Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na sve su pristali

Šokantna anegdota sve govori: Bio je to pravi "rat", čelnici Barce briznuli su u plač, a Rakitić je platio ceh

Dolaskom Frenkieja de Jonga u Barcelonu hrvatski veznjak Ivan Rakitić ispao je iz udarnog sastava katalonskog diva...

Ivan Rakitić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Krajem prošle i početkom ove godine transferna saga Frenkieja de Jonga zabavljala je cijelu Europu. Praktički iz dana u dan mijenjali su se potencijalni prosci. Najviše su se spominjali Barcelona, PSG, Juventus i Manchester City.

Nizozemac je naposljetku završio u Barceloni, koja je dugo glasila kao najveći favorit, no krajem prošle godine činilo se da će De Jong i njegova menadžerska svita u posljednjem trenutku okrenuti kola prema Parizu.

gol expired Hrabra najava Bjelice, otkrio kako ugroziti Man City: "Moja ekipa uvijek ide na pobjedu" divider

Nizozemski mediji izbacili su informaciju da se De Jong praktički sve dogovorio s PSG-om. Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu promptno je reagirao. Najjača upravljačka postava Barcelone s predsjednikom na čelu otputovala je u Amsterdam kako bi odvratila De Jonga od odlaska u PSG.

Posjet Amsterdamu u najjačoj postavi

Već smo tada konstatirali kako bi na kraju balade najdeblji kraj mogao izvući Ivan Rakitić. Naime, bilo je jasno da čelnici Barcelone nisu otputovali u Amsterdam s vrećom praznih obećanja. Što su mogli obećati De Jongu da se predomisli i ne ode u klub koji mu nudi i veću plaću i siguran status prvotimca?

Pep Guardiola (Foto: AFP) Guardiola pohvalio Dinamo i otkrio što je zamijetio: ''Hrvati su sjajni u svim sportovima'' divider

Katalonci su mogli izjednačiti PSG-ovu odštetnu ponudu, no bilo je jasno da mu ne mogu ponuditi veću plaću od Parižana. Što im je onda preostalo? Samo jedno – čvrsto jamstvo da će odmah upasti u prvu momčad.

Vrijeme je pokazalo da ta hipoteza ima čvrste temelje. Zna se da u klubovima poput Barcelone i Reala oduvijek glavnu riječ imaju predsjednici. Treneri mogu neke stvari sugerirati kod kupovine igrača, ali politiku kluba vode predsjednici i oni odlučuju.

Da bi De Jong upao, netko je morao ispasti. Klatno se prelomilo na Rakitićevim leđima, iako bi vjerojatno bolji izbor bio Sergio Busquets, koji već dvije godine igra u očajnoj formi.

De Jongu zajamčeno da će igrati

No Busquets je nedodirljiv kako god igrao; produljio je ugovor, dobio je osjetno veću plaću, domaći je dečko i očito mora igrati. Stoga su čelnici Barcelone sve poduzeli da hrvatskog veznjaka prisile na odlazak. Ernesto Valverde poslušno je prihvatio direktivu s viših instanci, bez razmišljanja gurnuo je na stranu svojeg dojučerašnjeg ljubimca. Nakon havarije u Liverpoolu Valverdea se ne pita ništa ili malo toga, ako ga se i prije toga nešto pitalo.

Raheem Sterling (Foto: AFP) Častan poraz Dinama u Manchesteru, Guardioli tek izmjene donijele pobjedu! divider

Katalonski mediji davno su počeli pripremati teren. Sapunanje daske hrvatskom veznjaku otpočelo je i prije utakmice u Liverpoolu. Doduše, ne tako izravno kao poslije Anfielda, ali onome tko umije čitati između redova sve je bilo jasno. Iako u veznom redu Barcelone u pravilu igraju tri igrača, De Jonga se povezivalo gotovo isključivo s Rakitićem, odnosno njegovom pozicijom na terenu.

Hrvatski veznjak u jednom je trenutku eksplodirao i poručio da De Jong u Ajaxu nije igrao na mjestu na kojem on obično igra u Barceloni i stoga ne vidi zašto bi on ispao iz momčadi. Očito je da je Rakitić aludirao na Busquetsa.

Nikola Vlašić s nagradom za igrača utakmice (Foto: Facebook) Vlašić opet briljira: Pogledajte potez petom koji je prelomio utakmicu divider

No također je očito da tako ne misle u vrhu Barcelonine strukture. Gledajući po minutaži u novoj sezoni, njima su i Busquets, i De Jong, i Arthur ispred Rakitića. Kako god, ostaje činjenica da se Rakitić dolaskom De Jonga u Barcelonu preselio na klupu.

Čelnici Barcelone otpustili kočnice

Unatoč velikom pritisku sa svih strana, Rakitić se nije dao baciti niz štenge, podigao je gard, odlučio je ostati, ali zasad plaća visoku cijenu. Ispao je iz udarnog sastava i tko zna kada će se vratiti. Da Rakitiću neće biti lako izgurati De Jonga, svjedoči i anegdota koju je potvrdio jedan od Nizozemčevih agenata Hasan Cetinkaya.

Bivši švedski nogometaš kurdskih korijena ispričao je u razgovoru za španjolske medije kako su tekli pregovori. Jedan detalj najbolje pokazuje koliko je Barcelona željela De Jonga.

gol expired Sjajan prvijenac Hrvata u Engleskoj: Navijači mu posvetili urnebesnu pjesmu o veličini njegove "alatke" divider

„Bio je to pravi rat, De Jonga su svi željeli. PSG, City i Juventus učinili su praktički sve da ga dovedu u svoje redove. No Barcelona je oduvijek bila njegov prvi izbor. Barcina filozofija nogometa zapisana je u njegovu DNK-u“, prisjeća se Cetinkaya.

Kaže da su pregovori s Barcelonom bili jako tvrdi i da je glavnu ulogu odigrao predsjednik Bartomeu. Godinama je već u nogometu, iskusan je agent, no ipak, nešto ga je poprilično iznenadilo.

„Bila je jako napeta situacija sve dok De Jong nije stavio potpis na ugovor. U tom trenutku zavladalo je oduševljenje kakvo nikada nisam vidio. Čelnici Barcelone otpustili su kočnice, Pep Segura briznuo je u plač. Očito je da su bili pod ogromnim pritiskom“, konstatirao je Cetinkaya.

De Jong dobio ogromnu plaću

Segura je u tom trenutku obnašao funkciju generalnog menadžera kluba. U međuvremenu je podnio ostavku. Kada je sve završeno, uslijedila je bučna proslava.

„Pozvali su nas u najbolji restoran, u brdskom zaleđu Barcelone. Cijelu večer pili smo najbolja vina i jeli najfinija jela. Svi su se smijali i veselili, konačno su se mogli opustiti.“

Barcelona je obvezala isplatiti Ajaxu fiksnu odštetu od 75 milijuna eura plus 11 milijuna u bonusima. Prema pisanju katalonskog Sporta, De Jong je dobio plaću od 16 milijuna eura neto godišnje. Deset fiksnih milijuna i šest u bonusima. Za usporedbu, Rakitić ima plaću oko 6,5 milijuna eura.

Dok je uprava Barcelone pregovarala s De Jongom i nudila mu brda i doline, Rakitiću su govorili da nemaju novca za povećanje plaće te da se mora strpjeti kako bi mu produljili ugovor.

Marc-Andre ter Stegen (Foto: AFP) Najbolji vratar Barce u posljednjih 40 godina: Podsjetio na legendarni "Zubijev" pas u El Clasicu divider

U isto vrijeme Barcelona je samo na dva igrača već potrošila tristotinjak milijuna eura. Mislimo na Coutinha i Dembelea. Pisali smo tada da je lako nazrijeti kakva se igra sprema Rakitiću. Upozoravali smo da je prilično jasno da uprava Barcelone oteže i kupuje vrijeme kako bi Rakitića doveli pred svršen čin.

Mnogi su sumnjali, vjerovali su da se u Barceloni neće tako nisko ponijeti prema zaslužnom igraču, no vrijeme je pokazalo da u toj igri nema sentimenta i da se sve unaprijed planira. U biznisu i politici ništa nije slučajno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider