Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hladni rat velikana

Što se krije iza sukoba kakav se ne pamti? Osveta, dokaz moći i pljuska u lice

Odnosi između Barcelone i PSG-a dosegli su razinu usijanja.

Galerija Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Pini Zahavi i Nasser Al-Khelaifi (Foto: AFP) +1 Neymar (Foto: AFP)

Hladni rat između Barcelone i PSG-a na samom je vrhuncu. Na naslovnici katalonskoga Sporta pored velike fotografije Neymara stoji apel - "Totalni rat". Mundo Deportivo i madridska Marca imaju slične naslovne. 

Sve viđenije španjolske sportske publikacije potenciraju maksimalni animozitet Katalonaca i Parižana. Netrpeljivost između čelnika Barcelone i PSG-a dosegla je razinu međusobne nepodnošljivosti Barcelone i Real Madrida. Puno je više to od pukog rivaliteta.

Zla krv nije od jučer, netrpeljivost na relaciji Park prinčeva – Camp Nou počela je davno prije posljednjeg natezanja oko brazilskog prevrtljivca. Barcelonu je od 2010. bogato sponzorirala katarska neprofitna Qatar Foundations. Fondacija je u posjedu istih vlasnika kao i PSG. Iako se priča odvija preko fondacija, investicijskih grupa ili zračnih kompanija, jasno je da iza svega stoji naftom prebogata arapska država.

Sve je počelo s mjestom na dresu

Kako god se zvale tvrtke i fondacije, isti katarski šeici na kraju balade broje petrodolare. Prije potpisivanja ugovora s katarskom fondacijom, Barcelona je desetljećima odolijevala "ukaljati sveti dres" sponzorskim logom.

Katalonski klub bio je jedan od rijetkih velikih klubova koji nije imao plaćenu reklamu na dresu. Promocija Unicefa bila je besplatna. Do stavljanja Unicefova loga, Barca nije imala nikakav natpis na dresu. To se kosilo s njezinim principa. Stoga nije bilo čudno što su mnogi navijači Barcelone protestirali kada je potpisan ugovor s Kataranima. 

Stvar se u potpunosti zakomplicirala kako se komplicirala politička situacija na Bliskom istoku, poglavito u Siriji. Zapadni mediji počeli su optuživati Katar da financira militantne organizacije. Nekako u isto vrijeme Katar je ušao u sukob sa većinom susjednih arapskih država koje su mu uvele trgovinske sankcije.

Da ne ulazimo dublje u prilično kompliciranu političku priču u kojoj očito nema nevinih, reći ćemo samo da je Katar demantirao sve optužbe, no kako je pritisak rastao, postajalo je sve jasnije da Barcelona i Katarani neće produljiti suradnju.

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu priznao je da traži alternativne sponzore.

"Ugovor smo potpisali zbog ekonomskih razloga, no moraju se uzeti u obzir i druga društvena pitanja", uvijeno je objasnio Bartomeu.

Katarani su očekivali veću zaštitu

Barcelona je 2016. ipak produljila za još jednu godinu sponzorski ugovor Qatar Airwaysom, čiji je logo na dresu naslijedio Qatar Foundations. No, tu je bio kraj suradnje Barcelone i Katarana. Nakon Arapa u igri su ušli Japanci i tvrtka Rakuten.

Jasno, bio je to sedmogodišnji brak iz interesa, u takvim poslovima nema previše ljubavi, no Katarani su slali signale da su ipak očekivali više korektnosti od poslovnog partnera kojem su tako lukrativno plaćali reklamu na dresu. Računa se da je riječ o više od 200 milijuna eura ukupnih sponzorstava.

Dojam je da su Katarani očekivali veću zaštitu od Barcelone u jeku najvećih napada na njih. Moglo se naslutiti da su bili jako nezadovoljni ponašanjem glavešina katalonskog kluba. Kada su trebali stati u obranu izdašnih sponzora, Katalonci su uglavnom šutjeli i daljnju suradnju uvjetovali povećanjem sponzorstva. Kataranima je očito prekipjelo i zatvorili su slavinu. No čini se da nisu zaboravili. Kažu da šeici imaju slonovsko pamćenje i da ne vole nikome ostati dužni.

Slatka osveta katarskih šeika

Slučajno ili ne, veliki transfer Neymara u PSG dogodio se baš u trenutku kada su katarske kompanije službeno izašle iz Barcelone. Nitko to nije javno rekao na Parku prinčeva, ali čini se da je to bila slatka osveta katarskih šeika. Demonstracija moći novog velikog igrača na tržištu nogu i pljuska u lice staroj imperiji.

PSG je "priveo" Neymara, a Barcelona i katalonski mediji mogli su samo nekontrolirano galamiti. Uhvaćeni su na spavanju, vikali su da su izigrani i slično. Nisu se mogli odlučiti na koga su bjesniji – na Neymara ili Parižane. Odigrana je kombinacija po kojoj je Neymar sam sebi isplatio izlaznu klauzulu od 222 milijuna eura, što je još uvijek svjetski transferni rekord. Astronomska cifra smirila je Katalonce, no ostao im je gorak okus u ustima.

Čini se da se dvije godine poslije priča ponavlja, samo u suprotnom smjeru. Puno toga govori da Katalonci pokušavaju uzvratiti udarac. Iako je prilično jasno da Neymar želi napustiti PSG, to više ne kriju ni na Parku prinčeva, nije potpuno jasno kakvu igru igra Barcelona.

"Nismo još dobili službenu ponudu, no istina je da smo imali površan kontakt", priznao je sportski direktor PSG-a Leonardo u razgovoru za Le Parisien.

Izraelski menadžer kao posrednik

Čelnici dvaju klubova ne razgovaraju međusobno, praktički se ne mogu vidjeti, toliko se ne podnose, no može se komunicirati i preko posrednika. Nije tajna da poznati izraelski menadžer Pini Zahavi radi na otopljavanju leda i približavanju pogleda.

Zahavi je u odličnim odnosima s Neymarovima i predsjednikom PSG-a Nasserom Al-Khelaifijem. Izraelac bi svojom nadaleko poznatom diplomatskom vještinom trebao pomiriti interese sukobljenih strana. Izgleda da su posrednici polučili neke rezultate, no situacija je još uvijek jako zategnuta i ništa nije sigurno.

Da se još uvijek igra ozbiljna partija pokera, govori i podatak da se Neymar nije pojavio na jučerašnjoj prozivci. PSG je počeo pripreme za novu sezonu, a Neymar se nije pojavio na okupljanju. Neymar je još uvijek u Brazilu i čini se da nema tako brzo doći u Pariz. PSG je najavio disciplinske mjere, vidjet ćemo kakve.

Javio se i Neymarov otac s objašnjenjem kako se njegov sin prije odlaska u Brazil dogovorio s čelnicima PSG-a da će se vrati u Pariz 15. srpnja. Navodno u Brazilu mora obaviti još dva liječnička pregleda nakon kojih će znati može li se vratiti u puni trenažni pogon. Iz Pariza uzvraćaju da su još prije dva tjedna poslali poruku Neymaru da se mora pojaviti na okupljanju 8. srpnja.

Neymar se ne želi vratiti u Pariz

Leonardo i Neymar u međuvremenu su se čuli putem telefona. Sport piše da je Neymar poručio Leonardu kako se ne želi vratiti u Pariz i da želi da ga klub proda. Da je to istina, sugeriraju i sljedeće Leonardove izjave za PSG-ovu službenu web stranicu:

"Neymar može otići ako dobijemo ponudu koja će zadovoljiti sve strane", kaže sportski direktor PSG i bivša zvijezda istog kluba te dodaje:

"No mi do danas nismo primili nikakvu službenu ponudu. Ne znamo tko ga želi kupiti, a ni po kojoj cijeni. U svakom slučaju, to se ne može obaviti u jednom danu."

Leonardo potom priznaje:

"Svima je jasno da on želi otići, no nije rijetkost u nogometu da se jedan dan kaže jedno, a drugi dan nešto sasvim drugo. To zvuči nevjerojatno, ali je tako. Razgovarali smo s njegovim zastupnicima. Svi sve znaju, naša pozicija je jasna: on ima ugovor s nama još tri godine i do tada je naš igrač. Dok ne primimo službenu ponudu, nemamo o čemu razgovarati."

Koja je Barcina prava namjera?

S Parka prinčeva preko medija šalju signale kako sumnjaju da Barcelona zapravo i nema namjeru kupiti Neymara, nego da je njezina prava intencija pomutiti atmosferu na Parku prinčeva. Iako je za klupsku web stranicu rekao kako u PSG ne znaju tko uopće želi kupiti Neymara, Leonardo je u razgovoru za Le Parisien ipak otkrio karte.

"U Barceloni kažu da žele kupiti igrača kojeg mi ne želimo prodati. To je rekao njezin predsjednik. No mi ne vidimo da je Barcelona u stvarnoj poziciji kupiti igrača kojeg želi", istakao je Leonardo.

Međutim, ako nisu u kontaktima s čelnicima Barcelone, nije jasno gdje je Leonardo čuo da je predsjednik Barcelone rekao kako želi kupiti Neymara, jer je očito na njega mislio. Naime, Bartomeu javno to nikada nije rekao. U posljednjem javnom istupu odbio je pričati o toj temi kazavši da ne može govoriti o igračima koji imaju ugovore s drugim klubovima.

Čini se da je taktika Parižana posijati sumnju u redove Neymarovih, i to na način da ostave dojam kako ga Katalonci zapravo i ne žele dovesti, nego da im služi kao moneta za potkusurivanje starih računa s PSG-om. Parižani šalju poruku kako iskreno sumnjaju da je Barcelona dovoljno financijski jaka da može dovesti Neymara, a to bi značilo da ni nema ozbiljnu namjeru. Ta taktika ima izgleda jer je činjenica da postoji nepovjerenje između Neymara i čelnika Barcelone. 

Šokantni poraz od Liverpoola ublažio stavove

I nije neka tajna da ima podosta dužnosnika u Barceloni koji se protive povratku Brazilca na Camp Nou. Sumnja se da je upravo to razlog zašto je potpredsjednik Barcelone Jordi Mestre, čovjek od najvećeg povjerenja predsjednika Bartomeua, iznenada nedavno podnio ostavku. Mestre navodno nije usamljen, navodno još neki čelnici Barcelone misle da povratak Neymara nije dobar potez, ponajprije zbog načina na koji je Brazilac napustio Barcelone i repova koji su ostali iza njega. Neymar i Barcelona su, primjerice, na sudu zbog prijepora oko isplate premija u visini od 26 milijuna eura, a sada Brazilac želi natrag. Navodno je pristao na sve uvjete samo da ga vrate; odustaje od tužbe, obećao je javnu ispriku navijačima itd. 

Donedavno su i navijači Barcelone gotovo listom bili protiv povratka Neymara, no situacija se počela mijenjati nakon šokantnog poraza protiv Liverpoola na Anfieldu. Navijači su donedavno žestoko bili i protiv dolaska Antoinea Griezmanna, no debakl na Anfieldu mnoge je smekšao.

I čelnici i navijači Barcelone, a vjerojatno i ključni igrači predvođeni Lionelom Messijem, postali su svjesni da Barca treba svjetska pojačanja kako bi nakon četiri sezone teških „kikseva“ u Ligi prvaka konačno osvojila najcjenjeniji klupski trofej.

Griezmann pred vratima

Griezmann i Neymar možda nisu idealna pojačanja u smislu obljubljenosti među navijačima, mnogi ih ne vole, misle da su izrazito bahatog i prijetvornog karaktera, da im se ne može vjerovati, no svima je jasno da se radi o sjajnim igračima i jedinim superzvijezdama koje su ovom trenutku dostupne na tržištu. Drugim riječima rečeno, čini se da za Barcu nema druge nego da ih pokuša dovesti ako želi osvojiti Ligu prvaka. 

Griezmann je praktički na vratima Camp Noua, igrač se već dogovorio s klubom, a pregovori klubova u završnoj su fazi. Teško da taj transfer može biti osujećen, jedino je pitanje kako će biti realiziran; hoće li Francuz prijeći u Barcu putem izlazne klauzule koja iznosi 120 milijuna eura ili klasičnog transfera kako traži Barcelona.

Na taj način porez je manji, a i transfer se isplaćuje u tranšama. No Atletico u tom slučaju traži veći iznos, navodno dodatnih 25 milijuna eura. I taj podatak sugerira da Barca doista namjerava dovesti Neymara, iako u PSG-u šalju poruke kako Katalonci samo fintiraju i žele unijeti nemir u njihove redove.

Najveće svjetske kladionice nisu tog mišljenja. Bookmakeri daju 75 šansi da će Barcelona dovesti Neymara. I na primjeru Griezmann vidi se da Katalonci skupljaju "keš" za tu operaciju. U igri je i trampa, navodno je Barca spremna pod račun ponuditi neke od svojih zvijezda.

Philippe Coutinho prvi je kandidat, a preostala tri su Samuel Umtiti, Ivan Rakitić i Ousmane Dembele. Spekulira se da Parižani neupitno žele Umtitija, jer moraju pojačati obranu, a oko preostale trojice još se premišljaju. Ako se transfer ostvari, prilično je izvjesno da će Barca jedan dio isplatiti u kešu, a drugi u igraču ili igračima. Pitanje je samo u kojoj kombinaciji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider