Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
UVJERENI U ISPRAVNOST ODLUKE

Njemački savez obrazložio suspenziju za Vuškovića: "Daljnja analiza nije nam potrebna!"

Veliki šok doživio je Mario Vušković saznavši kako ga je Njemački nogometni savez suspendirao na dvije godine.

Mario Vušković (Foto: Guliver Images)

Odluka sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza (DFB) trebala bi Marija Vuškovića udaljiti od profesionalnog bavljenja nogometom do sredine studenog 2024. godine.

Toliko iznosi njegova dvogodišnja suspenzija za korištenje dopinga, koju mu je danas odredio sportski sud DFB-a. Napravili su to pismenim putem, nakon što je Vušković prije deset dana odbio prihvatiti nagodbu kojom bi priznao krivnju, a zauzvrat bi bio kažnjen s godina dana izvan nogometa.

Sportski sud uvjeren u ispravnost dokaza

U obavijesti o trajanju suspenzije nalazi se i njihovo obrazloženje odluke.

Mario Vušković Katastrofalne vijesti iz Njemačke: Mario Vušković dobio neočekivano dugu suspenziju zbog dopinga divider

''DFB-ov sportski sud s velikom je sigurnošću uvjeren kako analize A i B uzorka igračeva urina, odrađene u laboratoriju u Kreischu, pokazuju prisutnost EPO-a. To je zabranjena tzv. neodređena supstanca, što je kažnjiv prekršaj antidopinških pravila Njemačkog nogometnog saveza'', rekao je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB-a, te se u nastavku okrenuo samom procesu:

"Uzorak urina, uzet nakon treninga 16. rujna u Kreischi, ukupno je analiziran pet puta, naveliko korištenim metodama. Jednako je bilo i s uzorkom B, također pod prismotrom stručnjaka i uz suradnju s igračem te klubom HSV-om. Sve analize pokazuju mali, ali jako dobro vidljivi pronalazak EPO-a. Te rezultate, kao i one za koje je traženo drugo mišljenje, od EPO stručnjakinje iz Osla, dr. Yvette Dehnes, analizirao je i potvrdio profesor Jean-Francois Naud iz Quebeca, kojeg je zaposlio sud. Slijedom toga, dodatna analiza, koju je obrana zatražila, nije potrebna."

"Obrana nije dokazala nikakvu osnovanu sumnju"

Vuškovićevi pravci predstavnici napravili su puno toga, no DFB je odlučio one prvobitne dokaze, ali i stručnjake koji su analizirali rezultate, smatrati kompetentnijima te u potpunosti prihvatiti njihovo mišljenje.

"Obrana nije uspjela pribaviti dokaze koji će dokazati netočne rezultate testiranja. Svi prigovori protiv same procedure, kao i pozitivnog rezultata, nisu uspjeli dokazati nikakve osnovane sumnje po pitanju uzimanja EPO-a. Po mišljenju sportskog suda, stručnjaci koje je angažirala obrana nisu na toliko visokom nivou kompetencije poput voditelja laboratorija u Kreishi, stručnjaka iz Osla te od suda angažiranog stručnjaka iz Kanade."

21-godišnjem nogometašu, kojem je dokaz o pozitivnom dopinškom testu došao točno dan prije rođendana, preostaje nada u savezni sud DFB-a, kojem se ima pravo žaliti unutar idućih tjedan dana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider