Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neobičan trenerski put

Jučer okružen kravama, danas zvijezdama Barcelone: Tko je Quique Setien? Obećao je samo jednu stvar

Od nižih liga, Ekvatorijalne Gvineje i nogometa na plaži došao je do klupe velike Barcelone...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Jučer sam s kravama šetao selom, a danas sam trener Barcelone'', rekao je na predstavljanju novi trener Barcelone Quique Setien.

Setien je, po svemu sudeći, uživao u miru i tišini negdje u okolici rodnog Santandera na sjeveru Španjolske, a sada dolazi u dijametralno suprotnu situaciju – ponajveći svjetski klub Barcelonu, u kojem su mir i tišina luksuz, a stres i pritisak kao sjene prate svakog trenera koji sjedne na vruću klupu Camp Noua.

Momčad Barcelone (Foto: AFP) Novi trener Barce dovodi skupocjenu zvijezdu: Udarac za Olma i Dinamo, teški dani za Rakitića divider

Jasno je to i Setienu, pa je na predstavljanju rekao da je ''njegov cilj osvojiti sve.'' Međutim, obećao je samo jednu stvar. Katalonski Sport otkriva detalj iz motivacijskog pisma koje je poslao Barceloni uoči preuzimanja kluba.

Davno se zarazio Cruyffovim virusom

''Kada preuzmem momčad, mogu garantirati samo jednu stvar: moja momčad će igrati dobar nogomet. U Las Palmasu, Betisu i Lugu momčadi su igrale dobro, s identitetom."

Upravo ta rečenica dobro sumira karijeru Quiquea Setiena, trenera koji će sa 61 godinom ostvariti san i preuzeti Barcelonu.

gol expired Barca prvi put na vrhu: Katalonci pretekli Real, Juve profitirao dolaskom Ronalda divider

Još kao igrač Setien se zarazio Barcelonom Jonaha Cruyffa, a ideale čuvenog Nizozemca prenio je u trenersku karijeru. Njegove momčadi izlaze igrati nogomet protiv bilo koga, dopadljiva napadačka igra uvijek je bila odlika koja je krasila klubove koje je vodio.

Doduše, ne može se reći da tu igru nisu pratili ni dobri rezultati. Las Palmas je odveo do 11. mjesta što im je bio najbolji plasman u 40 godina, dok je Betis izveo u Europu uz pobjede protiv Barcelone, Reala i Atletico Madrida.

Od nižih liga, Ekvatorijalne Gvineje i nogometa na plaži do Barcelone

Barcu je srušio na Camp Nouu u studenom 2018., do danas je posljednji trener koji je srušio Barcu u njihovoj utvrdi. Nakon te utakmice Sergio Busquets mu je u znak poštovanja poklonio potpisan dres, oduševljen igrom koju je Betis prikazao.

gol expired Hrvatska razbila Njemačku na startu Europskog prvenstva: Dominacija Barakuda! divider

Zanimljivo, ne tako davno Setien je bio niželigaški trener, koji je, osim nekoliko španjolskih klubova, u životopisu imao i vrlo egzotične angažmane – bio je izbornik Ekvatorijalne Gvineje i tehnički direktor ruske reprezentacije u nogometu na plaži.

Međutim, ne treba to čuditi jer je upravo nogomet na plaži velika Setienova ljubav; igrao ga je još kao dječak, a nakon završetka profesionalne karijere zaigrao je i za reprezentaciju Španjolske. Njegov drugi veliki hobi je šah; glasi za pravog majstora koji odmjerava snage i s profesionalcima, a tu igru ističe kao veliku pomoć u trenerskom poslu.

Momčad Barcelone (Foto: AFP) Novi trener Barce dovodi skupocjenu zvijezdu: Udarac za Olma i Dinamo, teški dani za Rakitića divider

Kada se podvuče crta, dojam je da je Setien čovjek koji savršeno odgovara tradicionalnim Barcinim postulatima i nogometnoj filozofiji. Vidjet ćemo hoće li njegovu filozofiju pratiti i rezultati, na kraju dana ipak glavni kriterij u superklubovima poput Barcelone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider