Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Kovač s Vatrenima u Bayernu juriša na krov Europe i postaje najveći hrvatski trener ikad!?

Iako će imati na raspolaganju sjajnu momčad, Kovaču neće biti lako u Bayernu...

Galerija Ante Rebić (Foto: AFP) Andrej Kramarić (Foto: AFP) Arjen Robben, Thomas Muller, Robert Lewandowski i Franck Ribery (Foto: AFP)

Niko Kovač jako je emotivno doživio osvajanje njemačkog Kupa i oproštaj od „Adlera“, još na travnjaku je zaplakao pred kamerama dok su mu navijači Eintrachta u općoj euforiji na Olimpijskom stadionu oduševljeno skandirali.

Hrvatski trener vjerojatno nije mogao ni zamisliti bolji oproštaj od frankfurtskog kluba i njegovih vjernih navijača, koje se oduvijek smatra jednim od najžešćih u Njemačkoj, a ni od momčadi koja mu je priredila šokantno iznenađenje na press-konferenciji.

Eintracht se pod vodstvom Kovača vratio na veliku scenu nakon godina lutanja i borbe za puki o(p)stanak. Klub s Waldstadiona pružio je priliku još uvijek relativno mladom hrvatskom treneru, a ovaj mu je vratio na najbolji mogući način. Može se reći da je Eintracht pomogao Kovaču, ali i Kovač Eintrachtu.

Samo je Bayern uz bok Realu i Barceloni

Bila je to jako uspješna simbioza koja je, uostalom, i donijela Kovaču angažman u Bayern, daleko najveći njemački klub i jedan od najvećih europskih klubova, koji spada u samu kremu svjetskog nogometa. Bayern je danas odmah uz bok Realu i Barceloni, to su realno tri najveća kluba današnjice po mnogim parametrima, a hrvatski trener postaje šef stručnog stožera takvog nogometnog diva.

Veliki je to uspjeh i prije svega čast za Kovača, ali i cijeli hrvatski nogomet koji već dugo nije imao trenera u tako velikom klubu. Možda će ih uskoro biti više s obzirom na renesansu hrvatske struke i proboj koji su ostvarili neki treneri u zadnje vrijeme, ali zasad je Kovač napravio najveći iskorak. Zapravo, kad bolje razmislimo, nijedan hrvatski trener nije preuzeo kormilo kluba slične veličine i snage u trenutku dok je taj klub bio na razini slave i moći današnjeg Bayerna.

Zlatko Čajkovski i Branko Zebec vodili su Bayern dok je postajao veliki klub, on u tom trenutku nije bio ni izbliza to što je danas. Zebec je imao sličnu priču i s HSV-om, koji prije njega u europskim okvirima nije bio gigant, postao je to tek pod vodstvom hrvatskog stručnjaka.

Uz Zebeca vjerojatno najveći hrvatski trener, Tomislav Ivić, preuzeo je Ajax u trenutku kada je sišao s europskog prijestolja i kada se raspala njegova velika generacija predvođena Johanom Cruyffom. Ajax u tom trenutku nije bio ni blizu tako moćan kao nekoliko godina prije, što najbolje govori činjenica da je u trenutku dolaska Ivića dvostruki uzastopni prvak Nizozemske bio PSV.

Kovač ima šansu nadvisiti Zebeca i Ivića

Ivić je u prvoj sezoni vratio naslov prvaka, ali sljedeće je opet bio prvak PSV. Ivić je postao trener Porta nakon što je taj portugalski klub osvojio Kup prvaka 1987. Pinto da Costa u nekoliko je godina po dolasku na mjesto predsjednika izgradio veliki klub, ali ipak po veličini, moći i svjetskoj slavi nije bio na razini današnjeg Bayerna.

Slična priča je i s Marseilleom kojeg je Ivić vodio godinu prije nego što je osvojio Ligu prvaka, a u trijumfalnoj sezoni bio je savjetnik u klubu. Marseille je povijesno gledajući bez sumnje europski velikan, za mnoge još uvijek najveći francuski klub, ali ipak, realno, nije na razini Bayerna.

Jednako kao ni Atletico ili Anderlecht, koji je 80-ih bio u europskim razmjerima veliki klub, ali ipak daleko je od Bayerna. Naravno da Kovač još nije ni blizu karijere koju su ostvarili Zebec i Ivić, ali na dobrom je putu da im se približi, pa možda ih i nadvisi. Ima dobru šansu, jer preuzima klub koji je kadar ostvariti najveće rezultate.

Hoće li Kovač Ligu prvaka napasti s Hrvatima?

Kovač je sjajno iskoristio priliku u Eintrachtu, vidjet ćemo hoće li uspjeti i u Bayernu, a pod tim se misli prije svega na Ligu prvaka, jer osvajanje Bundeslige za Bayern dođe pod normalno. Kovaču Bundesliga ne bi smjela izmaći, Bayern je i dalje daleko najjači u Njemačkoj i ne vidimo tko bi ga mogao ugroziti u bližoj budućnosti.

Njemački mediji pišu da nije nemoguće da Kovač za sobom u Bayern povuče i Antu Rebića, koji je imao odličnu sezonu, a na kraju krajeva i najzaslužniji je za iznenađujuće rušenje Bayerna u finalu Kupa.

Andrej Kramarić također se spominje kao moguće ljetno pojačanje Bayerna, možda se u Bayernovoj orbiti pojavi još pokoji Hrvat. Logično je zaključiti da se dolaskom Kovača u Bayern povećavaju šanse za angažman hrvatskih nogometaša. Kovač najbolje zna koliko vrijede i mogu.

Ante Rebić (Foto: AFP) Ante Rebić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako će imati na raspolaganju sjajnu momčad, Kovaču neće biti lako u Münchenu. I u Eintrachtu je imao bučnu oporbu, otvorene i skrivene oponente, pa će ih sigurno biti i u daleko većem Bayernu, koji ne bez razloga desetljećima nosi nadimak FC Hollywood. Puno je tu interesa u i oko kluba, svlačionica je krcata zvijezdama koje zarađuju silne milijune i kad to odluče, lako „izbuše“ i praktički smjene trenera, kao što se vidjelo na slučaju Carla Ancelottija.

Razgovor s Müllerom

Teško je unaprijed reći kako će se Kovač snaći, ali ima dobre preduvjete. Kovač jest etnički Hrvat, ali rođen je u Njemačkoj, njemački jezik zapravo mu je materinji, posjeduje njemački mentalitet i izraženi osjećaj za red, rad i disciplinu, a što je jako važno, igrao je u Bayernu te dobro poznaje mentalitet i odnose u klubu, što je uz uspjeh s Eintrachtom i naznačeni trenerski gen, jedan od glavnih razloga zašto je uopće dobio angažman.

Kovač je i u finalu Kupa kao trener Eintrachta pokazao da zna komunicirati s Bayernovim igračima. U jednom trenutku poveo je srdačan razgovor s Thomasom Müllerom, jednim od najvećih autoriteta Bayernove svlačionice. Ne znamo o čemu su razgovarali, ali obojica su se slatko nasmijali.

Taj sitan detalj govori da bi Kovač mogao uspješno upravljati sa svlačionicom punom milijunaša i velikih zvijezda. Kovač je zacijelo izvukao neke zaključke dok je vodio hrvatsku reprezentaciju i morao se nositi s nekim teškim karakterima unutar „vatrene grupe“.

Problem ostarjelih zvijezda

Ako baš moramo prognozirati, Kovač će se u Bayernu sudariti s dugogodišnjim problemom minhenskog kluba, prema našem mišljenju, vremešnim zvijezdama koje drmaju svlačionicom i cijelim klubom, a igrama na terenu već poodavno ne pokazuju da zaslužuju takav status.

Možda će Kovač pogledati, recimo, statistiku Francka Riberyja i vidjeti da već 1444 minute, ili ako hoćete, četiri godine, nije postigao gol u Ligi prvaka, a Bayern u najvažnijim utakmicama još uvijek igra manje-više sve preko njega i čudi se kako nikako ne može proći španjolske perjanice, Real, Barcelonu i Atletico.

Ako Kovač poželi nešto mijenjati po tom pitanju, ako odluči napraviti rez i pomladiti udarnu momčad barem u ključnim utakmicama, vjerojatno će naletjeti na probleme. Problem bi mogao dodatno zaoštriti, ali i u perspektivi riješiti angažmanom hrvatskih igrača. Vidjet ćemo kako će se postaviti prema navedenoj problematici, jer o tome bi moglo ovisiti hoće li uspjeti ili izgorjeti.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX