Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
senzacija španjolskog nogometa

Mali klub opet je hit: Mučili su Bayern u nezaboravnom susretu, a sada su blizu prve Lige prvaka

Kao David europskog nogometa zamalo su u epskom okršaju srušili bavarskog Golijata, a 12 godina kasnije, najveći europski klubovi opet bi mogli stići na njihov omaleni stadion.

Getafe slavi gol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U cijeloj povijesti dvaput su igrali europska natjecanja, a njihov premijerni europski izlet i danas se pamti.

Španjolski Getafe bio je prava senzacija europskog nogometa u sezoni 2007./2008., a zapeli su tek u utakmicama protiv Bayerna u četvrtfinalu natjecanja tada još poznatog kao Kup Uefa. I to na kakav način…

Getafe je u prvom susretu na opće iznenađenje izvukao 1:1 u Münchenu golom rumunjske legende Cosmina Contre u sudačkoj nadoknadi. Međutim, činilo se da će Bavarci lako do preokreta kada je u uzvratu već u šestoj minuti crveni karton dobio Ruben de la Red, najveća uzdanica momčadi i tada nadolazeća zvijezda španjolskog nogometa.

Međutim, opet se ukazao Contra i zabio za vodstvo, a Bayern je tek u smiraj utakmice spasio Franck Ribery. Međutim, u produžecima opet šok – Getafe je već u 93. vodio 3:1! Činilo se da je senzacija neminovna, ali kultni talijanski golgeter Luca Toni s dva kasna gola, u 115. i posljednjoj 120. minuti, spasio je Bavarce velike blamaže te zaustavio nevjerojatan Getafeov europski pohod.

Vraćaju se u Europu, i to na najveću scenu?

Getafe je te sezone u grupi srušio Tottenham i Anderlecht, a na putu do četvrtfinala padali su atenski AEK i slavna Benfica. Najpoznatije ime imali su u treneru – vodila ih je danska legenda Michael Laudrup. De la Red je držao konce na terenu, a sjajna sezona osigurala mu je povratak u madridski Real, čiju je akademiju prošao. Nažalost, samo dvije godine kasnije, u dobi od 25 godina, završio je karijeru zbog problema sa srcem.

Otad je Getafe još samo jednom igrao u Europskoj ligi, ali sada imaju dobre šanse za povratak u Europu, i to možda na najveću scenu. Getafe je trenutno četvrta momčad španjolske Primere i sedam kola prije kraja drže mjesto koje vodi izravno u Ligu prvaka!

Momčad iz madridskog predgrađa prošle sezone bila je osma, a ove je iskoristila nešto lošiju formu tradicionalnih pretendenata na tu poziciju, poput Seville i Valencije, i uključila se u borbu za Europu, koja im je prošle sezone izmakla za tri boda.

Pogled na statistiku otkriva kako su stigli do tog ostvarenja. Samo Atletico Madrid i Valencia primili su manje golova od njih, a u pet najbolje plasiranih momčadi Primere nitko nije zabio manje golova. Momčad su bez zvijezda koja se uzda u organizaciju i čvrstu igru; njihov najpoznatiji pojedinac vjerojatno je već pomalo zaboravljeni bivši veznjak Arsenala Mathieu Flamini, koji s 35 godina na leđima igra sporednu ulogu kao i prošle sezone.

Momčad bez zvijezda blizu je senzacije, ali čeka ih trnovit put

Prema Whoscoredu, njihov najbolji igrač ove sezone je urugvajski stoper Leandro Cabrera, dok je prvi strijelac s 13 golova 30-godišnji Jaime Mata, tip koji se do 25. godine života potucao po nižim ligama španjolskog nogometa. Ni 55-godišnji trener Pepe Bordalas nema previše prvoligaškog iskustva i većinu je karijere proveo u nižim ligama.

Ova vesela družina napravila je veliki korak prema Europi pobjedom 1:0 nad izravnim konkurentom Athletic Bilbaom u zadnjem kolu, ali cilj je još daleko. Sevilla, s kojom će ukrstiti koplja u 33. kolu, kasni samo bod, dok šesta Valencia ima četiri boda manje. Nije daleko ni Alaves s pet bodova zaostatka, a Getafe do kraja još mora igrati protiv Reala i Barcelone.

Getafe čeka teška borba do kraja sezone, ali malo tko im je uopće davao šanse da će u ovoj fazi sezone držati četvrto mjesto. Dolazak Lige prvaka na omaleni Coliseum Alfonso Perez, stadion kapaciteta 17.000 mjesta, bio bi potpuna senzacija, ali veliki uspjeh bila bi i Europska liga. Ionako je to natjecanje za koje ih, uz dva uzastopna finala Kupa kralja 2007. i 2008., vežu najljepše uspomene…

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider