Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potrebni su duboki rezovi

Analiza: Uzroci Barcine krize, gdje su najveći problemi i tko su glavni krivci

Barcelona je upala u veliku krizu i nikako da se iz nje izvuče...

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Duh Anfielda i dalje proganja Barcelonu. Nakon već opjevanog potopa na stadionu Liverpoola Barcelona ide iz lošeg u gore. Ima najgori start u posljednjih 25 godina. Oduvijek su gostovanja najveći problem Barcelone, posebice u Ligi prvaka. I kada je bila najjača, nije lako pobjeđivala na strani, no sada je taj problem eskalirao.

Barcelona nije slavila na gostovanju od 23. travnja, kada je s 2:0 pobijedila Alaves na Mendizorrozi. Otad je nanizala osam utakmica na strani bez pobjede.

Duh Anfielda proganja Katalonce

Četiri je izgubila i četiri odigrala neriješeno. Još je veći problemi što je u svim tim utakmicama odigrala vrlo slabo. Iako je uglavnom dominirala posjedom, u većini utakmica bila je praktički bezopasna. Statistika sve govori.

Cristiano Ronaldo i Franck Ribery (Foto: AFP) Neuništvi Franck Ribery: Zaustavio Ronalda i postao hit, zabio je i sjajan gol divider

Ove sezone na gostovanjima je postigla samo dva gola u četiri utakmice. U sve četiri utakmice imala je vrlo malo šansi, čak i udaraca u okvir vrata. Protivnički vratari uglavnom su bili besposleni. Tako je odigrala i u subotu u Granadi, gdje je glatko poražena s 2:0.

Jedinu ozbiljniju prijetnju kreirao je Lionel Messi u finišu utakmice. Argentinac je ušao početkom drugog dijela, no igra je ostala praktički ista, potpuno jalova. Barca je imala kontrolu lopte, ali što joj to vrijedi kada nije bila u stanju kreirati šanse.

Loše ulaze u utakmicu

Jedan od većih problema Barcelone jest iznimno loš ulazak u utakmicu. U šest utakmica suparnik joj je prvi zabio gol četiri puta, u tri navrata gol je primila u ranoj fazi utakmice.

Što su glavni razlozi Barcinih loših rezultata i igre?

Jedan od razloga sigurno je ozljeda Messija pred početak sezone. Jasno je da Barcelona nije ista kada Messija nema u momčadi. Prevelika ovisnost o jednom igraču nastavlja se unatoč dolasku velike zvijezde poput Antoinea Griezmanna. Francuz je doveden upravo zbog toga da rastereti sjajnog Argentinca.

gol expired Ovo je prvi kandidat za Bišćanova nasljednika: U Rijeku stiže Kekov miljenik? divider

Ne može se reći da nije ništa odigrao, imao je odličnih dionica, ali to nije to. Jedan je od razloga je što ga stalno seljakaju s pozicije na poziciju, ali najveći je taj što Barcelona u globalu igra loše, pa onda i Grizemann ne izgleda dobro.

Već smo utvrdili da je Barcina kriza igre počela mnogo ranije, još prije gostovanja u Liverpoolu. I kada je Messi bio u momčadi, Barca je na strani izgledala dosta loše. Katastrofalan poraz na Anfieldu zakucao je Barcelonu u duboku depresiju. Sezonu prije na sličan način ispala je od Rome. Prije toga razvalio ju je i Juventus u Torinu i PSG u Parizu. Sezonu prije nadigrao ju je i Atletico u obje utakmice.

Gostovanja rak-rana

Četiri puta zaredom Barcelona je ispala u četvrtfinalu Lige prvaka i na sva četiri gostovanja nije postigla gol u gostima. Nije zabila ni protiv PSG-a kada je demolirana na Parku prinčeva, ali u uzvratu je uspjela nadoknaditi zaostatak. Uzalud, jer ju je Juve u sljedećem kolu dočekao na krivni. Dakle, priča nije nova, razlika je u tome što Barcelona sada gubi i u Primeri.

Mario Balotelli (Foto: AFP) Balotelli se uozbiljio, želi opet igrati za Italiju: "Nisam u 10 godina toliko trenirao" divider

Poraz u Ligi prvaka, zaključno s havarijom na Anfieldu, koja je jako teško pala Kataloncima upravo stoga što su uvjerljivo gubili u prethodne tri sezone te su očekivali iskorak i konačno osvajanje Lige prvaka, očito je ostavio teške psihološke posljedice na igrače Barcelone. I ne samo na njih. I čelnici Barcelone izgubili su kompas. Čini se da lutaju, kao da ne znaju što bi napravili.

Mnogo toga negativnog događalo se ovog ljeta na Camp Nouu. Upornim pokušavanjem dovođenja Neymara čelnici su izazvali nemir u svlačionici. Igrači koji su poslužili kao moneta za potkusurivanje zacijelo se nisu dobro osjećali. Ni Griezmannov dolazak nije razveselio igrače Barcelone. Nije tajna da ga nisu baš prihvatili raširenih ruku, no na kraju je to ipak izglađeno.

Valverde izgubio autoritet i kredibilitet

Jedan je od većih problema taj što je Ernesto Valverde očito izgubio autoritet i kredibilitet. Nakon poraza u Liverpoolu mnogi su ga već prekrižili, no ostao je zahvaljujući upornoj podršci predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Barca, valjda, nije imala odgovarajuću zamjenu, pa je zato preživio. Pričalo se da Bartomeu želi Roberta Martineza, no nije ga mogao iščupati iz čvrstog zagrljaja Belgijskog nogometnog saveza.

Navijači Partizana sprdali Delije zbog tenka (Screenshot) Ne sprdaju ih samo u Hrvatskoj zbog tenka, Grobari ismijali Delije na derbiju: ''Država cijela zna'' divider

Ako se Valverdea do utakmice s Liverpoolom i nešto pitalo, nakon toga njegova riječ gotovo je u potpunosti izgubila na težini. Slučaj Rakitić to najbolje pokazuje.

Hrvatski mu se veznjak od najvećeg ljubimca pretvorio u glavnu smetnju u svega nekoliko tjedana. Bartomeu je na sve načine pokušavao izgurati Rakitića iz Barcelone, a Valverde mu je u tome ponizno pomagao. Za razliku od pretprošlog ljeta, kada se žestoko borio za Rakitića i stopirao mu transfer u PSG, šutke je prihvatio odluku čelnika kluba da Hrvata baci u drugi plan.

Slučaj Rakitić

Osim izbacivanja Rakitića iz prve postave, nije bilo nekih dramatičnih rezova. Sve je slično kao lani. Problem je što je Barcina momčad za jednu godinu starija, a već prošle sezone bilo je vidljivo da joj nedostaje agresija, energija, intenzitet i hitrina, posebice kada se namjeri na momčadi poput Liverpoola.

gol expired Kultni klub gotovo godinu dana neporažen na svojoj Katedrali: Vode u Španjolskoj nakon 14 godina divider

Barcin vezni red praktički se raspao na Anfieldu i još se nije sastavio. De Jong zasad nije donio ono što se očekivalo, iako se ne može reći da igra veoma loše. Vidi se da ima energiju, no ne može sam.

Očito je da Rakitić nije problem ili nije jedini problem Barcine sporohodne igre u sredini terena. Pisali smo tijekom cijele prošle i pretprošle sezone, pa čak i prije toga, da je najtanja karija veznog reda Barcelone Sergio Busquets. Dakle, ni to nije od jučer, Busquets igra loše, najblaže rečeno, najmanje dvije godine, iako to većina tek odnedavno primjećuje.

Busquets najtanja karika

Mnogi su konačno progledali. Progledali su čak i katalonski mediji i navijači, koji su u ga nekoliko navrata propisno kritizirali i izviždali u završnici prošle sezone. Jasno je to sada i čelnim ljudima Barcelone, ali prilično je kasno jer je već prošla baba s kolačima. Produljili su ugovor s njim i značajno mu povećali plaću.

Neymar (Foto: AFP) Pogledajte Neymarovu majstoriju: PSG u derbiju kola do pobjede u 87. minuti divider

Prema našem mišljenju, da su se držali samo onog što pružaju na travnjaku, bilo bi logičnije da su se prije pokušali riješiti Busquetsa nego Rakitića. Rakitić, realno, jest relativno spor za, primjerice, veznjake Liverpoola, ali Busquets je još sporiji. Uz to ga sve manje krasi ono što je prije imao - točnost u predaji i čitanje igre. Pod presingom teško diše i mnogo griješi. Godine nisu jedini razlog.

No Busquets je domaći dečko, jedan od senatora šampionske momčadi, donedavno i ljubimac navijača. U toj neravnopravnoj utrci Rakitić nije imao šansi. Odmah je bilo jasno koga će uprava forsirati. De Jong je malo ubrzo stvari, ali vezni red Barcelone i dalje je prespor, neokretan i neizravan. Čak i kada ne igra Busquets, to zasad ne izgleda mnogo bolje.

Previše sporih igrača

Kada se u jednadžbu ubaci već ostarjeli i do zla boga spori Luis Suarez, kada se zna da je Messi oslobođen obrambenih zadataka, onda je jasno da Barcin kontrapresing ne može funkcionirati. Nekoć je Barcelona po gubitku lopte odmah kretala u oduzimanje pred vratima suparnika. Nerijetko bi odmah složila mrtvu šansu. Sada to jako teško ide s previše sporih i teretnih igrača u polju.

Karim Benzema (Foto: AFP) Benzema donio pobjedu Realu na vrućem gostovanju, Athletic Bilbao na vrhu Primere divider

Osim toga, suparnici igraju drukčije protiv Barcelone nego prije. Malo tko se posljednjih godina, posebice u Ligi prvaka, cijelo vrijeme brani i dopušta igračima Barcine sredine terena i zadnjeg reda da nesmetano iznose loptu. Španciranja više nema jer nema ni vremena ni prostora.

Protivnici shvatili kako treba igrati protiv Barce

Čak i momčadi poput Granade ciljaju njezine najslabije točke i intervalnim presingom pokušavaju stvoriti kapitalne šanse. Najčešće to rade na početku utakmice, dok još imaju dovoljno snage. Golovi u ranoj fazi utakmice koje Barcelona prima najbolje tomu svjedoče.

Barcin vezni red i obrana mnogo griješe pod pritiskom. Busquets i Jordi Alba možda su najbolji primjeri, ali ne može se sve na njih svaliti. Priča je, kako smo pokazali, mnogo dublja.

Igrači PAOK-a (Foto: AFP) Žestoki gradski derbi u Grčkoj: Hrvatski nogometaš zabio u 99. minuti divider

Barcelona zasad ne nalazi rješenje. Jasno je da će Barca prije ili kasnije podignuti formu, da će prije ili kasnije početi pobjeđivati u Primeri i vjerojatno će se uplesti u utrku za naslov prvaka, jer ni ostali konkurenti ne briljiraju, no pitanje je kako će Katalonci proći u Ligi prvaka.

Više zabiti nego primiti

Što će se dogoditi kada opet nalete na neki moćni Liverpool, na momčad koja puca od snage i veći dio utakmice može gaziti presingom?

U ovom trenutku čini nam se da je jedini način da se nadoknade navedeni minusi taj da Messi, Griezmann i Suarez zabiju više nego što će obrana primiti. Međutim, to neće biti nimalo jednostavno. Tako se jako teško može osvojiti Liga prvaka.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider