Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Duga ruka politike

Projekt HDZ-a u opasnosti: Hoće li Rijeka podržati Hajduk i pokrenuti demontažu Dinamove svemoći?

Sutra će se održati Plenum prvoligaša na kojem će se raspravljati o povratku Udruge prvoligaša…

Damir Mišković i Davor Šuker (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

Gotovo da nema iole ozbiljnije nogometne lige u Europi koja nema svoju organizaciju, udrugu prvoligaša ili profesionalnih klubova. Jedna od rijetkih profesionalnih liga na svijetu koja nema vlastitu udrugu jest Prva HNL. Dakle, Hrvatska je po tome jedinstven slučaj.

Udruga prvoligaša ukinuta je 2014. Formalan razlog bio je taj što nije bilo kvoruma. Dinamo, Rijeka, Osijek, Lokomotiva i Istra odlučili su srušiti Udrugu i priključiti je HNS-u. Objašnjenje je bilo (i ostalo) da od Udruge nema nikakve koristi te da će pod kapom HNS-a sve biti bolje.

Obećavalo se mnogo, napravilo se malo ili ništa, ali Udruga nije vraćena. O sudbini prvoligaških klubova sve do danas u principu odlučuje mala skupina ljudi unutar HNS-a. Takozvani neprofitni upravljači.

Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan" divider

Hoće li većina prvoligaša biti za osnivanje Udruge?

Hajduk je u pregovorima s HNS-om oko organizacije kvalifikacijske utakmice u Splitu između Hrvatske i Mađarske pokrenuo pitanje ponovnog osnivanja Udruge. To je bio jedan od uvjeta. Čelnici HNS-a spremno su prihvatili prijedlog. Jesu li imali figu džepu, može se samo naslućivati, ali ostaje činjenica da se Udruga ne može osnovati ako većina prvoligaških klubova ne digne ruku za.

Pobjeda koja je izvukla Hrvate na ulice: Odušak za napaćeni narod i pokazatelj da se možemo riješiti "krvopija" Hrvatski gol za izjednačenje protiv Engleza (Foto: AFP) Perišićev pogodak Englezima (Foto: AFP) Šime Vrsaljko i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Hrvatska zastava u Moskvi (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

U petak će se održati Plenum prvoligaša na kojem će se razgovarati o prijedlogu Hajduka i odgovoriti na pitanje žele li klubovi uopće osnivanje Udruge. Kako stvari stoje, čini se da prijedlog neće proći, osim ako se čelnici HNS-a dodatno ne angažiraju.

Donedavno se činilo da neće biti prevelikih problema. Izrazito protiv bio je samo Dinamo, a sada su mu se priključili Osijek i Gorica. Za osnivanje su ostali Hajduk, Slaven i Varaždin, dok su Rijeka, Inter, Lokomotiva i Istra lukavo suzdržani.

Prva HNL jedinstven slučaj

Ako sve viđenije europske lige imaju svoju udrugu, što je posve logično i razumljivo jer klubovi na taj način najbolje štite svoje interese, zašto je Prva HNL nema? Ključan je razlog taj što to ne odgovara najmoćnijem hrvatskom klubu –Dinamu, točnije osovini Dinamo – Osijek – Rijeka.

Njima je svih ovih godina sasvim odgovaralo ovakvo stanje. Zna se tko je kontrolirao HNS, a onome tko kontrolira Kuću nogometa, posve ide na ruku da Udruga prvoligaša prepusti sve ingerenciji HNS-u. Na taj način ostali se elegantno isključuju iz igre, podjela vlasti i moći bitno se sužuje.

Mislite da je lako prodati nogometnu zvijezdu? Svjetske su klase u izlogu, ali ponuda nema Christian Eriksen (Foto: AFP) Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +1 Neymar u dresu Barcelone (Foto: AFP)

To je ujedno i razlog zbog kojeg Hajduk želi osnivanje Udruge. Vrlo jednostavno, to mu je u interesu. Splićani bi na taj način imali veći utjecaj na donošenje odluka i općenito sve procese u hrvatskom klupskom nogometu nego što je trenutačno slučaj.

Okršaj Hajduka i Dinama

Hajduk je već godinama odsječen i jasno mu je da u HNS-u neće tako brzo povratiti utjecaj, iako su se neke stvari u HNS-u ipak promijenile. Kad se ogoli stvar, posve je jasno da se radi o okršaju Hajduka i Dinama, vječnoj borbi za moć dvaju najvećih hrvatskih klubova.

U rukama Dinama još uvijek je glavnina moći i utjecaja, a Hajduk pokušava odnijeti prvu važniju „birokratsku“ pobjedu u posljednjih desetak godina. Dinamo sve radi da osujeti Splićane. U Maksimiru su svjesni da bi poraz u ovoj naoko ne tako važnoj bitci mogao izazvati domino-efekt.

Vidimo da su Dinamo i Osijek opet izričito protiv osnivanja Udruge prvoligaša, dok Rijeka po običaju migolji i važe. Kada je Rijeka neodlučna, recentna povijest uči nas da se Damir Mišković na kraju prikloni Dinamu.

Duga ruka politike

Zasad se čini da prijedlog Hajduka bez potpore Rijeke neće proći, ali ipak smo dojma da će tu biti još borbe. Možda će ovaj put Rijeka podržati Hajduk. Naime, propašću pregovora o osnivanju Udruge otvorili bi se novi problemi na relaciji Poljud – Kuća nogometa.

Teško da bi se Splićani pomirili s objašnjenjem čelnika HNS-a kako oni tu ništa ne mogu jer, eto, klubovi sami odlučuju i nitko ih ne može prisiliti. U načelu je to tako, ali također znamo i da politika ima jako dugu ruku.

Hajduk pobjedom otvorio novu sezonu: Slavlje na Malti za korak do drugog pretkola Slavlje igrača Hajduka (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) Momčad Hajduka protiv Gzire United (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) Jairo u akciji protiv Gzire United (Foto: Robert Matić / hajduk.hr) +1 Gyurcso slavi pogodak protiv Gzire United (Foto: Robert Matić / hajduk.hr)

Čini se da je stranci na vlasti od velikog političkog značaja da Hrvatska igra protiv Mađarske baš na Poljudu. Koliko se potencira to pitanje, moglo bi se zaključiti da HDZ na toj utakmici gradi dobar dio strategije za sljedeće predsjedničke izbore, koji bi se trebali održati pred kraj godine.

Ishod bitke utjecat će na budući odnos snaga

Ako u tom dimu ima vatre, moglo bi se dogoditi da politika još čvršće umiješa svoje prste. Rijeka je neodlučna i treba mig sa strane da prelomi. Lokomotiva već neko vrijeme nije u najboljim odnosima s Dinamom i ne bi bilo preveliko čudo da u ovom pitanju stane uz Hajduk.

Promijenilo se dosta toga u posljednjih godinu dana. Izbori za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza pokazali su da „Lokosi“ polako kreću svojim putem. Prema kuloarskim spekulacijama, u zagrebačkim izborima politika je odigrala važnu ulogu.

Priča se lako može ponoviti. Ishod ove bitke mogao bi u bitnome utjecati na budući odnos snaga. Zato je osnivanje Udruge tako važno Hajduku, koji s njenim osnivanjem namjerava nastaviti demontažu Dinamove svemoći, dok Dinamo evidentno želi zadržati status quo. Karte su podijeljene, taktika je jasna, ali ishod partije je neizvjestan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider