Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rata ubitačna

Real ušao u veliki rizik: Uzeli ogroman kredit, rezultati slabi, a kriza se iza brda valja

Real Madrid morao je ući u golem dug kako bi financirao obnovu stadiona Santiago Bernabeu...

Galerija Florentino Perez (Foto: AFP) Santiago Bernabeu slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) Santiago Bernabeu (Foto: AFP) +1 Stadion Santiago Bernabeu (Foto: AFP)

Predsjednik Reala Florentino Perez potvrdio je na redovitoj Skupštini kluba da je morao podići veliki kredit za spektakularnu obnovu Santigao Bernabeua. To se već duže vrijeme zna, ali Perez je to sada otvoreno rekao i pred "sociosima" kluba.

Siniša Mihajlović (Screen shot Twitter) Nakon velikog preokreta igrači ispred bolnice pjevali teško bolesnom treneru Mihajloviću divider

Prva faza kapitalne investicije započela je ovog ljeta, a trajat će do 2023. godine. Tijekom radova Real bi trebao cijelo vrijeme igrati na svojem stadionu. Ukupan trošak kredita iznosit će golemih 767 milijuna eura. Perez se pohvalio da Real zbog sjajnih poslovnih rezultata nije morao tražiti dodatne garancije.

Predsjednik Reala naglasio je da će Kraljevski klub imati poček otplate do svršetka obnove stadiona.

BBB-i u Bergamu 1990. (Foto: GOL.hr) BBB-i pripremaju veliko iznenađenje: Obljetnica čuvene "otimačine" i ispraćaja u pratnji oklopnih vozila divider

Dakle, Real će početi otplaćivati kredit tek 2023., pa sve do 2049. To je period od 26 godina. Godišnja rata iznosit će 29,5 milijuna eura. Kada to pomnožite s 26, dobijete navedeni trošak.

Real podigao veliki kredit za obnovu stadiona

Real će na ruke dobiti 575 milijuna eura. Cijelu svotu potrošit će na temeljitu obnovu svojeg mitskog stadiona, koji će dobiti potpuno novu vizuru. Izgledat će doista spektakularno. U sklopu stadiona bit će izgrađeni novi poslovno-ugostiteljski objekti.

Maradona (Screenshot) Emotivni "vrtuljak" Maradone u porazu na debiju, "prodao tunel" nesuđenom Vatrenom divider

Perez je istaknuo da Real neće imati problema s otplatom kredita jer će novi stadion značajno povećati prihode kluba. Operativni prihod Reala prošle je sezone iznosio 757,3 milijuna, a neto profit 38,4 milijuna eura. Real je krajem prošle sezone potpisao novi sponzorski ugovor s Adidasom.

Riječ je o rekordnoj svoti u svijetu nogometa. Sljedećih 12 godina njemačka tvrtka uplaćivat će mu u škrabicu svake godine 120 milijuna eura.

Puno se zarađuje, ali i troši

Real puno zarađuje, ali i puno troši. Proračun za ovu sezonu postavljen je na nestvarnih 822 milijuna eura. Nakon nekoliko godina laganog zatišja u transfernoj politici, Real je ovog ljeta potrošio na nova pojačanja više 300 milijuna eura.

Cristiano Ronaldo (Screenshot) Ronaldo se slomio pred kamerom kad su mu pokazali snimku: ''Otkud vam to? Nikad to nisam vidio'' divider

Budući da nije doveo sva pojačanja koja je ciljao, primjerice Paula Pogbu i Neymara, sva je prilika da će u nadolazećim prijelaznim rokovima potrošiti još i više.

To je i razlog zbog kojeg je Real morao ući u dugoročni kredit. Iako Perez ističe da će ga bez većih problema amortizirati, neki stručnjaci mišljenja su da je ipak riječ o prilično rizičnoj odluci.

Kriza se iza brda valja

Poslovni rezultati klubova usko su vezani sa sportskim rezultatima, a to je veoma teško predvidjeti. Osim toga, tko zna kakva će biti ekonomska situacija u Španjolskoj i cijeloj Europi.

Ako dođe do nove velike krize, a neki ekonomisti prognoziraju da će se uskoro dogoditi, jasno je da će razina budućih Realovih prihoda biti prilično dvojbena.

Branko Ivanković (Foto: Al-Ahli Twitter) Ivanković za novi ekspresan otkaz saznao na krajnje bizaran način: "Ne znam ništa o tome" divider

Činjenica je da je Real imao jako lošu prošlu sezonu, a ni u recentnu nije ušao baš najbolje i pitanje je kako će je završiti. Rano je konstatirati da su s nekim pojačanjima opako promašili, ali činjenica je da zasad ne opravdavaju uložena sredstva.

Zidane opasno živi

Uglavnom, navijači i mediji vrlo su kritični. Napeta je i situacija na relaciji predsjednik - trener. Zinedine Zidane opasno živi.

O tome se razgovaralo i na Skupštini. Sve rečeno moglo bi utjecati na Perezove planove, za koje mnogi kažu da su megalomanski. Vrijeme će pokazati je li mu računica dobra.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider