Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako će igrati Barca?

Novi trener Barce dovodi skupocjenu zvijezdu: Udarac za Olma i Dinamo, teški dani za Rakitića

Novi trener Barcelone Quique Setien gorljivi je sljedbenik nogometne filozofije Johana Cruyffa...

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ernesto Valverde je bivši, a Quique Setien novi trener Barcelone. 61-godišnjak iz Santandera potpisao je ugovor do ljeta 2022.

„Rođen da trenira Barcu“, tako ga u najkraćem opisuju katalonski mediji.

Poznato je njegovo divljenje prema filozofiji nogometa koju gaji katalonski ponos. Nikad to nije skrivao. Dugogodišnji je poštovatelj lika i djela Johana Cruyffa, koji ga je zarazio svojom vizijom još dok je bio igrač. S velikim Nizozemcem, koji je stvorio modernu Barcelonu, dijeli podjednaku strast za nogometom. I Setienu je u krvi izrazito ofenzivni stil; posjed, izrazito tehnički dotjerana igra i gol više.

Sljedbenik Johana Cruyffa

„Njegov sam sljedbenik otkako sam prvi put igrao protiv njegove Barcelone. Još kao igrač osjećao sam da se nogomet može igrati na bolji način, no nisam to vidio svojim očima dok nisam vidio Cruyffovu Barcu. Moj je trenerski cilj da suparnički igrači trče za loptom, kao što sam ja trčao kada sam igrao protiv Barce. Tko voli nogomet, voli i Barcelonu“, znao je istaknuti u intervjuima proteklih godina.

gol expired Nevjerojatna životna priča: Najbolji strijelac reprezentacije i autor najbržeg gola na SP-u radi kao taksist divider

To je govorio i na počecima trenerske karijere kada se samo mogao nadati da će jednog dana sjesti na klupu Barce. To što nije skrivao divljenje prema Barceloni i što mu je Cruyff trenerski uzor te što je i sam kao trener pokušavao implementirati Barcine postulate u igru svojih momčadi, sigurno su mu pomogle da ga izaberu za novog trenera Barce. Možda mu je još više pomoglo to što nije skrivao da obožava Lionela Messija.

„Nikada nisam vidio igrača poput njega. On to radi već deset godina. Ne znam je li Pele imao takav kontinuitet. Luksuz je imati priliku gledati ga“, izjavio je nakon zadnje Messijeve ekshibicije na Benito Villamarinu.

Messijev palac gore

„Kada je Xavi otišao u mirovinu, to je kao kada vam izvade bubreg. Kada Messi ode u mirovinu, plakat ću do kraja života“, još je jedna Setienova oda argentinskom čarobnjaku.

Messi možda nije donio odluku o njegovu angažmanu na klupi Barcelone, to je posao predsjednika Josepa Marije Bartomeua i upravnog odbora Barcelone, a svima je znano da se Messijevo mišljenje na Camp Nouu posebno uvažava.

gol expired Razočaranje u srbijanskim medijima: "Brukanju je stigao kraj. Bili smo viceprvaci, a sada – debakl" divider

Iako javno nije dao naslutiti da podržava smjenu Ernesta Valverdea, čak ga je podržao i nakon poraza od Atletica u polufinalu Superkupa, španjolski izvori kažu da je ipak podigao palac gore za Setiena.

Kada je već takva situacija da je Valverde morao otići, Argentinac nije imao ništa protiv Setienova izbora. To je već dobar početak na jednoj od najvrućih klupa u svijetu nogometa.

Što će napraviti i koliko će izdržati, jako je teško reći. Valverde je platio ceh zbog loših rezultata u Ligi prvaka. Bask je osvajao španjolska prvenstva, ali to nije dovoljno za Katalonce. Iako se ne može reći da nema reference, Setien kao trener još ništa nije osvojio. Najveći klub koji je trenirao prije Barcelone bio je Betis, koji je vodio od kraja svibnja 2017. do kraja svibnja 2019.

Setien dovodi skupocjenu zvijezdu Napolija

U prvoj sezoni bio je šesti u prvenstvu. Andaluzijski klub s njim na klupi plijenio je igrom i profinjenim stilom. Krajem 2018. počele su spekulacije da bi mogao prijeći u Barcelonu već u siječnju 2019.

Valverde je tada preživio, a Setien je u svibnju napustio Betis, koji je prošle sezone dugo bio u igri za mjesta koja vode u Ligu prvaka, no raspao se u završnici prvenstva i na kraju završio tek kao deseti.

gol expired Srpski izbornik nakon poraza: ''Želim Hrvatskoj da osvoji medalju zbog navijača, volio bih da su i naši takvi'' divider

S dolaskom novog trenera na klupu tako velikog kluba kao što je Barcelona uvijek započinju spekulacije o novim pojačanjima. Katalonski mediji odmah su podcrtali jedno ime, a to je Fabian Ruiz, zvijezda Napolija i španjolske reprezentacije.

Barcelona je i prije dolaska Setiena bila zainteresirana za Ruiza, a sada se pretpostavlja da će još više zagristi, iako je cijena paprena. Napoli traži stotinu milijuna eura. Na Transfermarktu je procijenjen na 60 milijuna. Ruiza je svojevremeno u Betisu promovirao upravo Setien. Pod njegovim vodstvom napravio je prve značajne iskorake.

Udarac za Dinamo i Olma

„Kad sam došao u Betis, odbio sam prodati ga Barceloni. Ponudili su milijun eura, željeli su ga u drugoj momčadi. Nisam se složio, bio sam uvjeren da vrijedi puno više“, otkrio je Setien, koji je u sljedećem razdoblju preporodio danas 23-godišnjeg veznog igrača.

Ruiz je pod njegovim vodstvom ostvario meteorski uspon, silno je napredovao i već sljedećeg ljeta prodan je Napoliju za 30 milijuna eura. U Italiji se dodatno razvio i nedavno je postao seniorski reprezentativac Španjolske. Dakako da mu je cijena otišla u nebeske visine.

gol expired Guardiola i Iniesta kritizirali Barcelonu zbog Valverdea: "Ovo je malo ružno" divider

Radi se o izrazito polivalentnom veznom igraču. Primarna mu je pozicija na mjestu centralnog veznog. Iako mu više leže ofenzivnije pozicije, može igrati i na mjestu defenzivnog veznog. Posljednjih mjeseci paprena cijena ohladila je interes Barcelone. Katalonci nisu odustali, ali su u međuvremenu pažnju preusmjerili prema veznjaku Dinama Daniju Olmu, čija je cijena mnogo manja.

Katalonski mediji pišu da bi se Setienovim dolaskom interes Barcelone opet mogao rasplamsati. Ako Setien bude inzistirao na Ruizu, a puno toga govori da hoće, Barcelona bi naljeto mogla krenuti u lov na veznjaka Napolija. U tom slučaju Olmo bi mogao ispasti iz fokusa jer teško da će Barca dovesti obojicu.

Novi problemi za Rakitića

Vidjet ćemo i kako će se Setienov dolazak odraziti na status hrvatskog veznjaka u redovima Barcelone Ivana Rakitića. Setien će najvjerojatnije ostati dosljedan sebi te će inzistirati na kratkom pasu i visokom presingu, koji je pod Valverdeom iščezavao, a koji je ranijih godina, posebice pod Pepom Guardiolom bio jedan od zaštitnih znakova Barce.

Valverde je bio mišljenja da Barcelona s trenutačnom fizionomijom momčadi ne može kvalitetno igrati visoki presing. Vrijeme i fizika čini svoje. Senatori su ušli u godine, a u međuvremenu pridošli igrači možda i nemaju tražene kapacitete.

gol expired Barcelona potvrdila novog trenera: Stigao čovjek bez ijednog trofeja, ali s filozofijom "radije da završi 6:6, nego 0:0" divider

Nakon havarije u Rimu i posebice prošle sezone u Liverpoolu, kritičke bodlje posebno su bile usmjerene prema veznom redu, koji je često opisivan kao rak-rana Barcelonine momčadi, iako se i o igri obrane može štošta reći.

U najjačim utakmicama vezni red doimao se sporim i neokretnim za fizički jake i moćne suparnike kao što je Liverpool. Krvna slika popravljena je dolaskom Frenkieja de Jonga, no pitanje je je li to dovoljno? Barcina igra tijekom cijele jeseni sugerira da nije.

Barcin problem nije samo vezni red

Ako Barcelona naljeto dovede još jednog mlađeg veznjaka, konkurencija u tom dijelu momčadi dodatno će se zaoštriti. Lako je zaključiti da Rakitiću neće biti lako zadržati teškom mukom povraćeni status prvotimca, koji je izgubio početkom sezone.

Vezni red nije jedini problem Barcelone. Teško je trojici veznjaka držati kompaktnost i još pritiskati protivničku zadnju liniju kada napadači slabo sudjeluju u obrambenim zadacima. Dakako da današnja vezna linija Barcelone nije na razini one kada su u momčadi bili Xavi i Andres Iniesta, no ni ostali dijelovi momčadi nisu isti.

Obrana je sigurno osjetno slabija, a ni napad nije kao nekoć. Luis Suarez i Messi zabijaju i dalje, to je činjenica, ali je isto tako činjenica da nisu tako pokretni. Zasad tu situaciju popravlja Antoine Griezmann, koji se žrtvuje i dosta gorljivo igra u oba smjera, no ni to očito nije dovoljno.

Barca treba poboljšanja u svim linijama, ali po mogućnosti sa što manje kupovina. Naravno, očekivanja su i dalje najveća. Sve osim osvajanja Lige prvaka neće se smatrati bogzna kakvim uspjehom. Setienu neće biti lako. Vidjet ćemo hoće li u nastavku sezone pronaći rješenje problema u unutarnjim rezervama.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider