Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Amaterski postupak"

Njemački znanstvenik žestoko kritizirao Antidopinšku agenciju: Tvrdi da bi zbog Vuškovića mogla izgubiti dozvolu za rad

Lorenz Adlung, njemački znanstvenik, komentirao je dopinški slučaj Marija Vuškovića.

Mario Vušković (Foto: Guliver Images)

Dopinški slučaj Marija Vuškovića, kojem je izrečena dvogodišnja suspenzija zbog pozitivnog testa na EPO, pokrenula je salvu kritika na račun Svjetske antidopinške agencije (WADA) i njezina njemačkog ogranka (NADA).

Lorenz Adlung, njemački znanstvenik i biolog, žestoko je kritizirao metodu Sar-Page, koja se koristi za EPO analizu, i to riječima da se radi o "potpuno amaterskom postupku". To objašnjava sljedećim riječima: "Kao prvo, količina urina koju treba ispitati nije standardizirana."

Dodaje kako je to postupak u kojem nema graničnih vrijednosti, već se slike međusobno uspoređuju:

"Taj postupak više nije suvremen, to više nema nikakve veze s vrhunskom znanošću. Kao znanstvenik, morate biti protiv procesa koji je WADA uspostavila", objašnjava njemački znanstvenik, dok antidopinška agencija tvrdi da nema alternative za njihov postupak, prenosi Abendblatt.

Nitko ne kontrolira rad WADA-e

Također, njemački se znanstvenik posebno osvrnuo na WADA-u i njezinu neovisnost. Tvrdi da je poprilično problematično što kontroliraju sami sebe, a to je objasnio na sljedećem primjeru.

Kada je sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) uzeo neovisnog stručnjaka da provjeri rad laboratorija u Kreischi, angažirali su Jeana-Francoisa Nauda, koji je pak član jedne od radnih skupina antidopinške agencije.

Luka Vušković Medij blizak Barceloni otkrio: Katalonski gigant želi senzacionalnog Hajdukova klinca! divider

Kanadski stručnjak nije imao primjedbi na rad laboratorija. Također, kada je sudac Stephan Oberholz zatražio uzimanje C-uzorka, kanadski stručnjak to je odbio napraviti. Razlog? WADA mu je zaprijetila oduzimanjem licence za rad u laboratoriju, piše njemački list.

C-uzorak mogao bi uništiti laboratorij u Kreischi

To poprilično brine Adlunga, koji ne shvaća zašto nije provedena neovisna analiza uzorka:

"Zagovornik sam neovisne promjene provjere uzorka. Ako ta mogućnost postoji, ne razumijem zašto se to ne radi. Imam dojam da WADA prihvaća visoku lažnu vjerojatnost kako bi se održao privid da sve funkcionira u sustavu", kazao je Adlung pa dodao:

Craig Breen na treningu VIDEO Objavljene posljednje snimke Craiga Breena prije tragične nesreće divider

"Za WADA-inu reputaciju bolje je da redovito osuđuje sportaše, oni ne žele diskreditirati vlastiti proces. Ako C-uzorak dokaže da je rezultat iz laboratorija u Kreischi netočan, prijetio bi im gubitak dozvole."

Također, postoji mnogo nelogičnosti u postupanju DFB-a. Njihovo obrazloženje Vuškovićeve suspenzije ne drži vodu, već smo ranije pisali da je mladi hrvatski reprezentativac trebao dobiti četiri godine suspenzije.

Sada je sve na CAS-u

Pravilnik tvrdi da prekršitelji moraju dobiti četiri godine zabrane ako nisu oslobođeni optužbe, a Vušković je dobio dvije godine. To je sudac Oberholz obrazložio riječima da je u njegovu uzorku otkrivena samo mala količina EPO-a.

Vjerojatnost lažnog pozitivnog testa, na koju se oslanjaju Vuškovićevi odvjetnici, je samo jedan prema deset tisuća. To je jako mala vjerojatnost, ali svejedno se njemački znanstvenik pita - mogu li to sebi dopustiti? Mogu li osuditi jednog sportaša, od njih deset tisuća, iako nije uzimao doping.

U svakom slučaju, CAS sada mora odlučiti hoće li postupak ići direktno u švicarsku Lausannu ili će se postupak nastaviti pred sudom DFB-a.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider