Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Dalićev taktiČki plan

Kontroverzni Srbin ostao lukavo sakriven: Hoće li Vatreni jurnuti da mu napune mrežu?

Neće biti većih promjena u postavi hrvatske reprezentacije za utakmicu drugog kola Svjetskog prvenstva protiv Kanade, no što možemo očekivati na taktičkom planu?

Milan Borjan (Foto: Afp)

S posljednjeg treninga Vatrenih u Dohi nema prevelikih iznenađenja. Nikola Vlašić priključio se treninzima glavne skupine, dok je Domagoj Vida tenirao odvojeno zbog manjih problema s mišićima. Tek sutra će se vidjeti hoće li konkurirati za sastav, ali jasno je da je Vida daleko od prve postave i da može eventualno ući u drugom poluvremenu.

Miloš Degenek Australski Srbin rođen u Kninu nakon pobjede na SP-u podijelio fotografiju iz Oluje divider

Za vrijeme treninga procurile su informacije, dakako neslužbene, koja će biti početna postava hrvatske reprezentacije protiv Kanade u drugom kolu Svjetskog prvenstva 2022.

Ulazi Livaja, Kramarić ide na desno krilo, Vlašić ispada

Tresla su se brda, rodio se miš. Kako stvari stoje, moglo bi doći samo do jedne zamjene u odnosu na Maroko. Zarotirat će se mjesta u napadu. Prema tim najavama, Vlašić će ispasti iz sastava, a na njegovo mjesto desnog krila doći će Andrej Kramarić, dok bi Marko Livaja zauzeo mjesto središnjeg napadača.

Da Livaja ima prednost u odnosu na Brunu Petkovića, moglo se dokučiti i po tome što je Dalić radije uveo u završnici protiv Maroka tek oporavljenog Livaju, a ne Petkovića.

gol expired Izbornik Dalić iskesio zube i podigao prašinu: Nema više ponizno, ide se u kost! Perišić jasan o taktici divider

Čini se da Dalić neće ništa dirati u zadnjem redu, iako je naznačio da su bokovi mogli bolje odigrati protiv Maroka, a za vezni red se tako i tako očekivalo da će ostati isti, iako je Marcelo Brozović bio daleko od svoje uobičajene forme.

Hrvatska bi protiv Kanade mogla ovako izgledati: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Livaja, Perišić.

Hoće li se mijenjati taktika i stil igre?

Dakle, sastav neće biti bitnije promijenjen, no trebao bi stil igre. Prema onom što je na press-konferenciji rekao Ivan Perišić, Vatreni bi trebali zaigrati osjetno ofenzivnije nego protiv Maroka.

Perišić je otvoreno rekao da ne treba ništa izmišljavati i da treba igrati kao što je Hrvatska igrala u Ligi nacija. Dakle, stoperi bi trebali izaći visoko, na centar, a onda će i bokovi više ići prema naprijed. U plićoj formaciji i vezni će se manje vraćati, sve će izgledati puno ofenzivnije.

Hrvatska će protiv Kanade...

Ukupno glasova:

Međutim, sve su to samo spekulacije, lako je moguće da sve bude slično kao i protiv Maroka. Kanada ima jako brzo igrače i posljedično jako brzu kontru. Kada se to uzme u obzir, a i to da Dalić na namjerava bitnije mijenjati postavu, ostaje otvorenim kako će zapravo Hrvatska igrati. Jesu li najave s presice samo „pila naopako“ ili ćemo doista gledati razigranu i napadački orijentiranu Hrvatsku?

Kako će se postaviti Kanađani?

Puno toga će ovisiti i o taktičkom obrascu suparnika. Kanadski izbornik Jorhn Herdman pokazao je da je taktički fleksibilan i ne mora značiti da će ponoviti ideju igre kao protiv Belgije. Štoviše, kanadski novinari s kojima smo razgovarali misle da će se ovaj put povući i čekati kontru.

Maroko je s takvom igrom ukočio hrvatsku imaginaciju, pa je moguće da Kanađani neće izmišljati toplu vodu. Možda će tek biti konkretniji kada oduzmu loptu. U napadu imaju hitrije i kvalitetnije igrače od Maroka, to treba imati u vidu.

gol expired Evo u kojem bi sastavu Hrvatska trebala zaigrati protiv Kanade divider

E, sad, kako će Hrvatska odgovoriti na takvu taktiku, to je pitanje za notes. Preveliko otvaranje i ostavljanje prostora Daviesu, koji bi zbog taktičkih razloga mogao igrati nešto slično kao u Bayernu, te ostalim kanadskim brzancima možda je u očima izbornika preriskantno. Ako je protiv Maroka postavio zatvoreniju varijantu, zašto bi išta mijenjao protiv u kontri još opasnije Kanade?

Kanadski izbornik lukavo sakrio kontroverznog Srbina

Hrvatskoj treba pobjeda, ali Kanadi još više. A do pobjede se može na različite načine. Možda će vatreni pričekati da se Kanađani otvore. Bit će to igra živaca, taktički rat u kojem bi mogla pobijediti strpljivija momčad.

Kanadski izbornik pokazao je da je lukav i samim tim što je onom izjavom samog sebe isturio u prvi plan i tako je preuzeo glavninu pritiska, a svoje igrače je poštedio medijskog opsjedanja i omogućio im da se u miru pripremaju za utakmicu.

Posebice se to odnosi na vratara Milana Borjana, koji je ostao poprilično „sakriven“, a očekivalo se da će biti puno više rastezan po medijima. Razlozi su poznati, ne treba ih ponavljati. Hoće li Vatreni jurnuti da mu napune mrežu ili će opet čekati Godota?

Moguće postave:

Hrvatska: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Livaja, Perišić

Kanada: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller – Buchanan, Piette, Eustaquio, Davies – Osorio – Larin, David
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider