Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Frontalni napad

Izbornik Dalić iskesio zube i podigao prašinu: Nema više ponizno, ide se u kost! Perišić jasan o taktici

Izbornik Dalić pokazao je borbeniju stranu svojeg karaktera…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nema više labavo, a ni ponizno. Ide se u kost. Izbornik Dalić iskesio je zube i pokazao borbeniju stranu svojeg karaktera. Krenuo je u frontalni napad. Zajedno s Perišićem održao je jednu od eksplozivnijih press-konferencija otkako je sjeo na klupu hrvatske reprezentacije. To su osjetili i kanadski novinari koji su poslije tražili pojašnjenja.

gol expired Dalić zagrmio na FIFA-u: "Hrvatska zaslužuje više respekta"; Perišić poručio Kanađanima: "Vidimo se na travnjaku" divider

Možda će to prodrmati usnule Vatrene da opet ožive i vrate formu i igru iz Lige nacija. Dalić ovaj put nije slao poruke između redova. Bio je izravan kao malo kad prije ovog turnira. Prilično jasno je rekao što misli o poprilično bahatima izjavama kanadskog izbornika.

Dalić iskesio zube

Perišić je stavio šlag na tortu kratkom, ali znakovitom porukom:

"Izbornik je sve rekao, a ja ću sam dodati: jedva čekamo utakmicu."

Respekt je bio najspominjanija riječ u Dalićevu izlaganju. Išamarao je Kanađane, a onda se prebacio na FIFA-u. Nije ju izravno spomenuo, ali jasno je na koga je mislio kada se požalio na termin prve utakmice s Marokom.

gol expired Kanadski izbornik objasnio kontroverznu izjavu da će sje*ati Hrvatsku: "Imamo svoju misiju" divider

Jasno je dao do znanja da velesile Engleska, Njemačka, Francuska ili Brazil ne igraju u tom termin, a Hrvatska je viceprvak svijeta.

Međutim, igrala je već Argentina i prošla je još gore nego Hrvatska. Šokantno je izgubila od Saudijske Arabije. Argentinci su također spominjali termin. Znači li to da FIFA ne poštuje dvostrukog prvaka svijeta i rekordnog osvajača Zlatnih lopti Lionela Messija!?

Hrvatska i Argentina same protiv svih

Pitanje se može i tako okrenuti. Ako ćemo se našaliti, Modrićeva Hrvatska i Messijeva Argentina same protiv svih. Maradonin recept za dizanje tenzija i zbijanje redova.

Činjenica jest da termin utječe na bioritam, koji je spomenuo i izbornik. Katar je ipak dva sata ispred kontinentalne Europe, što znači da su Vatreni igrali kao da je 11 sati. U mnogim ligama igra se kada je Sunce još visoko, u Engleskoj odavno, ali ne baš tako rano. Doduše, Vatreni su imali desetak dana za vremensku prilagodbu, odradili su prijateljsku u Rijadu.

Romelu Lukaku Belgijski izbornik najavio veliko pojačanje za utakmicu s Hrvatskom: ''On izgleda bolje nego što smo očekivali'' divider

Sve to može zvučati kao alibi, ali mora se uzeti u obzir i kontekst priče. Dalić je prvo pričao o manjku respekta s kanadske strane, a onda je na to nadovezao i taj popodnevni termin.

Može zvučati kao alibi

Može se protumačiti i kao da izbornika pere blaga nervoza. Opet je spomenuo da su u Rusiji u prvoj postavi mahom igrali igrači koji su nosili dresove Reala, Barce, Liverpoola, Intera, Bayerna …

I to može zvučati kao alibi, a možda nije bilo ni vrijeme ni mjesto da se o tome govori. Ipak je dan prije važne utakmice. Tko zna kako to mogu shvatiti novi reprezentativci.

Samim tim što se Dalić ispravljao riječima kako ne želi da zvuči kao da ne vjeruje današnjim igračima, to je zapravo samo naglasio. Činjenica jest da je ovo promijenjena momčad u odnosu na Rusiju, ali možda nije baš vrijeme za isticanje. Razmimoilaženje u nekim stavovima igrača i stožera može se iščitati i u Perišićevoj izjavi:

Perišić jasan o taktici protiv Maroka

"Moramo igrati svoju igru, a to je napad. Čim izmišljamo nešto novo, to nismo mi. Idemo odigrati kao što smo igrali u Ligi nacija, kao što smo igrali zadnje turnire."

Hrvatska će protiv Kanade...

Ukupno glasova:

Posve je jasno iz ove izjave da Perišić i vjerojatno veći dio svlačionice misli kako su igrali prezatvoreno ili preoprezno protiv Maroka. Napisao sam u komentaru da su Vatreni protiv Maroka odustali od stila igre iz Lige nacija. Perišić je to samo potvrdio.

S press-konferencije mogu se izvući i plusevi i minusi u pripremi utakmice. Sve se može tumačiti dvojako. Mnogi su primijetili da je Dalić nekako napet, dosta mrzovoljan i plaše se da to ne prenese na momčad.

Zbijanje redova pred odlučnu bitku

Međutim, povijest nam govori da je hrvatska reprezentacija nerijetko najbolje funkcionirala kada bi se podigle tenzije, kada bih netko podbo iglom. Kritike bi uvijek padale na plodno tlo. Tada bi im proradio inat, taj vezivni, kohezivni faktor. Razdrmali bi se i zaigrali puno bolje. Nadajmo se da će tako biti i ovaj put.

Možda je Dalićev nastup vođen baš tom logikom. Ako je kanadski izbornik motivirao svoje igrače onom rečenicom, onda mu je Dalić uzvratio na svoj način. Zbijanje redova pred odlučnu bitku. Kako reče Perišić: teren će sve reći. Očekuje nas velika bitka. Čini se da će perje letjeti na sve strane.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider