Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Asistencija 21. stoljeća

Najbolji vratar Barce u posljednjih 40 godina: Podsjetio na legendarni "Zubijev" pas u El Clasicu

Vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen oduševljava svojim reakcijama i razumijevanjem nogometa...

Marc-Andre ter Stegen (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Igrala se 41. minuta utakmice španjolskog prvenstva između Getafea i Barcelone (0:2) na stadionu Coliseum Alfonso Perez.

Vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen istrčao je sa svojih vrata na nekih dvadesetak metara, ispred nadolazećeg suparničkog igrača primio je loptu na prsa poput svojeg čuvenog sunarodnjaka Franza Beckenbauera i potom u „Kaiserovom“ stilu odigrao 58 metara dugački pas za Luisa Suareza.

Urugvajac je utrčao u prazan prostor, izašao sam pred istrčalog vratara Getafea Davida Soriju i elegantno ga prebacio za 1:0 vodstvo Barcelone. Vrlo važan gol u vrlo važnoj utakmici za Barcelonu, u kojoj već duže vrijeme vlada napeta atmosfera, što je nakon utakmice potvrdio i Gerard Pique prilično otvorenim napadom na čelnike kluba.

Asistencija 21. stoljeća

Bila je to prva asistencija jednog vratara Barcelone u La Ligi u 21. stoljeću. I sjajan šlagvort za katalonske medije koji s neskrivenim zadovoljstvom ističu da Ter Stegen ima više asistencija od Realova glamuroznog pojačanja Edena Hazarda, kojeg ni madridski mediji ne štede nakon njegova već zabrinjavajuće lošeg ulaska u sezonu.

Nikola Vlašić s nagradom za igrača utakmice (Foto: Facebook) Vlašić opet briljira: Pogledajte potez petom koji je prelomio utakmicu divider

Njemački je vratar u toj akciji potvrdio fantastičnu formu, u kojoj se s manjim oscilacijama nalazi već najmanje tri-četiri godine. Za mnoge je ponajbolji ili čak najbolji vratar svijeta u tom razdoblju.

I na početku ove sezone Ter Stegen je među najboljim igračima Barcelone. Katalonci su prilično loše krenuli u sezonu, naravno za njihove standarde, ali da nije Ter Stegena, situacija bi bila još i lošija. U nekoliko navrata vadio je Barcu. Spasio ju je, primjerice, sigurnog poraza u Dortmundu, a i protiv Getafea je obranio zicer nekoliko minuta prije prvog gola Barcelone.

Gol Alexa Collada (Screenshot) Zabljesnuo još jedan Barcin biser: Ovakva gola ne bi se posramio ni Messi divider

U opisanoj akciji Ter Stegen je na najbolji način demonstrirao što je prototip modernog vratara; čitanje i razumijevanje igre, odlična nožna tehnika, primanje i predaja, istrčavanje te dugi pas za izrazitu šansu ili kratko dodavanje za pokretanje opasne akcije.

Ter Stegen sve to ima. Naravno, i sve ono što je primarno vrataru; tehnika branjenja, refleks, "tajming", postavljanje, zauzimanje pozicije, siguran je i već godinama rijetko radi baš velike "kiksove", iako na njih nitko nije imun.

Libero poput Beckenbauera

Još samo nedostaje da uzme loptu i u slalomskom trku prođe tri ili četiri suparnička igrača te izbaci u mrtvu šansu Messija ili Suareza. Onda bi to doista bio libero kao što je nekoć bio Beckenbauer.

Naravno, šalimo se, nijedan vratar nikada neće igrati poput „Kaiser Franza“, nikada neće biti ni blizu tako tehnički potkovan i elegantan u rješavanju u obrambenih rebusa ili iznošenju lopte, no činjenica je da su najbolji vratari sve bliže nekoj kombinaciji vratara i nekadašnjeg libera.

Raheem Sterling (Foto: AFP) Častan poraz Dinama u Manchesteru, Guardioli tek izmjene donijele pobjedu! divider

Nije to novost, odnosno nije novost nastojanje vratara da što više sudjeluju u igri. I prije je bilo vratara koji su znali jako dobro igrati nogom, no njemački čuvari mreže Manuel Neuer i Ter Stegen podigli su i još uvijek dižu taj segment vratarske igre na potpuno drugu razinu.

Ljuti suparnici za „jedinicu Elfa“ u posljednje vrijeme izazivaju velike polemike u Njemačkoj i pune stupce njemačkih sportskih novinara. Ter Stegen je dugo šutio i čekao svoj red, no više ne može. Jednostavno je eksplodirao i rekao što mu leži na srcu. Teško da bi itko izdržao toliko dugo.

Sukob s Neuerom

Šutio je čak i kada je pogubljeni Joachim Loew išao linijom najtanjeg otpora. Postavio je Neuera za prvog vratara njemačke reprezentacije na Mundijalu u Rusiji, iako je prije toga skoro godinu dana bio ozlijeđen i u nogama je imao tek pokoju utakmicu.

Jasno da je Neuer bio potpuno izvan forme, dok je u isto vrijeme Ter Stegen briljirao, prema mnogima je u tom trenutku bio najbolji vratar svijeta, ili ako hoćete, vratar u najboljoj formi. I to uopće nije pretjerivanje.

gol expired Tako se to radi: Jedan od najcjenjenijih stručnjaka brani svog vratara nakon nevjerojatnog gafa divider

Njemačka je prošla kako je prošla u Rusiji, nije Neuer bio jedini kojem je Loew beskičmenjački podilazio na konto starih zasluga. Neuer je ostao na vratima Elfa i nakon Svjetskog prvenstva, iako je svima jasno da nije što je nekoć bio i da ga je Ter Stegen obišao.

Ter Stegen je i dalje gospodski šutio, poznanici ga opisiju kao skromnog i poniznog čovjeka, ali vrč ide na vodu dok se ne razbije. Neuerove su zasluge neporecive, ali forma je forma. Malo tko će reći da je Neuer posljednje dvije-tri godine bolji vratar od Ter Stegena.

Zubizarreta najzaslužniji što je došao u Barcelonu

Ako je to tako, onda je jasno da Ter Stegen nije digao glas bezveze. Nema tu govora o nepoštovanju, kako grmi Uli Hoeness. Ter Stegen ima jake, prejake argumente u rukama. Jednako kao što jake argumente u rukama ima i bivši sportski direktor Barcelone Andoni Zubizarreta, kojeg je predsjednik katalonskog diva Josep Maria Bartomeu 2015. smijenio s funkcije.

UFC djevojke (Foto: AFP) Trebaju li nam više ove djevojke u 2019.? ''Smiješno je takvo što tražiti'' divider

Vrijeme pokazuje da on nije baš tako "loše" obavljao svoju funkciju. U njegovu mandatu na Camp Nou stigli su Javier Mascherano, Cesc Fabregas, Alexis Sanchez, Neymar, Luis Suarez, Jordi Alba, Ivan Rakitić… On je doveo i Ter Stegena 2014. iz Borussije M'gladbach.

„Dvojio sam, nije mi se napuštalo Njemačku i rodni grad, ali Zubizarreta me je uvjerio da prihvatim ponudu Barcelone. Objasnio mi je što znači biti vratar Barcelone. Uvjerio me s riječima i emocijama koje je pokazao. On je najzaslužniji što sam prelomio“, otkrio je Ter Stegen u jednom intervju prošle godine.

Legendarni pas u El Clasicu

Zubizarreta mu je mogao štošta objasniti i pokazati. Jedna od specijalnosti bio mu je pas preko cijelog terena. Zubizaretta je mogao nabiti loptu kao malo koji igrač. U El Clasicu u sezoni 1987./1988. na Camp Nouu proigrao je Garyja Linekera za treći pogodak i pobjedu 3:2 nad najvećim rivalom.

Legendarni Englez u toj je utakmici postigao hat-trick. Zubizaretta je iz ruke i gotovo sa svojeg peterca nabio loptu pred šesnaesterac Reala, a tada je teren Camp Noua bio duži i širi nego što je to danas, kada je po FIFA-inu pravilniku 105 x 68 metara. Taj pas mnogi su nazvali dodavanjem stoljeća.

Casemiro i Diego Costa (Foto: AFP) Veliki problem u Španjolskoj: Zvijezda Reala dobila užasavajuću vijest za vrijeme velikog derbija divider

Kao pravi učitelj, Bask je našao učenika koji će ga nadmašiti. Po osobnoj procjeni potpisanog autora ovog teksta, Ter Stegen nije samo već sada bolji vratar nego što je to ikada bio Zubizarreta ili Victor Valdes, a oni nisu bili bilo kakvi vratari, nego je najbolji vratar Barcelone najmanje od čuvenog Salvadora Sadurnija.

Već sada je sjajan, a tek su najbolje godine pred njim. Ter Stegen je u naponu snage, tek mu je 27 godina. Što se tiče vratarske pozicije, Barca može biti mirna barem još pet-šest godina, a možda i više ako ga posluži zdravlje. Zubizarreta je uspješno branio do 37.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider