Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tržište je nepredvidljivo

Mislite da je lako prodati nogometnu zvijezdu? Svjetske su klase u izlogu, ali ponuda nema

Prodati igrača koji spada u samu nogometnu elitu može biti vrlo teška misija, a u ovom prijelaznom roku ima nekoliko dobrih primjera.

Galerija Christian Eriksen (Foto: AFP) Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +1 Neymar u dresu Barcelone (Foto: AFP)

Imate u momčadi dokazanu zvijezdu, igrača koji radi razliku, a zbog različitih razloga želite/morate ga prodati. Izgleda kao relativno lagan zadatak, ali primjeri s ovoljetnog nogometnog tržišta pokazuju da to ne mora biti slučaj.

Vjerojatno je najbolji primjer Tottenhamov playmaker Christian Eriksen. Danac je nakon sezone javno izrazio želju za odlaskom, a Tottenham nema puno izbora: Eriksen ima ugovor na još jednu sezonu i mogao bi otići besplatno ne prodaju li ga ovoga ljeta ili eventualno u zimskom prijelaznom roku.

Međutim, ponuda zasad – nema. Engleski mediji pišu da se očekuje njegov dolazak na pripreme Tottenhama sljedećeg tjedna – naravno, ako ne povuče potez u maniri Neymara i ostane na produženom godišnjem.

Najtvrđi pregovarač u svijetu nogometa ovaj se put preračunao

Eriksen je dugo bio na meti Reala, poslovično tvrdi pregovarač Daniel Levy tražio je basnoslovne cifre, ali čini se da se u ovom poslu malo preračunao. Real je u međuvremenu promijenio mišljenje i Danac im više nije prioritet, a ne žele ga uzeti čak ni za ''samo'' 70 milijuna eura, više nego upola manje od cifre koju je inicijalno tražio Levy.

Kao novi kandidat za bombastično pojačanje u vezi s Realom isplivao je Paul Pogba, koji se, zanimljivo, nalazi u sličnoj situaciji kao Eriksen. Nije tajna da želi promijeniti sredinu, ali službenih ponuda još nema. Spominju se Real i Juventus, ali čini se da neće samo tako odriješiti kesu, pogotovo jer im ne gori na njegovoj poziciji – računajući odštetu i višegodišnju plaću u bruto iznosu uz razne bonuse, Pogba bi potencijalne kupce mogao stajati čak i 300 milijuna eura.

Maurizio Sarri i Cristiano Ronaldo u Juventusu (Foto: AFP) Kako će izgledati ''novi Juventus'': Velika gužva u sredini, Ronaldo već rekao ''ne'' divider

Ironično, Real, koji je već potrošio 300 milijuna eura, mogao bi krenuti u akciju Pogba kada ne bi imao isti problem kao Manchester United. U izlogu imaju dvije zvijezde, ali potencijalni kupci u njihovu trgovinu rijetko ulaze – radi se prije svega o Garethu Baleu, ali i o Jamesu Rodriguezu.

Hoće li Real napokon prodati Jamesa i što će biti s Baleom?

Prema pisanju madridskog Asa, James, na kojeg u Realu ne računaju već neko vrijeme, na putu je prema Napoliju, ali zapelo je u pregovorima: Talijani žele posudbu, a Španjolci odmah prodaju. Real traži 42,5 milijuna eura, zainteresiran je i Atletico Madrid, ali Real bi radije izbjegao pojačati gradskog rivala, pogotovo jer su im već prodali Marcosa Llorentea.

Dok Jamesov odlazak ipak izgleda kao vrlo realan scenarij, slučaj Garetha Balea kudikamo je drukčiji. Zasad nema jasnih signala da bi mogao napustiti Real, a navodno je spreman sjediti na klupi i čekati istek ugovora. Cijena bi bila oko 100 milijuna eura, ali klubovi se baš i ne otimaju za Velšaninom, što zbog skupoće, što zbog vrlo debelog zdravstvenog kartona.

Što se krije iza sukoba kakav se ne pamti? Osveta, dokaz moći i pljuska u lice Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Pini Zahavi i Nasser Al-Khelaifi (Foto: AFP) +1 Neymar (Foto: AFP)

U ovu skupinu igrača možemo uvrstiti i Neymara. PSG prodaje brazilsku zvijezdu, ali kao jedini ozbiljan kandidat nameće se Barcelona, koja istovremeno lovi Antoinea Griezmanna. Prema riječima sportskog direktora Parižana Leonarda, s Barcelonom je dosad bilo samo ''površnih razgovora''.

"Neymar može napustiti PSG ako dođe prava ponuda, ali sada ne znamo hoće li ga netko kupiti i po kojoj cijeni. Sve to ne može se dogoditi u jednom danu, u to sam siguran'', rekao je Leonardo.

Tržište za takve igrače vrlo je malo

U prodaji takvih igrača tržište je vrlo malo, možda 10-ak klubova u cijeloj Europi ima financijske mogućnosti za takve operacije, a da istovremeno mogu zvijezdama njihova kalibra predstavljati novi iskorak u karijeri.

Rezultat svega jest da Man Utd i Tottenham, pišu engleski mediji, u planovima za sljedeću sezonu zasad računaju na Pogbu, odnosno Eriksena u sastavu, a nije isključeno ni da sličan scenarij čeka Zinedinea Zidanea s Baleom ili Thomasa Tuchela s Neymarom.

Naravno, ljeto je još mlado, a moguće je da se do kraja prijelaznog roka pojavi nekakva last minute ponuda – primjerice, iz Bayerna su najavili da će strpljivo čekati i da nisu isključena velika pojačanja netom prije završetka prijelaznog roka. U svakom slučaju, čeka nas još puno kombinacija i spekulacija...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider