Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijesni projekt

Kraljevski potez: Real srušio rekord po prihodima i ulazi u veliki rizik

Real Madrid prema svemu sudeći započet će obnovu Santiago Bernabeua vlastitim sredstvima...

Galerija Florentino Perez i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Santiago Bernabeu (Foto: AFP) Stadion Santiago Bernabeu (Foto: AFP) Santiago Bernabeu slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP)

Real Madrid ostvario je u prošloj sezoni rekordni operativni prihod od 750,9 milijuna eura, što je 11,3 posto više nego prethodne sezone, u eurima to iznosi 76,3 milijuna i najveće je povećanje prihoda od 2000., objavili su španjolski mediji financijske rezultate Kraljevskog kluba.

Je li ovo konačni znak Messijeva pada? Modrić je branio Ronalda, eto kako mu je vratio

Profit prije oporezivanja iznosi 43 milijuna, a nakon plaćanja poreza 31,2 milijuna, što je 45 posto više u odnosu na prethodnu sezonu. Važno je naglasiti da u taj prihod ne ulazi zarada ostvarena od prodaje igrača ovog ljeta, a znamo da je Real prodao Cristiana Ronalda Juventusu za 117 milijuna eura, te da tek treba potpisati novi ugovor s proizvođačem opreme, koji će biti barem trostruko veći nego dosad i bit će vjerojatno najveći na svijetu.

Rekordni prihod

Ugovor s Adidasom istječe 2020.  Novac od prodaje Ronalda i novi sponzorski ugovor šlag je na tortu financijske priče, a u kasnijem dijeu teksta ćemo objasniti zašto je to bitno.

Real je, prema pisanju španjolskih medija, smanjio ukupni dug na rekordno nisku razinu, barem prema onom što u madridskom klubu računaju pod dugom, jer ima i drugih tumačenja, te dug sada iznosi 187 milijuna eura. Proračun za tekuću sezonu iznosit će astronomskih 752 milijuna eura.

Real je prilično solventan i bez prodaje Ronalda i novih sponzorskih ugovora, a sve su to podaci koje omogućuju Florentinu Perezu da razmišlja o odustajanju od potrage za sponzorima i investitorima koji bi uložili u obnovu Realova mitskog stadiona Santiago Bernabeua, te da razmisli o podizanju kredita kod komercijalnih banaka.

Real sam obnavlja Santiago Bernabeu

Španjolski mediji spekuliraju da će Perez na predstojećoj skupštini kluba zatražiti podršku „sociosa“ da se uđe u taj projekt na opisani način. Ako Real bez vanjskih partnera ili sponzora započne obnovu stadionu, neće morati mijenjati ime stadiona, što je bila najveća točka prijepora između čelništva kluba i Realovih navijača.

Santiago Bernabeu slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) Santiago Bernabeu slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Realov stadion nosi ime najvećeg predsjednika Reala, pod čijim je vodstvom Kraljevski klub izrastao u najveći klub na svijetu, i to ljubomorno drži već desetljećima, a kako stvari stoje po najvažnijim trofejima još dugo će biti nedodirljiv. 13 Kupova prvaka/Lige prvaka teško da će itko nadmašiti u sljedećih tko zna koliko desetljeća.

Perez diže kredit i ulazi u rizik

Santiago Bernabeu neprikosnoveni je autoritet u povijesti madridskog kluba, njegove ime utjelovljuje vrijednosti i veličinu Kraljevskog kluba, njegov značaj za pristalice Reala nema pandana, za njih njegovo ime nema cijenu, pa je jasno zašto tako tvrdokorno drže do imena stadiona i ne pristaju ni na makar djelomičnu promjenu.

Međutim, ako Real sam krene u povijestni projekt, jasno je da na taj način preuzima i oveći rizik, jer tko može jamčiti da će Realu sljedećih desetak ili više godina ići tako dobro na poslovnom i rezultatskom planu, što je usko vezano. Ako Real ne bude solventan kao posljednjih godina, teško će vraćati kredit, a u tom slučaju snaga momčadi neće biti ista i naposljetku rezultati neće biti na sličnoj razini. 

Kako god, predsjednik Reala namjerava podignuti kredit u iznosu od 400 do 500 milijuna eura, što bi uz keš koji Real ima na računu trebalo biti dovoljno za temeljitu obnovu stadiona i izgradnju popratnih komercijalnih sadržaja. Zbog svega navedenog, Perez će prema svemu sudeći dobiti podršku „sociosa“, a i velika većina Realovih navijača vjerojatno će objeručke prihvatiti takvu ideju. Santiago Bernabeu očito ostaje!
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider