Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Izbornik na velikim mukama: Moćne sile čekaju ga na krivini, a situacija je jako opasna

Uoči možda i najvažnije utakmice kvalifikacija za odlazak na Euro, Hrvatska ima puno problema…

Galerija Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL) Mario Zorko, Zlatko Dalić i Dražen Antolić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Nije drama, ali situacija nije baš ni bajna uoči možda i najvažnije kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije za odlazak na Euro 2020.

Iako neće to javno reći, jer jednostavno nije takav tip, ne voli kukati, nije teško prozrijeti da je Zlatko Dalić na velikim mukama. Ovih dana izborniku san neće lako na oči. Vatreni dočekuju Wales i njegovu superzvijezdu Garetha Balea opterećeni ozbiljnim problemima. Dalić pokušava isijavati optimizam, i dalje širi dobre vibracije, ali na njegovom licu vide se i bore.

Povremeni teški uzdasi i nesvjesne grimase otkrivaju da je itekako svjestan problematične situacije.

„Optimist sam, moram biti, ali more me i brige. Ma, kako me ne bi brinulo, imamo puno problema“, kazao nam je iskreno u neformalnom razgovoru nakon press-konferencije u sjedištu HNS-a.

Možda i najvažnija utakmica kvalifikacija

Neki su standardni reprezentativci ozlijeđeni, drugi ne igraju dovoljno ili igraju premalo, a treći nisu u formi. Nakon teško izvojevane pobjede protiv Azerbajdžana i iznenađujućeg poraza u Mađarskoj, situacija na ljestvici ne izgleda impresivno, a u Osijek stiže opasan i neopterećen suparnik. Jer Walesu ova utakmica nije stani-pani, poraz na gostovanju u Hrvatskoj nitko ne bi shvatio tragičnim. Za Hrvatsku vrijedi sve obratno. To je za nju možda i najvažnija utakmica kvalifikacija.

Viceprvaci svijeta i dalje su veliki favoriti, pobjeda se nameće kao imperativ, no istini treba pogledati u oči, oprez je više nego nužan. Naime, činjenica je da se forma glavnine hrvatskih reprezentativaca nije u bitnome popravila u odnosu na posljednju akciju. Ozlijeđeni su već prežaljeni, no preduga je lista igrača koji imaju slabu minutažu.

Obrana je i dalje najveći problem, ali ako bolje promotrimo situaciju, ni ostatak momčadi nije u nekoj briljantnoj formi. Dobra je vijest da se slično može reći i za Garetha Balea. Najveća velška zvijezda zavarena je za klupu Reala, u posljednje vrijeme igra malo ili nikako, no Bale je igrač za velike utakmice. Nerijetko je u Realu znao slabo igrati veći dio sezone, a onda bi bljesnuo kada je bilo najvažnije. Prošlosezonsko finale Lige prvaka najbolji je primjer.

Kako se postaviti protiv Velšana i Balea?

Zna se kako će Wales igrati. Slovacima je u prepustio loptu i čekao šansu iz kontre. Posve je izvjesno da će protiv viceprvaka svijeta stati u još čvršći blok. Vatrenima tako začahureni protivnici s hitrim igračima u napadu tradicionalno ne odgovaraju. Vidjelo se to i protiv Azerbajdžana i Mađarske. Opravdano se upitati: ako su jedan Ramil Šejdajev ili teretni Adamn Szalai povremeno radili dar-mar hrvatskoj obrani, kakva bi tek opasnost mogao biti Bale ili možda Daniel James?

Hrvatska će imati loptu i napadati, no jako je opasno previsoko izaći sa zadnjom linijom. Protiv Azera i Mađara vidjelo se koliko je nekompletna Hrvatska ranjiva kada tako igra. Opet, ako ne izađete visoko, teško je stvoriti adekvatan pritisak, linije su razvučene i protivniku se lakše braniti…

Kako se postaviti protiv Velšana, ostaje otvoreno pitanje? Taktički plan mora biti precizan kao švicarska ura, jer svaka greška mogla bi skupo stajati.

„Da, to je ključno pitanje... Dobro ćemo se pripremiti i sve razmotriti“, ističe izbornik, koji je više nego svjestan koje opasnosti prijete ako se krene grlom u jagode.

Nepovoljna satnica i "crni lipanjski" termin

Treba biti mudar i pažljivo pristupiti izradi taktičkog plana, jer do pobjede se može na više načina. Satnica utakmica još je jedna okolnost koja ne ide na ruku Vatrenima. Tog 8. lipnja u 15 sati „slavonska tava“ mogla bi biti užarena.

Izbornik je podsjetio na prijateljsku utakmicu sa Senegalom u Osijeku uoči odlaska u Rusiju. Vatreni su imali dosta problema s vremenskim uvjetima, ali i sa suparnikom čija je taktika bila slična onoj koju će vjerojatno izabrati i Wales. I profil momčadi je sličan, tada je bio sprinter Mane, a sada Bale.

Povijest nam kaže da ni termin nije baš najsretniji za Hrvatsku. Lipanj je u prošlosti nerijetko bio koban za hrvatsku reprezentaciju. Sjetimo se ne tako davnih poraza protiv Islanda ili Škotske, koji su izazvali velike potrese. Lipanj je desetljećima najopasniji mjesec za Vatrene, a i za hrvatske izbornike. Mnogima se baš u lipnju prvi put opasno zatresao stolac. Tako je bilo i sa Štimcem, Kovačem i Čačićem, nadamo se neće biti i s Dalićem.

Moćne sile čekaju Dalića na krivini

Ne treba previše pronicljivosti da bi se zaključilo kako ga moćne sile u i oko HNS-a čekaju na krivini. Treba li podsjećati na dramatična zbivanja uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, o čemu smo među prvima pisali, a što je i sam Dalić potvrdio nakon završetka Mundijala i povratka u Hrvatsku.

Izrijekom je u više navrata i za više medija potvrdio da mu se radilo o glavi, posebice nakon poraza od Perua na američkoj turneji.

„Ne želim dopustiti da me poslije svega opet netko smjenjuje, da se nađu dva-tri frajera koji nemaju pojma o nogometu i da me smjenjuju. Preozbiljan sam čovjek da bih dopustio da se netko opet sa mnom tako igra“, kazao je Dalić pred novinarima na slavljeničkom roštilju koji je organizirao u svojoj vikendici u okolici Varaždina, a što su prenijeli svi hrvatski mediji.

Izbornik sve zna

U slučaju novog „kiksa“ atmosfera bi bila opasno narušena. To nije teško zaključiti. Ljetni godišnji odmor pretvorio bi se u tjeskobno „kiseljenje“. Šansa za popravak bila bi tek početkom rujna, a do tada bi se vrtjele svakojake priče. U to uopće ne treba sumnjati. Svako malo našao bi se netko da bocne izbornika u nezgodno mjesto.

Iz tog kuta gledajući, jasno je koliko je utakmica s Walesom važna, jasno je zašto je pobjeda imperativ. U slučaju u negativnog ishoda, situacija bi mogla postati jako opasna. I za Vatrene, ali i za izbornika Dalića. Jer moćni oponenti i još moćnije „podzemne sile“ samo su se ušutjele, nikako i nestale. Sreća je što Dalić to jako dobro zna i sve će učiniti da ih ostavi duboko ispod vode.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider