FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Gledajte na GOL.hr-u i Novoj TV

Wilder i Fury kao nekoć Foreman i Ali: Prognoze znalaca i trik koji bi mogao odlučiti veliki meč

Veliki meč za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji moći ćete gledati u izravnom prijenosu na GOL.hr-u te snimku na Novoj TV.

Galerija Tyson Fury (Foto: AFP) Deontay Wilder (Foto: AFP)

Veliki meč za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji (WBC) opasno se približio. Ostalo je još samo osam dana do uzvratnog okršaja aktualnog prvaka svijeta Deontayja Wildera i izazivača Tysona Furyja.

Meč je na rasporedu 22. veljače u Las Vegasu i moći ćete ga gledati sa subote na nedjelju u izravnom prijenosu na GOL.hr-u od 3:00 te snimku u nedjelju navečer na Novoj TV.

Tko je favorit i ima li uopće favorita u tom meču? To je vruće pitanje na meniju boksačkog svijeta i zaljubljenika u plemenitu vještinu. Kako rezoniraju najveće svjetske kladionice, koje su u pravilu najbolje informirane?

Deontay Wilder (Foto: AFP) Ima li Wilder najjači udarac svih vremena? "Luđak" koji je zamalo ubio Tysona odgovara na vječno pitanje divider

William Hill pobjedu Wildera plaća s koeficijentom 2,00, a Furyja 1,91. Remi je 21,00. Dakle, najpoznatija britanska kladionica malu prednost daje "Kralju Cigana". Možda će neki reći da je to "domoljubna ponuda", ipak je Fury Britanac.

Izjednačene šanse na kladionicama

Jedna od većih američkih kladionica Intertops nudi izjednačene koeficijente, 1,91 na obojicu. Svjetski popularna kladionica Pinnacle, koja je do povlačenja s američkog tržišta ostvarivala 60 posto svojeg prometa na teritoriju SAD-a, vidi Wildera kao blagog favorita. Na Amerikanca koeficijent je 1,89, a na Britanca 1,99.

gol expired Mogao je biti heroj, a postao je predmet sprdnje: Bizaran promašaj penala za veliku pobjedu divider

Kako god okrenuli, omjeri su poprilično izjednačeni, nema većih odstupanja. Očito prevladava mišljenje kako su šanse podjednake, odnosno da je teško predvidjeti tko će pobijediti.

Ujednačene oklade navode nas na zaključak da su i uplate zasad pravilno raspoređene. Ako iznenada, iz ovog ili onog razloga, krene lavina uplata na jednog od boksača, jasno je da će se koeficijent rapidnije mijenjati.

Tko će slaviti u velikom revanšu Wilder - Fury?

Ukupno glasova:

Joshua se kladi na Furyja

Kako razmišljaju neutralni boksački eksperti i oni koji su neposredno zainteresirani za taj veliki meč? Mišljenja se razlikuju, čak i među najbližim suradnicima, pa tako Furyjev sunarodnjak Anthony Joshua, prvak svijeta u teškoj kategoriji po IBF, IBO, WBA, WBO verzijama, vjeruje da je Fury bliži pobjedi, dok njegov promotor Eddie Hearn smatra da će pobijediti Wilder.

"Možda boksački fanovi uglavnom navijaju za Wildera jer ga žele vidjeti protiv mene. No ja mislim da Fury može pobijediti. Wilder mora nokautirati Furyja ako želi slaviti, a on to u prvom meču nije uspio napraviti", kazao je Joshua aludirajući na to da je prvi meč završio neriješeno, što je Wilderu bilo dovoljno da obrani titulu.

gol expired Rakitić nakon turbulentne sezone: ''Radije bih osvojio Euro nego Ligu prvaka, a volio bih zaigrati s Ronaldom'' divider

"Ako moram izabrati, kladio bih se na Furyja. On je u stanju uzdrmati Wildera ili ga jednostavno nadboksati. Fury ima veći arsenal oružja. Zbog toga mislim da će pobijediti", kaže Joshua.

"Fury može jako udariti. Podcjenjuje se njegova snaga udarca, što ga čini posebno opasnim. Ne respektiraš nečiji udarac dok ga ne osjetiš", kaže Joshua.

"Fury je stvarno dobar boksač, do određene mjere, tehnički superioran Wilderu. S druge strane, Wilder nije najbolji boksač u tehničkom smislu, ali ima tu desnu ruku. Ako je Fury uspije izbjeći, onda će pobijediti", kazao je Joshua i zaželio sreću Furyju kazavši da bi bilo sjajno da Engleska ima dva prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Hearn na Wildera

Joshuin promotor Eddie Hearn također ne krije da priželjkuje Furyjevu pobjedu.

"Ipak je on Britanac, navijamo za svoje", ističe Hearn, no to je tek sporedni razlog.

Ključno je što bi na taj način puno lakše dogovorio meč sa svojim štićenikom, jer je Wilder, kako kaže, nekim svojim nedavnim izjavama dao naslutiti da zapravo ne želi izaći na megdan Joshui.

gol expired Bogdanović odgovorio na nepravdu NBA-a: ''Vrijedi više podrška svih vas, nego njihov smrdljivi poziv'' divider

"Osim toga, mislim da bi Fury bio lakši suparnik za Joshuu. Nažalost, ipak mislim da će Wilder slaviti", prognozira Hearn, koji očito misli da će presudan biti Wilderov veći nokauterski kapacitet.

Wilder u kaubojskom stilu poručuje da je u prvom meču dao tek 50 posto od svojih mogućnosti.

"Fury će tek vidjeti što sam kadar napraviti", Amerikanac opasnim riječima bombardira Furyja, koji je na jeziku još otrovniji.

Wilder: Fury ima šake poput jastuka

"On se ne želi pofajtati, predviđam da će se opet povlačiti. Ni u jednoj se rundi nisam osjećao ugroženim. Kao što sam i ranije govorio, on ima šake poput jastuka. Tako su mekane, nisam ih uopće osjetio", pomalo podrugljivo grmi Wilder.

gol expired Bizarne metode priprema za veliki boksački revanš: Šake umače u benzin, masturbira sedam puta dnevno divider

"Možda je moj adrenalin bio tako visok da ništa nisam osjećao za vrijeme borbe. No ni nakon meča nisam ništa osjetio, a trebao bih da me je jako udarao. Lako sam primao sve njegove udarce i nastavio hodati prema naprijed. Zbog toga uopće ne respektiram njegovu snagu udarca. On je samo visok, velik čovjek, koji se može kretati po ringu. Samo to i ništa drugo", zaključio je Wilder.

Amerikanac očito nije čuo što je izjavio Joshua ili ako jest, uopće se ne slaže s njim. Furyjev udarac očito ga nimalo ne brine.

Wilder ima dosta prostora za napredak

Slavni boksački trener Teddy Atlas donekle se slaže s Wilderom. Mišljenja je kako je Wilder u prednosti jer ima više prostora za napredak u odnosu na prvi meč, dok je Fury po njemu odboksao skoro perfektan meč.

"Fury teško da može bolje boksati. Napravio je samo dvije pogreške i oba je puta završio na podu. OK, to može popraviti, možda će i fizički biti spremniji, ali mišljenja sam da je u prvom meču došao do gornje granice svojih boksačkih limita. Stoga će mu biti teško nadmašiti to što je pokazao u prvom meču. S druge strane, Wilder može dosta toga popraviti", kaže slavni trener.

gol expired Fury objavio fotku: Čvrst kao stijena ulazi u revanš borbe koja je (napokon) oduševila svijet! divider

"Možda on nije u stanju učiti na svojim pogreškama, možda je došao do krajnje točke i jednostavno ne može nešto novo naučiti. No Wilder ima dosta prostora za popravak, dok ga Fury nema. Njemu je preostalo jedino da ne napravi nijednu pogrešku. Zbog toga mislim da je Wilderu u prednosti, što opet ne znači da će pobijediti, jer treba te prednosti iskoristiti da bi pobijedio", kazao je Atlas i taksativno naveo što Wilder može popraviti:

"Može više gađati tijelo, bolje koristiti direkt, funkcionalnije kratiti ring, spremnije ignorirati Furyjeve finte, može manje oklijevati i žešće napasti Furyja u uvodnim rundama", iz rukava je sasuo veliki boksački znalac.

Wilderov trik kojim ruši protivnike

Atlas upozorava Furyja na Wilderov najjači trik.

"Fury se mora dobro čuvati njegove desne ruke. To svi znamo. No Wilder se često priprema lijevom rukom, takozvanim lažnim udarcem. Krene ljevicom prema licu, ali nije mu toliko namjera da udari koliko da suparniku zakloni vidno polje. Dovoljan je samo djelić sekunde da mu 'zatvori' oči prije nego što sijevne desnica. Kada suparnik ugleda rukavicu, onda je kasno. Taj trik posebno pali u dubokoj fazi meča kada suparnicima pada koncentracija. To se vidjelo i u prvom meču. Fury će morati dobro pripaziti na taj detalj", kaže Atlas.

Tyson Fury (Foto: AFP) Fury ostao bez trenera samo dva mjeseca uoči velikog revanša s Wilderom divider

Podcrtava da je Fury tehnički osjetno potkovaniji boksač od Wildera, no upozorava da meč traje 12 rundi i da je Wilder u stanju zadati odlučujući udarac u posljednjih desetak sekundi.

"Može Fury cijeli meč biti bolji, no Wilder može riješiti meč jednim udarcem. Nije važno kada će se to dogoditi, važno je da se dogodi. Istina je da Fury ima puno iskustva, istina je i da je pobijedio Vladimira Klička, ali Wilder nije Kličko. Ukrajinac se nije usuđivao napasti, bojao se Furyjeve kontre, stalno je bio na 'zadnjoj' nozi i nije ispalio nijedan ubojit metak. Wilder je druga priča, on se ne boji, on će napasti i prihvatiti rizik", zaključio je Atlas.

Wilder i Fury kao nekoć Foreman i Ali

Furyjev promotor Frank Warren, sasvim prirodno, vjeruje u svojeg štićenika i podcrtava:

"Sjajno je fizički i mentalno spreman. Jedva čeka meč, zvuči jako samopouzdano i samouvjereno. To se jasno osjeti. Njegova je prednost što je puno raznovrsniji boksač, može boksati na više načina, a Wilder samo na jedan. Wilder ima udarac, to je točno, ali u velikim mečevima u pravilu pobjeđuje znanje", kaže i upozorava:

gol expired Fury i Wilder neviđeno ''popljuvali'' Joshuu i Ruiza: "Vidi se da je imao Klička u kampu" divider

"Fury ima sjajne reflekse za teškaša, može izbjeći Wilderove udarce, a ako ih i primi, može ih izdržati. To je pokazao u prvom meču, pao je, no ipak se podigao kao da ništa nije bilo. Wilder u karijeri nije naišao na takvog boksača. Ako bude radio ono što treba, mislim da će Fury slaviti."

Tvrdi da ga predstojeći meč u mnogome podsjeća na onaj čuveni između Muhammada Alija i Georgea Foremana 1974. u Kinšasi, poznat pod kodnim imenom "Rumble in the Jungle".

Izravan prijenos na GOL.hr-u i snimka na Novoj TV

"Fury po mnogo čemu sliči Aliju, a Wilder Foremanu. Wilder je prvak, a Fury izazivač. Obojica su u naponu snage. Tako je bilo i tada u Kinšasi. I ovaj meč izaziva veliku pozornost svijeta. Fury ima Alijevu tehniku i izdržljivost, dok Wilder ima top u ruci poput Foremana. Mislim da nije pretenciozno reći da postoje jasne poveznice. Ali je naposljetku pobijedio Foremana. Bolji boksač uvijek pobjeđuje udarača zbog toga što ima više od jednog plana", s jasnom aluzijom zaključio je Furyjev promotor.

Neka u Las Vegasu bude samo djelomično tako atraktivno kao onomad u Kinšasi, vjerujemo da će svi biti zadovoljni.

U rano nedjeljno jutro ostanite budni uz GOL.hr i pratite meč u izravnom prijenosu, a snimku pogledajte u nedjelju navečer na Novoj TV. Izravan prijenos cijelog spektakla po hrvatskom vremenu počet će u nedjelju (23. veljače) u 4 sata.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider