagodbe na najjače lige u Valenciji ili klubovima tipa Bayer Leverkusena, pa da nakon toga zakuca na vrata Barcelone ili Bayerna.

Uostalom, to je i sam Olmo znao istaknuti u brojnim intervjuima. Očito je svjestan rizika ako odmah ode u neki veliki u klub u kojem ne može biti siguran da će dobiti adekvatnu šansu. Međutim, problem je u tome što klubovi u kojima bi Olmo mogao računati na veću minutažu nisu financijski dovoljno moćni da ispune Dinamove zahtjeve.

gol expired Mourinho dobio žuti zbog neviđena poteza za vrijeme utakmice: ''Bio sam nepristojan, ali prema idiotu'' divider

I za Valenciju i za Bayer Leverkusen ili Borussiju M'gladbach 40 ili 35 milijuna eura bio bi rekordni transfer. Od osrednjih klubova taj novac mogu eventualno isplatiti samo Englezi, a i njima je to pozamašna svota.

Primjerice, Everton još uvijek ima status velikog kluba, nekadašnji je član "big fivea" engleskog nogometa, deveterostruki je prvak Engleske, a u cijeloj povijesti ima samo dva transfera veća od 40 milijuna eura, i to ne mnogo veća.

Samo najveći izdašno plaćaju

Još uvijek taj novac mogu isplatiti samo najveći europski klubovi, a ni oni ga ne iskrcavaju olako. Recimo, Bayernov je rekordni transfer donedavno iznosio 41 milijun eura. Koliko god vam to čudno zvučalo, Bavarci imaju samo dva transfera preko 40 milijuna eura. Corentin Tolisso 41 milijun i Lucas Hernandez 80 milijuna. Do 40 je dobacio još samo Javi Martinez.

Olmo je istakao u intervju za katalonske medije da mu je važno da u budućem klubu igra i tako zavrijedi poziv u kadar španjolske reprezentacije na Euru. Bi li u Barceloni mogao računati na ozbiljnu minutažu u drugom dijelu sezone? Teško. Barcelona bi mogla kupiti Olma i poslati ga posudbu.

No ni Barcelona baš nema naviku kupovati igrače od 40 milijuna eura i odmah ih slati na posudbu. Moguće je i da Barcelona dogovori transfer s Dinamom, a Olmo ostavi u Maksimiru do ljeta. Tako se rasplela priča s Frenkiejem de Jongom prošle zime.

gol expired Liverpool pred povijesnim dosegom, ali Klopp se ne može otresti jednog straha: ''Ne smijemo si lagati'' divider

No opet ostaje pitanje je li Barca spremna iskrcati 40 ili barem 30 milijuna? S obzirom na to da je Olmo otvoreno izjavio kako ne želi produljiti ugovor koji mu istječe u ljeto 2021. i da želi otići već ove zime, jasno je da Dinamo nije u briljantnoj pregovaračkoj situaciji te je  dojam da bi Modri pristali i na 30 milijuna eura. Svakako da bi za imidž kluba puno značilo da proda igrača Barceloni.

Dinamov posao stoljeća

Izravni transfer u prvu momčad Reala ili Barcelone, i to za ozbiljne novce, vrh je vrhova. Dalje nema. Osim toga, ta prodaja otvorila bi Dinamu nove tržišne perspektive, skočile bi cijene svim njegovim igračima.

Olmov agent objavio je da je Barca poslala ponudu za Olma, ali još uvijek se ne zna koliko ona iznosi. Obično kada procuri informacija o službenoj ponudi, procuri i cifra, kao što je to bio slučaj s Borussijom M'gladbach, koja je navodno ponudila 22 milijuna eura. Što se tiče Barcine ponude, zasad vlada zavjet šutnje, što se može tumačiti na više načina. U svakom slučaju, kad sve navedeno imate u vidu, jasno je zbog čega je Dinamu jako teško pronaći prosca koji je spreman iskrcati 40 milijuna eura.

Međutim, ako se dogodi i manji transfer, neka bude i oko 30 milijuna, bit će to veliki poslovni uspjeh za Dinamo, posebice ako Olmo ode u redove velikana kao što je Barcelona. Bio bi to Dinamov "posao stoljeća". Naravno, pod uvjetom da cijeli iznos ostane u blagajni Modrih, odnosno da nema podjele s igračem ili njegovom menadžerskom agencijom ili možda kakvim investicijskim fondom. Iz Dinama šalju signale da nema brige i da cijeli iznos ostaje u Maksimiru. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider