Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Evo kada počinje suđenje

Novosti u slučaju Vušković: Poznati odvjetnik preuzima obranu, a ovako žele srušiti šokantnu presudu

Suđenje hrvatskom braniču Mariju Vuškoviću pred CAS-om moglo bi početi u kolovozu ili rujnu.

Mario Vušković (Foto: Guliver Image/GOL.hr)

Mario Vušković, mladi hrvatski nogometaš koji je dobio dvije godine suspenzije zbog pozitivnog testa na EPO, sprema se za suđenje pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lausanni.

Krajem ožujka sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) izrekao je šokantnu suspenziju, ali i ostavio dovoljno snažnih argumenata za njezino rušenje. Odvjetnički tim hrvatskog nogometaša priprema se za žalbeni postupak, a do početka lipnja moraju dostaviti očitovanje sudu u Lausanni, piše njemački Abendblatt.

Američki odvjetnik preuzima Vuškovićevu obranu

Glavnu ulogu u odvjetničkom timu preuzeo je Paul Green, poznati američki odvjetnik koji ima bogato iskustvo pred CAS-om.

Zastupao je sprintera i osvajača srebrne olimpijske medalje Petera Bola, koji je bio pozitivan na EPO u listopadu 2022. godine. Nakon negativnog B-uzorka na EPO, koji je otkrio pogreške u procesu Sar-Page analize, kojom se koriste WADA i Nada, ukinuta je kazna za Bola.

Vuškovićevi odvjetnici tek trebaju pripremiti obrambenu strategiju, ali zasad je poznato kako će tražiti potencijalne presedane, a to bi mogao biti slučaj češkog triatlonca Wojteka Sommera, otkriva njemački list.

Laboratorij u Kreischi već je ranije pogriješio

On je bio lažno pozitivan davne 2016. godine, a kada je dokazana njegova nevinost, suspenzija je ukinuta ugovorom o tajnosti podataka sa Svjetskom antidopinškom agencijom. Laboratorij koji je odgovoran za tu pogrešku nalazi se u Kreischi, a radi se o istom onom laboratoriju koji je analizirao Vuškovićev uzorak A i B.

Bruno Petković Bruno Petković čeka transfer iz Dinama? Gazda kluba stiže na pregovore divider

Osim toga, Vuškovićevi odvjetnici nadaju se da će se sud u Lausanni više baviti WADA-om i njihovom Sar-Page analizom, koja je poprilično kontroverzna u znanstvenim krugovima. To je test u kojem nema graničnih vrijednosti, već se uspoređuju dvije slike.

Konkretno, prema presudi CAS-a iz 2011. godine, navodi se da se EPO uzorak ne može proglasiti pozitivnim ili negativnim na temelju subjektivne procjene ili iskustva, a to znači da laboratorij mora primijeniti pouzdane kriterije da bi i treća strana mogla razumjeti izvedene zaključke, piše list iz Hamburga.

Metoda analize uzorka je sporna

Upravo će se na to fokusirati odvjetnički tim hrvatskog braniča, a osim što će dovesti pod pitanje Sar-Page analizu, pokušat će uvjeriti suce da se dogodila pogreška u procesu transporta i analize uzorka u laboratoriju u Kreischi.

Hladni lanac, koji je pak prekinuo dostavljač na 24 sata, može utjecati na rezultate testiranja, ali povećava vjerojatnost da rezultat bude negativan.

Još uvijek nije poznato na koga će se Vuškovićev tim osloniti iz znanstvenih krugova, postoji mogućnost da će biti angažirani međunarodni stručnjaci, a tu se spominju tri imena. To su Jon Nissen-Meyer iz Norveške i David Chen iz Kanade, a među kandidatima se nalazi i Douwe de Boer iz Nizozemske.

WADA odbija dati C-uzorak

Također, sud u Lausanni morat će se pozabaviti uzimanjem C-uzorka, što je sportski sud DFB-a naredio, ali WADA nije bila obvezna to napraviti. U ovom slučaju CAS, kao i sportski sud, nemaju zakonskih mogućnosti oduzeti uzorak urina, koji NADA kao vlasnica ne želi dati.

"Smatram da je razumljivo što WADA odbija analizu treće strane jer biste inače napravili presedan", kaže stručnjak Wolfgang Jelkmann, ali to potvrđuje prvotnu optužbu da WADA kontrolira samu sebe i krši znanstvene standarde.

Joško Gvardiol Joško Gvardiol je ''savršeni transfer'': Tko će se na kraju počastiti Hrvatom? divider

Postoji mogućnost da se u cijeli slučaj uključi i državno odvjetništvo, ali to se može dogoditi samo pod jednim uvjetom - da obrana zatraži uzimanje uzorka za paralelni postupak.

Ako bi državni odvjetnik na to pristao, CAS bi mogao dobiti nove dokaze, ali u ovom slučaju postoji jedan problem - to bi potrajalo nekoliko mjeseci, što znači da C-uzorak nikako ne može stići do kolovoza ili rujna, kada se očekuje početak suđenja pred CAS-om. 

Šteta, bio bi to dokaz koji bi dao odgovor na ključno pitanje - je li Vušković uzimao doping ili ne.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider