Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ŠOK ZA SVE

Katastrofalne vijesti iz Njemačke: Mario Vušković dobio neočekivano dugu suspenziju zbog dopinga

Njemački nogometni savez odredio je Mariju Vuškoviću suspenziju u trajanju od dvije godine.

Stigla je odluka o suspenziji za Marija Vuškovića, nogometaša HSV-a koji je jesenas pao na dopinškom testu, koju je donio sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Iako je on prije samo deset dana odbio nagodbu kojom bi bio suspendiran na godinu dana, uvjeren u svoju nevinost te da može doći do pozitivnijeg ishoda, na kraju će izvan terena morati biti dvije godine.

Povratak tek krajem 2024. godine

Suspenzija će brojati retroaktivno od 15. studenog prošle godine, što znači da se nogometu, ako mu žalba ne prođe, može vratiti tek 15. studenog 2024. To su nevjerojatno teške vijesti za tako mladog nogometaša, koji se tek ustalio u redovima bivšeg prvaka Europe.

Mario Vušković Njemački savez obrazložio suspenziju za Vuškovića: "Daljnja analiza nije nam potrebna!" divider

Podsjećamo, Vušković je bio pozitivan na supstancu EPO, koja se uzima intravenozno te se smatra jednim od najtežih dopinških prekršaja u sportu uopće. Vuškoviću su bila pozitivna dva uzorka, uzorak A i uzorak B.

No njemački mediji i Vuškovićev pravni tim pronašli su niz nepravilnosti i nelogičnosti u cijelom procesu, zbog čega su gotovo svi bili uvjereni kako će Mario biti potpuno oslobođen krivnje.

Zbog toga je Vušković i prije desetak dana odbio nagodbu DFB-a i kaznu od godinu dana jer je želio sa svog imena sprati stigmu u ovoj dopinškoj aferi.

Mario Vušković Mario Vušković (Foto: Guliver Images)

Niz nepravilnosti u slučaju

Testiranje je napravljeno u rujnu i ujedno je to bilo Marijevo prvo dopinško testiranje u karijeri, a zanimljivo je kako je nakon njega, a prije pojavljivanja spomenutih rezultata, odradio još dva i oba su bila negativna.

Osim toga dokazalo se kako test nije obavljen prema proceduri, odnosno Vušković nije dobio detaljne upute, što je pravilo kad se nekoga testira prvi put, kao što nije dobio niti pravo sam odabrati opremu testiranja.

Također, laborant nije test odmah poslao u laboratorij, nego ga je preko vikenda zadržao u hladnjaku kod kuće. Nakon toga poslao ga je dostavnom službom.

To svakako ide na dušu DFB-a, ali čini se da je to samo djelomično pomoglo Vuškoviću, kojem je prvobitno prijetila suspenzija u trajanju od četiri godine, što je gotovo jednako kraju ozbiljne karijere.

Sumnje u antidopinšku agenciju

U međuvremenu je Mario odradio screening kože, koji je pokazao kako na njegovu tijelu nema znakova uboda iglama, te detektor laži u Engleskoj, gdje je potvrđeno kako ne laže o tome da doping nije uzeo. Šansa da se prevari poligraf inače je 1 posto.

Nažalost, poligraf je nešto što ne može biti navedeno kao dokaz na sudu, pa iz tog razloga nije uzet u obzir.

Posljednje i također bitno navesti, neovisni kanadski stručnjak Jean-Francois Naud odbio je napraviti uzorak C uz objašnjenje da su rezultati uzoraka A i B točni te kako za uzorkom C nema potrebe.

Njemački mediji takav su potez stručnjaka iz Svjetske antidopinške agencije okarakterizirali kao pokušaj da se obrani čast Njemačke antidopinške agencije ako je došlo do propusta u prvom uzimanju uzorka urina. HSV i Vuškovićev tim upravo su tu pronašli još jedan dokaz u prilog obrani.

Nada još postoji

Sve to, nažalost, nije bilo dovoljno za pobjedu u ovoj pravnoj bitci, no postoji još jedan tračak nade da bi se Mario mogao vratiti na teren ranije nego što je navedeno.

Vušković ima pravo na žalbu u roku tjedan dana, a nju će pregledati savezni sud DFB-a, koji je više tijelo od sportskog suda koji je suspenziju odredio.

Žalbu je najavio njegov klub putem službene objave.

"Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i nakon razgovora s Mariovim odvjetnicima odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sad ćemo uzeti vremena da bismo analizirali obrazloženje presude", glasi njihova kratka, ali jasna izjava.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider