Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Odlučnost među Vatrenima

Dalić zagrmio na FIFA-u: "Hrvatska zaslužuje više respekta"; Perišić poručio Kanađanima: "Vidimo se na travnjaku"

Zlatko Dalić i Ivan Perišić su najavili utakmicu Hrvatska - Kanada na Svjetskom prvenstvu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić i krilni napadač Vatrenih Ivan Perišić gostovali su na press-konferenciji dan prije utakmice Hrvatske i Kanade u drugom kolu Svjetskog prvenstva 2022.

Dalić je prvi uzeo riječ.

"Prebacili smo trening u večernji termin kako bi se privikli na termin utakmice. Pripremamo se za utakmicu koja je jako važna i sigurno će biti teška. Termin u 13 sati dosta nas je poremetio", poslao je hrvatski izbornik između redaka poruku FIFA-i odnosno ljudima koji su određivali kad će tko igrati.

"Moramo biti agresivniji, s više energije nego protiv Maroka. Kanađani su odigrali dobro protiv Belgije, ali su ipak izgubili", kazao je Dalić i nastavio:

"Što se tiče sastava, Vlašić je jučer trenirao odvojeno, danas bi trebao s grupom. Očekujem da konkurira za Kanadu, a vidjet ćemo tko će početi. Popodne je trening. Moramo biti spremniji, energičniji, a nedostatak energije pripisujem ranom početkom utakmice."

Potom je uzeo riječ Perišić.

"Ovaj termin za sve je reprezentacije nešto novo. Moramo pokazati puno više, od prvog do zadnjeg. Defanzivno je bilo jako dobro, ali ofenzivno nije. Mislim da ćete vidjeti pravu Hrvatsku, imamo još dvije šanse i moramo ih iskoristiti."

Što je nedostajalo Hrvatskoj u prvoj utakmici protiv Maroka?

"Nedostajalo je više odlučnosti, ali ne zato što nismo htjeli, nego se nismo uspjeli nametnuti. Taj nas je termin puno poremetio, poremetio je bioritam, sada očekujem odlučniju i kompaktniju Hrvatsku. Pokazali smo puno puta da smo najbolji kada najviše treba. Ne smijemo srljati, morao igrati brže i s više okomitijih lopti. Moramo biti opasniji", kazao je izbornik.

Što kaže Perišić na isto pitanje?

"Moramo igrati svoju igru, a to je napad. Čim izmišljamo nešto novo, to nismo mi. Idemo odigrati kao što smo igrali u Ligi nacija, kao što smo igrali zadnje turnire."

Razmišlja li Perišić o tome da je ovo zadnji ples s hrvatskom reprezentacijom na velikim turnirima?

"Cilj mi je igrati što više i bolje mogu, vidjet ćemo. Uvijek težim najboljem, tako se pripremam. U ovom trenutku nemam nikakve dugoročne planove."

U Rusiji su i ptice na grani znale početnu postavu. Sada to nije slučaj. Ima li izbornik glavobolje ili slatke brige? 

"Znali smo prvih 11, a sada prvih devet", odgovorio je Dalić i nasmijao auditorij.

"Ne stvara mi to glavobolje. Ne vjerujem da ću pogriješiti da bilo koga stavim. Drukčije je to bilo prije, prvu postavu činili su igrači iz Reala, Barcelone, Liverpoola, Intera, Bayerna… Ovo je ipak nešto drugo. Nije stvar u tome da ja ne vjerujem ovoj ekipi, ali to je ipak nešto drugo. Šest-sedam je novih igrača, stvaramo novu generaciju, ali tražimo i rezultat."

Tko će biti devetka protiv Kanade? Prije se znalo da je to Mandžukić…

"Nemojte me tjerati da kažem tko će biti napadač. Imamo ih četiri, svaki ima svoj stil. Izabrat ćemo najboljeg gledajući profil suparnika. Činjenica je da je naš napadač prije četiri godine imao puno dobrih osobina: agresiju, odlučnost, odvažnost … Sada također imamo dobro napadače i stavit ćemo najboljeg za ovu utakmicu", kazao je izbornik.

Koristi i Perišić novu FIFA-inu aplikaciju?

"Koristimo je svi dosta, da vidim gdje smo pogriješili, a gdje dobro odigrali. Korisna je.

Kako je izbornik vidio Kanadu?

"Već u pripremi smo rekli da je to ozbiljna reprezentacija. Ako je prva u kvalifikacijama ispred SAD-a i Meksika, onda je to kvalitetna reprezentacija. I protiv Belgije bili su dobri, zaslužili su više od poraza. Uložili su puno truda i energije. Dosta je tih takozvanih malih reprezentacija koje pružaju dobre partije. Pogledajte Saudijsku Arabiju i Japan, pa SAD protiv Engleske. Možda je dobro što je SP došlo u ovoj fazi sezone. Trkački su svi top."

Perišić je odgovorio na isto pitanje.

"Iznenadili su nas trkom i presingom. Belgija nije imala odgovor. MI moramo biti na njihovom nivou trke, pogotovo s agresivnošću. Ako bude tako, nema straha, ipak smo mi Hrvatska. Puno puta smo pokazali da možemo."

Kanadski izbornik je rekao što je rekao. Kako biste mu odgovorili?

"Hrvatska reprezentacija zaslužuje respekt. Ona je to zaslužila svojim ponašanjem i rezultatima. Mi smo osvojili dvije medalje u zadnje 24 godine. Tko to ima? Samo velesile Njemačka, Francuska, Brazil… Nisam to htio to komentirati, ali ni to da Hrvatska igra u 13 sati nije pokazatelj respekta koji zaslužujemo. Pa, mi smo drugi na svijetu. Engleske, Njemačka, Brazil i ostale velike reprezentacije ne igraju u to vrijeme. Mi imamo respekt prema svima, i prema Belgiji i prema Kanadi, a očekujemo da i drugi imaju prema nama."

Perišić je bio kratak.

"Izbornik je sve rekao, a ja ću sam dodati: jedva čekamo utakmicu."

Što možete reći o Belgiji? Jedan dio karijere proveli ste u toj zemlji.

"Prerano je, u fokusu je Kanada, pa tek onda Belgija. Dvije godine sam proveo tamo, moje prve profesionalne utakmice tamo sam odigrao. Sigurno jedan od najboljih perioda u mom životu“, kazao je Perišić.

Perišić je bio u Bayernu Alphonsom Daviesom. Kako ga vidite?

"Bio je gušt igrati protiv njega na treninzima. Takva brzina, lakoća pokreta… Nebo mu je granica, može samo rasti i biti samo bolji. A i ostali igrači Kanade napreduje. Jedva čekam igrati protiv njega i nadam se dobro uspjehu", kazao je Perišić.

Što više preferirati – SP u klasično u lipnju i srpnju ili studeni i prosinac?

"Više ću moći reći nakon turnira. Zasad je OK. Imali smo svi preko 15 utakmica za klubove, svi su igrači u formi, nije nikakav problem igrati", zaključio je Perišić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider