Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Bravo, Vatreni!

Hrvatska razbila Kanadu na SP-u: Četiri komada Vatrenih za prvo mjesto u skupini!

Hrvatska je rezultatom 4:1 pobijedila Kanadu u 2. kolu Svjetskog prvenstva.

Galerija Slavlje Hrvatske Andrej Kramarić Marko Livaja +11 Marko Livaja

Hrvatska reprezentacija s 4:1 pobijedila je Kanadu te tako zbog bolje gol-razlike od Maroka zasjela na prvo mjesto u skupini F Svjetskog prvenstva.

Kanađani su poveli već u drugoj minuti pogotkom Alphonsa Daviesa, ali Hrvatska je već do poluvremena preokrenula rezultat. Andrej Kramarić izjednačio je u 36. minuti na asistenciju Ivana Perišića, a za 2:1 je u 44. minuti pogodio Marko Livaja nakon dodavanja Josipa Juranovića. Kramarić je u 70. minuti svojim drugim pogotkom, ponovno uz Perišićevu asistenciju, povećao prednost na 3:1, a konačnih 4:1 postavio je Lovro Majer u četvrtoj minuti dodatka na dodavanje Mislava Oršića.

Zlatko Dalić u odnosu na utakmicu s Marokom odlučio je napraviti jednu promjenu. Andreja Kramarića premjestio je na desni bok, na poziciju koju je u prvom dvoboju pokrivao Nikola Vlašić, a mjesto središnjeg napadača zauzeo je Marko Livaja, i to prvi put na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska nogometna reprezentacija Hrvatska u sjajnoj situaciji pred posljednje kolo: Ovisimo sami o sebi, ovo su kalkulacije! divider

John Herdman također je napravio jednu izmjenu u svojemu sastavu. Cyle Larin dobio je prednost u odnosu na Juniora Hoiletta, koji je bio u početnoj postavi protiv Belgije. Upravo je Larin imao važnu ulogu u prvom pogotku Kanađana na svjetskim prvenstvima, na koji su čekali samo 68 sekundi od početka dvoboja protiv Hrvatske.

Larin je nečuvan dočekao oko sredine igrališta dugačko ispucavanje Borjana i proslijedio loptu do Buchanana na desni bok. On je imao vremena dobro pogledati opcije i poslao je odličan ubačaj na osam metara, točno između Lovrena i Juranovića, gdje je u natrčavanju bio Alphonso Davies i glavom poslao loptu u mrežu pokraj nemoćnog Livakovića.

Za razliku od dvoboja protiv kompaktnog i čvrstog obrambenog bloka Marokanaca, Kanađani su ostavljali mnogo više prostora za miran prijam lopte i akcije kroz sredinu i po bokovima.

Tako su u nekoliko navrata prolazili Kramarić po desnom i Perišić po lijevom boku, ali konkretne prijetnje za kanadskog vratara nije bilo, ponajviše zato što je ponovno nedostajalo hrvatskih nogometaša u samoj završnici.

Marko Livaja VIDEO Pogledajte kako su Kramarić i Livaja matirali Borjana za veliki preokret divider

Prvu akciju koja je mogla završiti pogotkom Hrvatska je izvela u 22. minuti. Mateo Kovačić sjurio se kroz sredinu, poslao odličnu loptu prema Livaji u kaznenom prostoru, ali je novi Dalićev starter uspio samo vrhom kopačke zahvatiti loptu, nedovoljno snažno da bi ugrozio Borjana.

U 26. minuti Hrvatska je postigla pogodak, poveselili su se navijači i strijelac Andrej Kramarić, ali samo dok pomoćni sudac nije podignuo zastavicu. Kramarić se uhvatio za glavu, a snimka je pokazala da je dodavač Livaja bio u zaleđu. Bio je to odlično izveden kontranapad koji je majstorski u kaznenom prostoru završio Kramarić, ali je na veselje morao pričekati još deset minuta.

U međuvremenu je Livaja došao u priliku postati prvi strijelac Hrvatske na ovom Mundijalu, ali je u 35. minuti njegov udarac s desetak metara iskosa s desne strane kanadski vratar uspio zaustaviti nogom.

Minutu poslije Hrvatska je materijalizirala opsadu kanadskog kaznenog prostora i izjednačila. Ivan Perišić vidio je Kramarićevo utrčavanje i s lijeve strane poslao sjajno dodavanje, kroz noge igrača koji ga je čuvao. Kramarić je izbjegao zaleđe i lijevom nogom pogodio malu mrežicu u suprotnom kutu.

Koliko može Hrvatska na SP-u?

Ukupno glasova:

Ofenzivna kanadska formacija bila je mač s dvije oštrice. Kako im je donijela veliku radost u drugoj minuti utakmice, tako im je donijela i puno problema u drugoj polovici prvog poluvremena. Hrvatski nogometaši počeli su koristiti prostor koji im je suparnik ostavio i brzim dodavanjima lakoćom dolazili do završne trećine.

Jedna takva akcija donijela je u 44. minuti i vodstvo Vatrenima. Na desnom boku Juranović i Kramarić dvostrukim su dodavanjem izbacili kanadske veznjake, a onda je Josip iskoristio prazan prostor i sjurio se prema kaznenom prostoru. Uz malo sreće uspio je provući loptu do Marka Livaje, koji se namjestio za udarac na 16 metara i pogodio donji desni kut kanadskog gola za potpun preokret.

Kad je glavni sudac dao znak za kraj prvog dijela, Kanađani su mogli odahnuti jer je Hrvatska od 20. minute potpuno zagospodarila terenom.

Marko Livaja Marko Livaja (Foto: Afp)

Kanadski izbornik za drugi je dio odmah napravio dvije zamjene: u svlačionici su ostali Eustaquio i Larin, a ušli su Kone i Osorio. Upravo je Osorio u 49. minuti odlično pucao sa 18 metara, ali je lopta prohujala pokraj desnoga gornjeg kuta hrvatskih vrata.

Odmah je na drugoj strani uzvratila Hrvatska. Borna Sosa poslao je vrlo upotrebljiv centaršut, ali je Perišić za pola koraka ostao prekratak, a Borjan uz puno muke uspio izbiti loptu.

Hrvatska je svoju prvu veliku priliku za treći pogodak imala u 54. minuti. Na desnom boku Marcelo Brozović izbacio je Luku Modrića, a hrvatski se kapetan sjurio prema kaznenom prostoru i poslao povratnu loptu na 11 metara, gdje se našao Andrej Kramarić i iz prve pucao u desni kut, ali je Borjan zaustavio njegov udarac.

Dvije minute poslije opet su zaprijetili Kanađani iz polukontre. Lopta je preko Daviesa došla do Jonathana Davida, koji je snažno pucao sa 20 metara. Dominik Livaković vinuo se i izvukao loptu ispod grede.

U 60. minuti Zlatko Dalić povukao je prvi potez zamijenivši Marka Livaju Brunom Petkovićem, a Hrvatska se nastavila aktivno braniti i koristiti svaku priliku za ugrožavanje sve otvorenije kanadske formacije. Nakon nekoliko dobro zamišljenih, ali nedovoljno precizno izvedenih akcija, u 70. minuti još je jednom zabljesnuo sjajno raspoloženi Andrej Kramarić.

Andrej Kramarić Andrej Kramarić (Foto: Afp)

Ivan Perišić ostao je izoliran na lijevom boku s Hoilletom i oslobodio si prostor za ubačaj desnom nogom. Poslao je loptu na suprotnu stranu, gdje je neometan čekao Andrej Kramarić. U primanju je izbacio jednog čuvara, gurnuo loptu još malo prema sredini kaznenog prostora i još jednom svojom ljevicom pogodio malu mrežu, ovoga puta uz desnu vratnicu kanadskog gola.

Minutu kasnije Krama je za pola stopala zakasnio na još jedan ubačaj, a onda u 73. minutu uz ovacije s tribina napustio igru i prepustio svoje mjesto na terenu Nikoli Vlašiću.

Mogla je Hrvatska u 78. minuti doći i do četvrtog pogotka, ali se ispriječio Milan Borjan. Ponovno je Perišić posijao paniku na lijevom boku, došao do 6-7 metara i pucao, ali je Borjan nogom obranio. Lopta se odbila do Kovačića, koji je proslijedio Brozoviću, ali je i njegov udarac sa desetak metara obranio kanadski vratar.

Ono što nije uspjelo hrvatskim nogometašima iz početne postave u 78. minuti, uspjelo je rezervistima u četvrtoj minuti sučeva dodatka. Petković je primio loptu na 40 metara od svojega gola, poslao je prema Oršiću koji se otvarao u kontranapadu, ali se tamo našao Miller. No kanadski je stoper pogriješio i Oršić je sam krenuo prema Borjanu. S lijeve strane pratio ga je Lovro Majer, kojeg je Oršić nesebično poslužio, a njegov nekadašnji suigrač lijevom je nogom poslao loptu pod gredu za konačnih 4:1.

S obzirom na to da je u prvom dvoboju današnjeg programa u skupini F Maroko iznenađujuće pobijedio Belgiju s 2:0, Hrvatskoj je za plasman u osminu finala dovoljan i bod u posljednjem kolu protiv Belgije.

Nakon dva kola Hrvatska je vodeća u skupini sa četiri boda, koliko ih ima i Maroko. Tri boda ima Belgija, a na začelju je Kanada, koja je bez bodova i bez izgleda za plasman u drugi krug.

HRVATSKA - KANADA 4-1 (2-1)

Stadion: Khalifa International. Gledatelja: 44.374. Sudac: Andres Matonte Cabrera (Urugvaj).

STRIJELCI: 0-1 Alphonso Davies (2), 1-1 Andrej Kramarić (36), 2-1 Marko Livaja (44), 3-1 Andrej Kramarić (70), 4-1 Lovro Majer (90+4)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić (od 86. Pašalić), Brozović, Kovačić (od 86. Majer) - Kramarić (od 73. Vlašić), Livaja (od 60. Petković), Perišić (od 86. Oršić)

KANADA: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller, Laryea (od 62. Hoillet) - Buchanan, Hutchinson (od 73. Adekugbe), Eustaquio (od 46. Kone), Davies - Larin (od 46. Osorio), David (od 72. Cavallini)

Žuti kartoni: Lovren, Modrić (Hrvatska); Buchanan, Miller (Kanada)

 

 

Tablice omogućuje Sofascore

Quiz Maker - powered by Riddle

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider