Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čekaju ih Barca i Ajax

Od predgrađa i nižih liga do Europe i vrha Španjolske: Neobični heroji hit-kluba otkrili tajne uspjeha

Njihova romantična priča traje već četvrtu godinu. U tom periodu stigli su od druge lige do vrha španjolske Primere...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve je počelo 1923. na prašnjavim ulicama madridskog predgrađa, koje je tih godina prolazilo proces tranzicije iz agrarnog u industrijsko doba. Osnivači Sociedad Getafe Deportiva, jedne od preteča današnjeg Getafea, tada vjerojatno nisu ni sanjali da će lokalni klub nekih 100 godina kasnije biti ponajbolji španjolski klub, a da će njihovo predgrađe ugostiti velikane europskog nogometa.

Doduše, nije da stanovnici Getafea nisu tako nešto već iskusili – jednom su u Kupu Uefa gotovo izbacili Bayern, a sada se nadaju da nešto slično mogu izvesti protiv Ajaxa u Europskoj ligi. Nizozemski velikan stiže im pet dana nakon gostovanja kod Barcelone – zvuči pomalo nevjerojatno da će to biti okršaj drugog i trećeg kluba Primere.

gol expired Dinamo kupio talentiranog Crnogorca: Oteli ga hit-klubu Lige prvaka divider

Kolika je Getafe postao senzacija, najbolje govori podatak da su se našli na naslovnici Marce, najčitanijeg španjolskog sportskog lista kojem je Real Madrid doručak, ručak i večera, a Atletico Madrid eventualno se nađe na meniju kao desert.

Niželigaška družina hara prvom ligom

Trener Jose Bordalas i 37-godišnji napadač Jorge Molina dali su veliki intervju u kojem su objasnili djelić tajni svoga uspjeha.

Tyson Fury (Foto: AFP) Wilder i Fury kao nekoć Foreman i Ali: Prognoze znalaca i trik koji bi mogao odlučiti veliki meč divider

''Puno se smijemo, imamo vrlo zdravu svlačionicu'', otkriva Molina. ''Nekad se okrenem da igrači ne vide da se smijem. Ima vrlo zabavnih ljudi, svi su dobri prijatelji'', dodaje trener Bordalas.

Pozadina te svlačionice vrlo je zanimljiva – od trenera Bordalasa do igrača. Dobar dio njih je, baš kao i klub u kojem igraju, većinu povijesti proveo u nižim ligama, a tek su nedavno isplivali i pretvorili se u senzacije i simpatične heroje.

Ako je onaj šampionski Leicester bio poznat po ''kopanju'' niželigaških igrača koje drugi nisu prepoznali, što tek reći za Getafe?

gol expired Zvuči nevjerojatno: Hajduk jednog od najboljih igrača šalje na posudbu!? divider

Spomenuti Molina 55 od svojih 50 prvoligaških golova zabio je nakon 30. rođendana. Jaime Mata (31) prije desetak godina bio je student koji je igrao iz ljubavi i, po vlastitom priznanju, nije ni pomišljao na to da će postati profesionalac. Meta Barcelone Angel Rodriguez (32) također je igrač s bogatim drugoligaškim iskustvom.

Trener Bordalas igračku karijeru proveo je u klubovima koji su poznati eventualno strastvenim kladioničarima, a kao trener tek je s ovim Getafeom debitirao u prvoj ligi. Preuzeo ih je u sezoni 2016./2017. nakon ispadanja iz Primere, odmah ih vratio u elitu, osvojio osmo pa peto mjesto, a u aktualnoj sezoni trenutačno su treći.

Optužuju ih za antinogomet, njih nije briga

"Trener je sjajan motivator, puno razgovara s nama, izvlači najbolje iz igrača i momčadi", otkriva Molina o Bordalasu, čije su taktike kritičari često opisivali kao pragmatične i antinogometne, uz finu dozu autentične niželigaške grubosti.

Jedan od najžešćih kritičara bio je i današnji Barcin trener Quique Setien, koji je kao trener Betisa za Getafe rekao da ''ne igraju nogomet i ne daju drugima da igraju nogomet.''

''Iskreno, nikad se nisam brinuo zbog toga. Mislim da je Getafe uvijek pružao dobar primjer. Mnoge momčadi uzimaju nas kao referencu, uvijek možeš nešto naučiti od momčadi koje dobro rade", rekao je, a o Setienu kaže: ''Izolirao sam se od toga. Nisam ljut na njega, to je stvar prošlosti.''

gol expired Mogao je biti heroj, a postao je predmet sprdnje: Bizaran promašaj penala za veliku pobjedu divider

Nogometni romantičar, estet i idealist Setien susrest će se s pragmatikom Bordalesom u subotu (16:00) u neočekivanom derbiju kola. Odmah nakon toga slijedi Ajax, još jedan klub poznat po nogometnim idealima koji su, ponajviše preko Johana Cruyffa, nadahnuli upravo Barcin stil i identitet.

''Stil je stvar ukusa. Nogomet puno toga pokriva i lijep je sam po sebi. Getafe igra dobro, pošteno i primjer je za nogomet. Ljude činimo sretnima, ne samo u Getafeu: stižu mi čestitke iz Australije, Južne Amerike, Japana, cijele Europe", rekao je Bordalas.

Molina vjeruje da u tim utakmicama Getafe može ostvariti dobar rezultat.

"Danas su razlike među klubovima u proračunu i uvjetima ogromne. Mislim da smo primjer da se, unatoč ograničenjima, napornim i predanim radom mogu ostvariti velike stvari", rekao je o svojoj momčadi, veseloj družini koja je pokazala da se do uspjeha može i bez stotina milijuna eura u blagajni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider