Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HRVATSKI STOPER UZVRATIO UDARAC

Što nam govori posljednji potez Marija Vuškovića? Nalazi li se blizu velike pobjede?

Vrlo jaku poruku poslala je odluka Marija Vuškovića da odbije nagodbu s Njemačkim nogometnim savezom.

Mario Vušković (Foto: Guliver Images)

Veliki preokret dogodio se u pitanju dopinškog slučaja Marija Vuškovića, hrvatskog nogometaša u redovima njemačkog velikana HSV-a, koji već nekoliko mjeseci vodi bitku za dokazivanje nevinosti.

Podsjećamo, Vušković je u studenom dobio pozitivan dopinški test, koji mu pokazuje uzimanje supstance EPO. Loše vijesti za njega bile su te da je pozitivan bio i uzorak B.

Puno pogrešaka u samom procesu testiranja

Testiranje je napravljeno u rujnu i ujedno je to bilo Marijevo prvo dopinško testiranje u karijeri, a zanimljivo je kako je nakon njega, a prije pojavljivanja spomenutih rezultata, odradio još dva i oba su bila negativna.

Mario Vušković Mario Vušković odbio ponudu Njemačkog nogometnog saveza! divider

Ipak, odmah se počelo pisati o tome kako Mariju prijete četiri godine suspenzije iz nogometa, uz vjerojatno još neke sankcije od kluba čiji je član, no s vremenom je sve više stvari krenulo u njegovu stranu.

Tako se dokazalo kako test nije obavljen prema proceduri, odnosno Vušković nije dobio detaljne upute, što je pravilo kad se nekoga testira prvi put, kao što nije dobio niti pravo sam odabrati opremu testiranja.

Također, laborant nije test odmah poslao u laboratorij, nego ga je preko vikenda zadržao u hladnjaku kod kuće. Nakon toga ga je poslao dostavnom službom.

Screening kože, poligraf, izbjegavanje uzorka C...

U međuvremenu je Mario odradio screening kože, koji je pokazao kako na njegovu tijelu nema znakova uboda iglama te detektor laži u Engleskoj, gdje je potvrđeno kako ne laže o tome da doping nije uzeo. Šansa da se prevari poligraf inače je 1 posto.

Luka Vušković Daily Mail piše o Guardiolinu planu za Luku Vuškovića, a Fabrizio Romano govori o još nekim velikanima divider

Također, neovisni kanadski stručnjak, Jean-Francois Naud odbio je napraviti uzorak C uz objašnjenje da su rezultati uzoraka A i B točni. HSV i Vuškovićev tim upravo su tu pronašli još jedan dokaz u prilog obrani, odnosno pokušaj da savez opere ruke pranja ruku, isto kao i Svjetska antidopinška komisija (WADA).

Ipak, dosad najveći preokret u slučaju, u prilog Mariju Vuškoviću, napravio je on sam na posljednjem saslušanju.

Najjaču poruku poslao je sam igrač

Naime, DFB (Njemački nogometni savez) ponudio mu je nagodbu kojom bi, nakon priznanja krivnje, Vuškoviću bila određena suspenzija od godinu dana, što bi značilo povratak u prvom dijelu iduće sezone, odnosno u rujnu. 

Taj njegov potez znači da će pričekati odluku suda te da mu i dalje prijeti suspenzija u trajanju od četiri godine, za što mnogi vjeruju da je jednako kraju karijere, barem na onoj najvišoj razini, kojoj u ovoj fazi karijere svakako gravitira.

Ipak, Mario i njegov odvjetnik vrlo vjerojatno ne bi povukli taj potez da nisu potpuno sigurni kako će krajnja presuda biti u njihovu korist, odnosno kako ne vjeruju da je potez DFB-a zapravo očajnički, kojim pokušavaju spasiti svoj ugled.

Ako je tako i Mario na kraju bude oslobođen, DFB će završiti na stupu srama, a on sam imat će pravo pokrenuti tužbu protiv njih jer su mu oduzeli četiri mjeseca karijere te okaljali njegov ugled u javnosti.

Ročišta više neće biti. Odluka će svim stranama biti dostavljena za nešto manje od dva tjedna. Čini se da su Mario Vušković i njegovi predstavnici uvjereni da će odnijeti potpunu pobjedu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider