Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ANALIZA NJEMAČKOG LISTA

Što stoji iza presude Vuškoviću? Kazna nije po propisima, sugerira da je nevin, a on je žrtva igre u kojoj je na kocki ugled moćne organizacije

Sportski sud DFB-a osudio je Marija Vuškovića na dvije godine suspenzije u nogometu.

Mario Vušković (Foto: Guliver/GOL.hr)

Nakon gotovo dva tjedna vijećanja Sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) pismenim je putem donio oduku o doping-aferi Marija Vuškovića.

Izrekli su mu dvogodišnju suspenziju i sve šokirali, a hamburški list Abendblatt, koji detaljno prati cijeli slučaj od prvog dana, u svojoj analizi odluku suda dovodi pod znak pitanja.

Jesenas je mladi hrvatski reprezentativac bio pozitivan na supstancu EPO, koja se uzima intravenozno i smatra se jednim od najtežih prekršaja u sportu. To su potvrdili uzorak A i B, a za znanstvenike iz svjetske antidopinške agencije (WADA) nije bilo ni najmanje dvojbe.

Kazna za Vuškovića nije po propisima ili ga oslobađa krivnje

No kada se malo bolje pregleda obrazloženje sudske odluke, postoji više problema, piše list iz Hamburga.

Prije svega, to je trajanje Vuškovićeve suspenzije koje uopće nije predviđeno u pravilima DFB-a. Štoviše, pravilnik tvrdi da prekršitelji moraju dobiti četiri godine zabrane ako nisu oslobođeni optužbe.

U određenim okolnostima kazna se može prepoloviti, primjerice ako se utvrdi da se sportaš nije svjesno dopingirao. Prema tome, kazna koju je odredio sud prema dosadašnjoj praksi zapravo sugerira da krivnja nije na hrvatskom nogometašu.

Stephan Oberholz, sudac DFB-ova sportskog suda, opravdao je dvogodišnju suspenziju za Vuškovića riječima da je otkrivena samo mala količina EPO-a u njegovu uzorku. Osim toga, dodao je da Vuškoviću u prilog ide njegova mlada dob, tek ima 21 godinu, i činjenica da mu je to prvi prekršaj.

Vušković može srušiti presudu

No Oberholzovo obrazloženje ne drži vodu, barem ne u pravnom smislu. Ono u potpunosti odstupa od pravila DFB-a, što pak otvara ogroman prostor za protuudar Vuškovićeva pravnog tima.

Praktički su na srebrnom pladnju dobili priliku da u žalbenom postupku sruše presudu, piše Abendblatt.

Sportski sud očito je imao nekoliko dvojbi o cijelom slučaja, a to potvrđuje i činjenica da su samo deset dana ranije nudili nagodbu, i to nepropisnu. Da je priznao krivnju, dobio bi samo godinu dana suspenzije, ali Vušković i njegov pravni tim to su ekspresno odbili jer nitko ne sumnja u njegovu nevinost.

Ako već postoji toliko problema i nepravilnosti u cijelom slučaju, opravdano se možemo zapitati zašto Sportski sud onda nije donio oslobađajuću presudu? Vrlo jednostavno, to znači da bi DFB doveo pod pitanje cijeli antidopinški sustav, kao i ugled svjetske antidopinške agencije, piše njemački dnevnik.

WADA nije htjela uzeti uzorak C 

Osim toga, što se dogodilo s uzorkom C? Sudac Oberholz naredio je uzimanje uzorka C, ali iz antidopinške agencije stigla je odbijenica jer tvrde da za to nije bilo razloga. To izaziva ogromnu sumnju i dovodi u pitanje cijeli slučaj. Također, kako se optuženik uopće može braniti pred sudom ako mu nije omogućen pristup dokazima, što je bio slučaj s Vuškovićem?

Uzevši sve to u obzir, Sportski sud je, čini se, donio odluku koja nije toliko loša za Vuškovića i njegov pravni tim.

Istina, dvogodišnja suspenzija zvuči grozno za mladog igrača pred kojim su tek najbolji dani u karijeri, ali ona se može rušiti u žalbenom postupku pred Saveznim sudom DFB-a.

Štiti se sustav, a Vušković je žrtva

Čini se da je Sportski sud slušao stručnjake, koji su predstavljaju kao nepogrešivi, ali jesu li zaista? Možda samo žele zaštiti sustav, jer ovdje nije riječ o Vuškoviću, već o zaradama Svjetske antidopinške agencije (WADA) koje su broje u milijardama, piše Abendblatt.

U slučaju oslobađajuće presude sve to došlo bi pod upitnik, a to bi moglo značiti slom jednog sustava, zaključuje njemački list.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider