Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bez dlake na jeziku

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu

Hrvatski veznjak Ivan Rakitić očito ne misli napustiti Barcelonu bez borbe...

Galerija Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Pritisak katalonskih medija na Ivana Rakitića ne jenjava. Kao da je svima u interesu da Rakitić popusti i prihvati prodaju. No hrvatski reprezentativac ne predaje se tako lako. Čini se da je Rakitić odlučan ostati na Camp Nouu, pa makar mu i ne dali traženu povišicu.

U najnovijem intervju za Mundo Deportivo Rakitić je pokazao da se namjerava boriti, ali i uzvratiti udarac na medijske provokacije. Hrvat je skinuo rukavice i pokazao zube, poslao je poruku koja bi mogla zatresti Barcinu svlačionice, a neki i opasno zabrinuti.

Rakitić pokazao zube: "De Jong ne igra na mojoj poziciji"

Na vrlo sugestivno pitanje, što misli o Frankieju de Jongu, potentnom Ajaxovom veznjaku koji na kraju sezone stiže u Barcelonu, Rakitić je bez dlake na jeziku odgovorio:

„Sretan sam što je izabrao Barcelonu. On je mlad dečko koji je imao odličnu sezonu, vidi se da se radi o pravom igraču. Sretan sam što se klub nastavlja pojačavati, jasno je da je to dobro za momčad. Svaki igrač koji nas može pojačati, dobrodošao je u naš klub“, kazao je Rakitić kojem je više nego jasno na što je novinara aludirao ovim pitanjem.

Rakitić izazvao veliku frku u Barceloni: Evo zašto ga mučki udaraju sa svih strana Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Jose Maria del Nido (Foto: Mundo Deportivo/Instagram)) Ivan Rakitić u akciji protiv Liverpoola (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

„De Jong stiže, ali ja sam uvjeren da neće zauzeti moju poziciju. Moja pozicija je pokrivena. Želim mu svu sreću, jako ga respektiram, nadam se da će uspjeti ovdje, no isto tako želim reći da on ne igra na mojoj poziciji. Stoga mi nije jasno zašto ga se povezuje sa mnom?“ postavio je logično pitanje i retorički zaključio:

„Nije li u Ajaxu ove sezone gotovo stalno igrao na drugoj poziciji?“

Hrvat naciljao Busquetsa

Rakitić nije izrijekom spomenuo Sergija Busquetsa, ali jasno je da na njega ciljao kada je aludirao da bi se netko drugi trebao zabrinuti.

Ajax je u gotovo svim jačim utakmicama u Ligi prvaka započinjao u sustavu 4-2-3-1, koji se, jasno, transformirao tijekom utakmice s obzirom na to što se događalo na terenu, a De Jong je držao poziciju zadnjeg veznog i igrao je otprilike to što Busquets igra u Barceloni.

Izbornik na velikim mukama: Moćne sile čekaju ga na krivini, a situacija je jako opasna Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL) Mario Zorko, Zlatko Dalić i Dražen Antolić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Činjenica je isto tako da je De Jong prilično polivalentan igrač i da može igrati na više pozicije u veznom redu, pa i na poziciji koju Rakitić drži u Barceloni. No ako malo dublje proanaliziramo situaciju u Barceloni i što je Rakitić rekao između redova, jasno je da hrvatski veznjak misli da on nije taj koji bi trebao ispasti iz udarnog sastava.

Partije koje je pružao ove sezone daju mu za pravo da tako razmišlja. Rakitić je bio jedan od najboljih igrača Barcelone cijelu sezonu, dok je Busquets često bio jedan od najlošijih, pogotovo u okršajima s najjačim suparnicima.

Katalonski mediji guraju domaćeg dečka

Činjenica jest da Rakitić nije odigrao ništa posebno protiv Liverpoola, ali to što je odigrao Busquets, i na gostovanju protiv Liverpoola i na gostovanju kod Manchester Uniteda kolo prije, ispod svake je razine.

To su morali priznati i katalonski mediji koji su Busquetsa počastili najlošijim ocjenama, a da je drastično pao u formi, primijetili su i navijači koji su ga propisno izviždali na utakmici s Getafeom, prvoj nakon fijaska na Anfieldu. I na toj je utakmici imao hrpu netočnih dodavanja i izgubljenih lopti te je bio jedan od najlošijih na travnjaku.

U Barci konačno progledali: Nedodirljivi mezimac na udaru! Da Rakitić tako igra, davno bi ga rastrgali Momčad Barcelone (Foto: AFP) Paul Pogba i Sergio Busquets (Foto: AFP) Sergio Busquets, Miralem Pjanić i Andres Iniesta (Foto: AFP) +2 Rakitić i Messi u zagrljaju (Foto: AFP)

Gotovo svi objektivni promatrači lako će utvrditi da je Busquets drastično pao u formi te da je daleko od najboljih dana. Nije malo onih koji smatraju da je trenutačno jedna od najlošijih karika Barce.

Priznaju to i katalonski mediji, no ipak cijelo vrijeme guraju priču da će Rakitić ispasti iz udarnog sastava i da je za sve najbolje da napusti Barcelonu dok se za njega može dobiti pozamašna odšteta.

Rakitić zaslužio biti prvotimac, ali...

Nije teško naslutiti zbog čega je to tako. Busquets je domaći dečko, Barcino dijete, jedan od senatora Barcine momčadi, dugo godina je miljenik navijača, a i nedavno je, točnije krajem rujna, dobio novi ugovor i povećanje plaće.

S druge strane, Rakitić je ipak stranac, a i nije ultimativna zvijezda kao što je to Lionel Messi ili Luis Suarez da se bez njega baš ne može.

Barcelona gubi utrku za stoperom budućnosti: U igru se uključili City, Juve, Bayern i Liverpool? Matthijs de Ligt (Foto: AFP) Matthijs de Ligt (Foto: AFP) Matthijs de Ligt (Foto: AFP) +1 Matthijs de Ligt (Foto: AFP)

Rakitićeva aluzija je sasvim jasna. Da se ocjenjuje po igrama koje pružaju u posljednje vrijeme, Busquets je taj koji bi trebao strahovati za poziciju u momčadi.

Usuđujemo se reći, i to uopće ne zbog toga što je Rakitić hrvatski nogometaš, jer itekako smo svjesni njegovih nedostataka, no mišljenja smo da bi Barca u ovom trenutku bila osjetno jača i bolja s Rakitićem i De Jongom u momčadi.

Busquets je sa svojim igrama zaslužio klupu, barem dok ne podigne formu, a upitno je hoće li se i kada to dogoditi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider