FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Meč koji svi čekamo

Ima li Wilder najjači udarac svih vremena? "Luđak" koji je zamalo ubio Tysona odgovara na vječno pitanje

Ususret velikom meču Deontayja Wildera i Tysona Furyja pokušavamo naći odgovor na vječno pitanje…

Galerija Deontay Wilder (Foto: AFP) Wilder i Fury (Foto: AFP) Deontay Wilder i Dominic Breazeale (Foto: AFP) +1 Deontay Wilder (Foto: AFP)

Deontay Wilder vs. Tyson Fury. Drugi put. Okršaj za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji po WBC verziji. Datum i poprište obračuna: 23. veljače po hrvatskom vremenu u lasvegaškoj MGM Grand Garden Areni. I

Izravni prijenos na GOL.hr-u te nedjelje oko 4-5 ujutro, a snimka u večernjim satima na Novoj TV.

Boksački zaljubljenici s nestrpljenjem očekuju sudar boksačkih titana. Svi se nadaju da će im Wilder i Fury isprati gorak okus iz usta koji su im ostavili Anthony Josuha i Andy Ruiz s onim "pimplanjem" u Rijadu. Nakon toga meča mnogi su se osjećali kao da su im usta nasuli tonu saudijskog pijeska. Najviše šeici koji su sve to skupo platili.

Prema svim parametrima, i prema onom što smo vidjeli u prvom meču, meč Wildera i Furyja trebao bi biti pravi spektakl, boksačka poslastica u kojoj će se moći uživati, zbog koje će vrijediti ostati budan do zore. Vjerujemo da će se taj meč čekati kao što su se nekoć čekali obračuni boksačkih velikana. I da nitko neće otići na počinak razočaran. Duboko se nadamo.

Tko ima najjači udarac svih vremena?

U seriji tekstova s kojima ćemo najaviti veliki meč započet ćemo s temom koja se najviše tiče „Brončanog Bombardera“. Je li Wilder doista boksač s najjačim udarcem u povijesti, kako se sam hvali? Amerikanac nimalo ne sumnja, nije poznat po skromnosti pa ne čudi što se smatra najjačim udaračem. Za pravo mu daje i donedavni trener Tysona Furyja Ben Davison.

„On je bez dileme najjači udarač, ne samo u povijesti teške kategorije nego i općenito boksa. On je to dokazao“, utvrdio je Davison nakon što je Wilder u studenom prošle godine nokautirao Luisa Ortiza s jednim gromovitim udarcem u sedmoj rundi.

gol expired Barca u panici sprema neočekivani transfer: Stiže malo poznati 32-godišnji napadač? divider

Imati najjači udarac ne znači biti i najbolji boksač. Da odmah u startu razriješimo mogući nesporazum. Na pitanje tko je boksač s najjačim udarcem u povijesti, nemoguće je dati precizan odgovor, ali može se koliko toliko kvalitetno pokušati odgovoriti ako se u obzir uzme više parametara i stručnih mišljenja.

Iz razmatranja ćemo izbaciti „pound to pound“ procjenu, odnosno boksače koji ne spadaju u tešku kategoriju. Zanima nas samo najjači udarac u apsolutnom smislu, a jasno je da u tu kategoriju ulaze samo teškaši. Ograničit ćemo se samo na profesionalce.

Potegao je revolver na Tysona

„Dobar pokazatelj je postotak nokauta, ali to opet ne mora puno značiti“, ističe Teddy Atlas, najpoznatiji „scareface“ svjetskog boksa.

Čovjek koji je bio trener mnogim poznatim boksačima, među njima i velikom Mikeu Tysonu, s kojim se rastao na ružan način. Priča koja je otišla u legendu kaže da je Atlas na glavi „Irona Mikea“ zategao oroz revolvera. Bilo je jako napeto.

„Učini to još jednom i ubit ću te“, zaprijetio je "poludjeli" Atlas tada 16-godišnjem Tysonu nakon što mu je ovaj potapšao maloljetnu rođakinju po stražnjici tijekom jednog druženja. Situacija koja je lako mogla završiti tragično. Kad se na brvnu nađu dva "luda ovna" koja se nisu navikla povlačiti, možete svašta očekivati.

Naravno da nakon toga više nije bilo suživota između njih dvojice. Cus D'Amato pokazao mu je izlazna vrata, Atlas je morao napustiti Tysonov kamp. Iako je malo tko u tom trenutku to mogao nazrijeti, jer Tyson još nije izašao na veliku scenu, mnogi su mišljenja da bi se karijera i život velikog boksača sasvim drukčije razvijali da je Atlas ostao u Tysonovu okruženju. No to je već neka druga priča…

"Pekari i mljekari"

„Prvo morate uzeti u obzir tko su bili suparnici. Mislim da je prije bila jača konkurencija. Činjenica jest da je Wilder imao puno 'pekara i mljekara' na putu do naslova svjetskog prvaka. No imali su ih i drugi, pogotovo na počecima karijera. Uvijek je tako bilo, svi su startali sa prolaznicima. Razlika je u tome što su prije nekoliko desetljeća buduće šampione na putu do trona u kasnijoj fazi čekali kvalitetniji suparnici. Svjedoci smo da posljednjih petnaestak godina nije bilo baš puno velikih boraca“, kazao je Atlas u svojoj analizi.

gol expired Ibrahimović se u svom stilu nabrijava za veliki derbi, Boban ga pohvalio: "Sve je riskirao" divider

Wilder je u 43 meča u profesionalnoj karijeri odnio pobjedu nokautom u čak 41 meču. Na nogama do 12 runde ostali su samo Bermane Stiverne i Fury. Ima nevjerojatan postotak nokauta od 95%. To je zasad rekord ako u obzir uzmemo samo boksače koji su došli do meča za naslov prvaka svijeta. Anthony Joshua mu je najbliži s nešto preko 90%.  Međutim, mora se uzeti u obzir da Wilder nije završio karijeru i da ga tek očekuju najteži izazovi. Jednako vrijedi i za Joshuu. Vidjet ćemo kakav će imati postotak kada okače rukavice o klin.

Taj postotak je dosta relativan u kontekstu najjačeg udarca jer do nokauta se može doći na više načina. Taktike su različite s obzirom na arsenal koji boksači posjeduju. Neki i nemaju odveć jak udarac, no umaraju suparnika, pogađaju ga u serijama i tako ga na posljetku ruše na pod, dok se drugi uzdaju u jedan jak udarac plasiran u pravom trenutku.

Wilder nema osobitu tehniku, ali ima gromovit udarac

Wilder je puno bliži drugom tipu boksača. „Brončani Bombarder“ ne plijeni nekom posebnom tehnikom, po tom pitanju je tek prosječan, možda čak ispodprosječan, no posjeduje tako gromovit udarac da je u stanju samo s jednim udarcem završiti meč u bilo kojoj fazi.

Stoga je Wilderova taktika da više čeka svoju priliku nego što furiozno lovi suparnika po ringu i nameće neki ubitačni tempo. Od kakvog mu je materijala sazdana brada, to je još uvijek pitanje oko kojeg se lome koplja, no da ima udarčinu, to nitko ne dovodi u pitanje.

Drugi solidan parametar za odgovor na pitanje tko ima najjači udarac, jesu svjedočenja samih boksača, onih koji su primali te udarce. Muhammada Alija prati glas kao vjerojatno najvećeg tehničara među teškašima, ali i čovjeka koji je bio u stanju najviše izdržati. Mnogi ga smatraju najvećim boksačem svih vremena. Dakako da je njegovo mišljenje izrazito relevantno. Ali se borio u eri vjerojatno najvećih teškaša u povijesti, 60-ih i posebice 70-ih.

Osjetio je malj takvih udarača kao što su Sonny Liston, Joe Frazier, George Foreman, Ken Norton i Ron Lyle. Za Foremana će mnogi reći da je čovjek s najjačim udarcem koji je hodao po Zemlji. Veličanstveni Ali ne misli tako, za njega je, ali i za mnoge njegove suvremenike, mlađim generacijama vjerojatno malo poznati Earnie Shavers.

Ali i Holmes kažu Shavers

Nije bio osobito visok, tek nešto preko 180 centimetara, ali je bio izrazito plećat i dugih ruku. Nikada nije došao do naslova prvaka svijeta, no dvaput je bio izazivač. Jednom Aliju, drugi put Larryju Holmesu. Oba puta je izgubio.

„On ne uzima zatvorenike. Earnie me udarao tako jako da mi je rodbinu poslao nazad u Afriku“, u svojem stilu opisao ga je jednom Ali.

Holmes je na svojem licu osjetio i šake Mikea Tysona, koji ga je brutalno nokautirao u smiraju karijere. No ipak kaže…

gol expired Kovačić usporedio trenera Lamparda s velikanom i popljuvao Sarrija: ''To je najveća razlika između njih'' divider

„Earnie je udarao jače nego bilo tko drugi, uključujući Tysona. Kad me je jednom pogodio, pao sam na pod i čuo saksofon Jimmyja Tillsa“, prisjetio se Holmes svoga starog suparnika koji je u karijeri nanizao 68 nokauta, od toga čak 23 u prvoj rundi.

„Imao je najjači udarac koji sam osjetio u karijeri. Kad me je pogodio, tlo se podiglo i progutalo me. To je jedino čega se sjećam“, ispričao je jednom prilikom Ron Lyle, teškaš koji sigurno spada u top 10 najjačih udarača i koji je priredio nekoliko nezaboravnih mečeva.

Onaj s Alijem i Foremanom pamtit će se dok je boksa. Pravi masakri. Kad to pogledate, današnji mečevi teške kategorije vam izgledaju kao crtići. Čast izuzecima. Shavers je bio vrlo dobar boksač, ali nije imao sreće jer je boksao u eri velikana.

Foreman izvukao tri imena

Ukupno 14 borbi je izgubio, upisao je i jedan remi, pa mu ukupni prosjek nokauta nije osobito visok, iznosi 76.4%. Sad se vraćamo na ono da imati jak ili najjači udarac, ne znači automatski i biti najbolji boksač.

Mnogi veliki boksači imaju bolji postotak nokauta od Shaversa, ali malo tko je imao udarac poput njega. Možda nitko. Za mnoge samo jedan, čuveni Foreman. Priča o njegovom teškom malju ima koliko hoćete. Dovoljno je pogledati kako je trenera bacao po dvorani dok je udarao vreću na treninzima koju mu je ovaj držao. Sigurno je zanimljivije čuti tko su boksači koji su ga najjače udarali.

„Istaknut ću trojicu: Gerald Cooney, Ron Lyle i Cleveland Williams. Čovječe, ti su stvarno jako udarali“, otkrio je Foreman u talkshowu David Letterman 1990. prilikom povratka u ring nakon dugogodišnje pauze.

Wilder i Fury (Foto: AFP) Wilder i Fury (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vratio se s trbuhom do poda i s 46 godina na leđima postao najstariji živući teškaši prvak svijeta. Izgubio je tada neke borbe, ali nitko ga nije mogao srušiti. Nitko nije bio ni blizu, čak ni Evander Holyfield u naponu snage.

„Osjećao sam kao da udaram u stijenu, a svaki udarac mu je bio kao da me udara maljem“, priznao je Holyfield koji se svojski trudio srušiti Foremana ne bi li začepio usta kritičarima koji su govorili da ne zavrjeđuju naslijediti superatraktivnog Tysona, koji je tih godina završio u zatvoru, na tronu apsolutnog prvaka svijeta.

Rocky je udarao poput konja

Kada je takav bio blizu pedesete, onda možete misliti kakva je zvijer Foreman bio kada je imao 25, kada ga je Ali srušio u onom čuvenom "prašumskom" obračunu u Kinšasi, vjerojatno najvećom boksačkom meču svih vremena.

Veliki Rocky Marciano imao je tek 85-90 kilograma, ali kažu da je udarao poput konja sa stražnjim nogama. 49 borbi, 49 pobjeda. Jedini neporaženi prvak teške kategorije. Ima izrazito visok postotak nokauta, čak 87,8%. Foreman je na 84%, ali treba uzeti u obzir da je boksao do 48. No kako smo rekli, uvijek se mora uzeti u obzir kakvi su bili protivnici. Marcianovi kritičari će reći da u njegovoj eri nije bilo velikih boksača ili su bili na zalasku.

gol expired Messi jako iznenadio predsjednika Barce: Želi srušiti urbani mit, Neymar mu i dalje u glavi divider

Neki će se složiti, neki neće, to je uvijek varljiva procjena, jer možda je Marciano bio toliko bolji od ostalih da su oni samo izgledali slabo. Možda bi u nekoj drugoj eri imali više sreće. Slična priča je i s braćom Kličko, posebice starijim bratom, Vatalijem, koji je po mnogima bio jači, bolji i srčaniji od Vladimira. Vitalijev prosjek nokauta je također fenomenalan, 87,2%. „Iron Mike“ je među top 10 po postotku sa 78,6%.

Tyson prije i poslije zatvora...

Tyson prije zatvora i Tyson poslije zatvora, to su dva različita boksača. Vrijeme provedeno u zatvoru nikada nije uspio nadoknaditi. Izgubio je eksplozivnost, ključnu osobinu za njegov „peek-a-boo“ stil koji mu je usadio Cus D'Amato. Da nije bilo zatvora, da je Cus D'Amato još nekoliko godina poživio, da nije otjerao prvo Atlasa, a potom i Kevina Rooneyja, sve bi jamačno bilo drukčije.

Cus D'Amato sigurno ne bi dopustio da Don King ima tako poguban utjecaj na Tysona. Puno je toga što bi bilo da je bilo, ali bilo je kako je bilo i vratiti se ne može. Tysonov je udarac opjevan toliko puta da o njemu nema smisla duljiti.

Gdje je među svim tim velikim majstorima plemenite vještine Deontay Wilder? Prema mojem mišljenju, znanjem i vještinom kilometrima je udaljen od njih, no udarcem je jako blizu ili čak na samom vrhu. Teddy Atlas je 50 godina u boksu; i sam je boksao, i tukao se po njujorškim birtijama, nakratko čak i u zatvoru, iako je sin liječnika.

U jednoj od tuča zarada je taj čuveni ožiljak preko cijelog lista. Frajer ga je potegao malim nožem od vrha glave do vrata. a preko obraza. Uglavnom, gledao je sve najveće boksače u posljednjih pola stoljeća, neke od njih je i trenirao, a i naprimao se udaraca u životu.

Mišljenje eksperata

„Puno je varijabli, puno je nepoznanica, ali ako baš moram odlučiti tko ima ili je imao najjači udarac, dakle onaj jedan udarac koji ruši i razara, onda ipak ruku dižem za Wildera. Jest da su mu protivnici uglavnom bili 'mljekari i pekari', jest da se konkurencija ne može usporediti sa prohujalim vremenima, ali udarac je udarac. Čovjek je u stanju s jednim udarcem svakoga zakovati za pod. Mislim da je po tome najjači od boksača koje sam gledao“, kaže Atlas.

Bob Arum vidio je više i pamti duže. Čuveni promotor ima 88 godina i 25 godina je stariji od Atlasa. On je ipak malo skeptičniji.

Deontay Wilder (Foto: AFP) Deontay Wilder (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Nisam siguran da ima najjači udarac… Mislim, čovječe, pa Foreman je imao topove u rukama“, kazao je nedavno Arum u jednom razgovoru za američke medije.

„Wilder je drukčiji tip boksača nego Marciano ili Foreman, ali sigurno spada u sami vrh po snazi udarca. Meni njegovi udarci najviše sliče onima Mikea Tysona. Stvarno su razorni. Ne znam jesu li najrazorniji, ali ima argumente za to tvrditi“, zaključio je stari lisac.

Fury je u prvom meču osjetio snagu udaraca „Brončanog Bombardera“. Dugo mu je izbjegavao, migoljio se, vodio je meč po svojoj volji, no onda je naletio u 12 rundi na Wilderovu lijevo-desnu kombinaciju i završio je na leđima.

Fury pokazao da ima čvrstu bradu, ali... 

Wilderov i njegov kut već su počeli slaviti pobjedu, ali onda se „Kralj Cigana“ odjednom podigao s poda kao da ništa nije bilo. Sve je zaprepastio. Da je Fury tehnički nadmoćniji, to se odavno znali, ali pokazao je da ima i jako čvrstu brdu. Jedan gromovit udarac za Furyja nije bio dovoljan.

Wilder će morati više raditi ako želi završiti borbu nokautom. S druge strane, Fury bi mogao više testirati Wilderovu bradu. Da bi mu preuzeo titulu, Britanac će morati biti uvjerljiviji. Ako bude malo bolji, suci će bodovati remi. To je prilično izvjesno.

Ako želite detronizirati aktualnog prvaka, još ako je meč protiv Amerikanca u Las Vegasu, morate biti osjetno bolji. Tako je oduvijek. Sve su to razlozi koji sugeriraju da ćemo gledati veliki okršaj zbog kojeg vrijedi probdjeti noć uz male ekrane.

 

 

 

 

 

 

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider