Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"
Nogomet
Imaju jasan plan

Barcelona razmišlja o životu poslije Messija: Katalonci odabrali nasljednika, očekuju pomoć FIFA-e

Katalonski mediji ističu da se u Barceloni polako pripremaju za život bez Lionela Messija, koji će sljedeće ljeto napuniti 33 godine.

Luis Suarez, Neymar, Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Barcelona je ponovno pokrenula akciju povratka Neymara na Camp Nou, pišu vodeći katalonski mediji Mundo Deportivo i Sport.

Iako PSG ostavlja dojam da nema namjeru prodati Neymara, katalonski klub ima plan kako vratiti Brazilca. Za razliku od prošlog ljeta, kada je Barcelona neuspješno pokušavala privoljeti Parižane da pusti Neymara, ovaj put Katalonci imaju znatno veće šanse.

Barcelona i Neymar navodno su već pripremili pravnu strategiju. Katalonci se nadaju da će FIFA nametnuti odštetu koju igrač mora platiti svom trenutačnom klubu kako bi bio pušten. Neymaru istječe ugovor s PSG-om u ljeto 2022. Međutim, budući da Neymar neće produljiti ugovor s PSG-om, a da će navršiti tri godine biti u Parizu, imat će pravo zatražiti od FIFA-e da ona postavi visinu odštetne klauzule.

Barca ima plan kako vratiti Neymara

Katalonci vjeruju da će biti oko 180 milijuna eura. Čini se da je to realna procjena. Neymar je u kolovozu 2017. prešao u PSG za 222 milijuna eura, a trenutačna mu je vrijednost na Transfermarktu procijenjena na 160 milijuna eura. Početkom veljače napunit će 28 godina. Dakle, ne može se reći da je nogometno star, ali ni premlad. Zapravo, to su najbolje nogometne godine.

gol expired Olmo potvrdio Španjolcima veliku vijest i otkrio koliko je ponuda stiglo: ''Moramo pokušati pronaći rješenje'' divider

Katalonski mediji ističu da se u Barceloni polako pripremaju za život bez Lionela Messija, koji će sljedeće ljeto napuniti 33 godine. To su već godine kada se razmišlja o finišu karijere. Poznato je da Messi ima ugovor prema kojem u svakom trenutku može napustiti Barcelonu.

Ne znači da će Messi sljedeće ljeto napustiti Camp Nou, ali to nije nemoguća opcija, posebice ako Barcelona i ove sezone ostane kratka u Ligi prvaka. Iako je vjerojatnije da će Messi barem još dvije godine ostati u Barceloni, čelnici katalonskog kluba moraju razmišljati o budućnosti i biti spremni za sve opcije. Barcelona traži napadača koji je sposoban napraviti višak na travnjaku, koji je kadar probijati, driblati i zabijati te koji je spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost.

Život poslije Messija

Budući da je teško očekivati da će PSG pustiti Kyliana Mbappea, dapače sve govori da će ga po svaki cijenu zadržati, te da će općenito teško doći do najvećih svjetskih zvijezda koje su pod ugovorima s drugim klubovima, a da u isto vrijeme odgovaraju profilu igrača kojeg Barcelona traži, Neymar se čini kao jedini na tržištu koji ispunjava sve uvjete da uskoči u Messijeve kopačke.

gol expired Mourinho dobio žuti zbog neviđena poteza za vrijeme utakmice: ''Bio sam nepristojan, ali prema idiotu'' divider

Dakako da je vrlo bitno i to što Neymar ima status superzvijezde, da je Brazilac, što je važno ne samo zbog tržišnog potencijala nego i zbog cjelokupnog imidža, te da je zbog svega toga marketinški vrlo isplativ. Kad se sve uzme u obzir, u Barceloni vjeruju da je Neymar najbolja opcija.

Naravno, u Barceloni očekuju da će Messi i Neymar odigrati zajedno barem jednu sezonu, a ako Messi odlučio ostati u Barceloni do kraja karijere, možda i nekoliko godina. To bi bila „win-win“ opcija za Barcelonu, no zasad nije poznato koji su Messijevi planovi i što će učiniti.

Bartomeu šalje simptomatične poruke

Čim predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu naglas razmišlja o životu poslije Messija, to je u nekoliko puta istaknuo posljednjih mjeseci, jasno je da su sve opcije otvorene. Simptomatično je da je Bartomeu to spomenuo u trenutku kada je u javnost procurilo da Messi ima odriješene ruke što se tiče odlaska. To bi moglo značiti da razmišlja o odlasku.

gol expired Liverpool pred povijesnim dosegom, ali Klopp se ne može otresti jednog straha: ''Ne smijemo si lagati'' divider

Postoji i problem u cijeloj priči: navijači Barcelone u mnogim su anketama dali do znanja upravi kluba da su protive povratku prevrtljivog Brazilca, koji karakternim osobinama nije po volji mnogim ljubiteljima nogometa.

Zna se na kakav je način otišao iz Barcelone, iza njega su ostali repovi koji se još povlače, neki i po sudovima, a zbog kojeg su ga navijači Barcelone uzeli na zub. Nije mu puno trebalo da i u Parizu dođe na udar navijača i medija.

Najveći problem

Izvan Brazila malo gdje ga vole, no ne može mu se osporiti nogometno znanje. Neymar nije ljubimac najvećeg dijela navijača Barcelone, najblaže rečeno, no to nije nepremostiva prepreka za njegov povratak. Navijači često znaju promijeniti mišljenje, nije se jednom dogodilo da nekoga preko noći zamrze i opet preko noći zavole.

gol expired Barca ga otpisala pa postao otkriće lige: ''Otišao bih u Real, ali obećao sam da ću postati jedan od najboljih u Engleskoj'' divider

Barcelonin PR stroj već je prošlog ljeta započeo propagandnu akciju ne bi li što brže amortizirao bijes navijača i udobrovoljio ih da prihvate transfer, pa su tako u katalonskim medijima osvanuli Neymarove isprike i posipanje pepelom. Kao, Barcelona je postavila zahtjeve po točkama, a on ih je sve prihvatio. Čak je javno priznao da je pogriješio što je napustio Barcelonu. Ta je sapunica trajala praktički cijelo prošlo ljeto.

Dakle, priprema terena za Neymarov povratak već je davno započeta i neće biti nikakvo iznenađenje ako sljedećeg ljeta priča bude zaključena.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider