Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ekskluzivno za gol.hr

Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan"

Legenda Barcelone i Real Madrida Luis Figo razgovarao je ekskluzivno s novinarkom IN magazina Fani Stipković.

Galerija Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Luis Figo (Foto: AFP) +1 Luis Figo (Foto: AFP)

Kada je riječ o jednom od najskupljih transfera i prvom povijesnom između Barcelone u Real Madrid, vjerojatno će svaki pravi zaljubljenik u nogomet odmah znati o kome je riječ. Riječ je, naravno, o Luisu Figu, portugalskoj nogometnoj zvijedi s kojim je ekskluzivno za IN magazin i GOL.hr razgovarala novinarka Fani Stipković.

U vrlo zanimljivom i iskrenom razgovoru na portugalskom otkrio je nedostaje li mu nogomet, tko mu je bio najzabavniji suigrač iz igračkih dana, a tko najmarljiviji.

Otkrio je i zašto ne voli paparazze te kakvo je bilo njegovo djetinjstvo u skromnoj obitelji.

* Luis, hvala najljepša na ovome intervjuu, rekla je Fani Stipković na tečnom portugalskom, što je legendarni nogometaš pohvalio.

"Zadovoljstvo mi je", rekao je Figo na početku intervjua.

Zaljubljenik u golf poput mnogih nogometaša

* Uhvatila sam te nakon golfskog turnira. Kad si se zaljubio u golf?

"Zaljubio sam se nakon što sam ostavio nogomet. Počeo sam ga igrati s prijateljima. Kada imam više vremena za igranje golfa, igram kad god mogu."

* Znači, dobar si golfer.

Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

"Mislim da sam loš igrač, ali veoma sam zainteresiran. I jako ga volim. Cilj je da uživaš."

* Što je to u golfu da se mnogi nogometaši navuku na golf? Znam za Balea, Courtoisa, tebe... Mnogi ste se zaljubili u golf.

"To je ponajprije izrazito natjecateljski sport. A opet, natječeš se i sa samim sobom. To je sport u kojemu moraš biti prilično usredotočen. Ne možeš misliti da si ovladao svime i onda ga u idućem udarcu zasereš. Često putujem pa mi to pomaže sa jet-lagom i putnim stresom. I moram se kretati kako bih našao ravnotežu."

gol expired Luis Figo otkrio zašto je i zbog koga 'pobjegao' iz Reala u Inter divider

* Paziš što jedeš?

"Da. Mislim da sam uvijek kvalitetno jeo. Ali ključno je jesti zdravo. Jasno, uvijek ima trenutaka kada ideš večerati s prijateljima pa pretjeraš malo u nekim stvarima koje inače ne činiš."

* Znaš kuhati?

"Ne, ali neću ostati gladan ako moram pripremiti nešto... Kada sam bio dijete i kada su roditelji radili, a ja sam morao učiti i trenirati, bilo je trenutaka kada sam morao kuhati za sebe, ali nisam specijalist. Ne bih ostao gladan kada bih morao kuhati svaki dan.

Puno se toga odrekao kako bi slijedio svoj san

* Počeo si igrati nogomet na ulici, iz skromne si obitelji, sin si jedinac… Kako pamtiš ta vremena? Koje su ti najemotivnije uspomene?

"Imam lijepe uspomene jer sam trenirao i želio doći do profesionalnog nogometa, ali bio sam mlad i bilo je odricanja. Moji roditelji živjeli su daleko od centra gdje sam trenirao. Morao sam promijeniti više prijevoznih sredstava da dođem do tamo. Kasno sam se vraćao kući jer su treninzi bili u 18 sati, a sutradan sam morao u školu. Ali slijedio sam svoj san."

* Jesi li pomislio da bi jednom mogao biti najbolji na svijetu?

"Ne, kada počneš igrati nogomet, možeš sanjati o velikom klubu, ali to ti se čini veoma dalekim. Da, prođe ti to mislima, ali teško je da tada radiš na tome. Tada uživaš u nogometu i sve ti se polako ostvaruje."

Nogomet nije jedino što ga usrećuje

* Kako ti je bilo kad si prvi put dosegao uspjeh? Jesi li izgubio svoju skromnost?

"Što je uspjeh?"

* Uspjeh u tvojoj profesiji.

"Meni je uspjeh kad ostvarim kratkoročne ciljeve."

* Kad bi mogao vratiti vrijeme, bi li što mijenjao?

"Jasno. Promijenio bih mnoge pogrešne odluke koje sam donio. Jasno, nisam savršen. Znam da sam pogriješio. Na kraju krajeva, to mi je pomoglo da sazrijem."

* Nedostaje li ti nogomet? Kako si se osjećao nakon što si se povukao? Često se nogometaši emocionalno pogube, propadnu. Ne uspiju se prilagoditi toj promjeni.

"Kada sam se odlučio povući, bio sam siguran da nema povratka. Pogotovo jer sam mentalno i fizički bio vrlo istrošen zbog dugogodišnjih utakmica. Pripremio sam se kako mi ne bi nedostajao nogomet. Jasno, volio bih vječno igrati, ali znam da to nije moguće. I bolje je da budem svjestan stvarnosti i da se usredotočim na druge stvari u životu koje su jednako važne. Nogomet nije jedino što me veseli."

"Cristiano Ronaldo nije ambiciozan u pravom smislu te riječi"

* Kad si igrao nogomet, tko je bio najzabavniji igrač?

"Ne znam. Neki su ekstrovertniji od drugih. Pitu, na primjer. Abelardo iz Barcelone bio je jako zabavan. U Real Madridu bio je to Roberto Carlos, cijela brazilska škvadra. Uvijek smo se smijali."

* Tko je najmarljiviji i najambiciozniji igrač?

"Najviše je to bio..."

* Kažu da je Cristiano Ronaldo marljiv.

"Nije ambiciozan... Ambiciozan je u smislu da uvijek želi pobjeđivati. Raul je uvijek bio uzor drugima.

Poštuje paparazze, ali do određene granice

* Jesu li ti u tvoje vrijeme smetali paparazzi? Kad si igrao za Real Madrid i za velike klubove. Jesi li imao problema? Kako bi usporedio svoja vremena i ova današnja?

"Ne volim paparazze."

* Odmah si morao popiti vode.

"Ne. Poštujem njihov rad, ali ne volim ih. Uvijek je bilo problema, ali rješavao sam to na svoj način."

* Na koji?

"Ovisi poštuju li me ili ne. Poštujem ako me slikaju jedanput, ali ne želim da me ganjaju cijeli dan."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider