Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osebujni trener

Veliko osvježenje HNL-a bez dlake na jeziku: Evo što je naredio igračima nakon poraza od Hajduka

Željko Sopić prošlog studenog vratio se u hrvatski nogomet. Nekada je kao trener vodio čak i Dinamo u Ligi prvaka protiv Juventusa, a sada u Gorici ima tešku misiju: spasiti već otpisani klub od ispadanja. No Sopiću zasad u tome ide jako dobro, a veliko je osvježenje HNL-a i svojim medijskim izričajem.

Gotovo su svi odavno otpisali Goricu, koja je zaostajala i deset bodova za Šibenikom. No uvjerljivim slavljem na Šubićevcu 4:0 momčad Željka Sopića vratila se među žive.

Arjen Robben Arjen Robben istrčao maraton, ostvario je sjajno vrijeme divider

"21 bod je do kraja, mi smo zadnji. Ljudi nešto zovu, čestitaju. Ljudi, pa na čemu ne čestitate? Pa, mi smo i dalje zadnji. Danas da se prekine prvenstvo, Gorica je ispala. Ništa, zeleni teren, samo rad, nema tu puno priče."

Željko Sopić - veliko osvježenje HNL-a

Kaže Sopić da je u svoje igrače vjerovao i nakon što su u prvih šest utakmica pod njime zabili samo jedan gol i osvojili tek dva boda.

Željko Sopić s igračima Gorice slavi pobjedu Željko Sopić s igračima Gorice slavi pobjedu (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

"Izgubili smo utakmicu u Splitu, ja sam rekao na prvoj benzinskoj: 'Dečki, sve što možete popiti ide na mene.' Ja sam stvarno bio ponosan kako smo odigrali. Zašto? Jer to je nogomet. Nekad pobijedite, nekad izgubite. Ali kad date sve od sebe, nekad vam se u životu vrati. Odnosno, puno puta vam se vrati."

Gorici se konačno počelo vraćati - pa je u posljednjih sedam kola upisala četiri pobjede. Kada je Sopić prošlog studenog preuzeo klupu, imali su tek jednu u 16 kola i situacija je djelovala bezizlazno. Je li mu to bio najveći trenerski izazov dosad?

"Da nije takva situacija, ne bi me pozvali"

"Pa je, ali dobro, morate biti uvijek realni u životu. Da nije takva situacija, ne bi mene pozvali. Vjerojatno bi pozvali nekog ljepšeg, zgodnijeg i pametnijeg. Jer to je u Hrvatskoj najvažnije, da netko kaže da je netko dobar. A to je li znaš nešto ili ne znaš, to vam je nebitno kod nas u društvu."

Neki će za njega, primjećujete i zašto, reći da je osebujan. Mi ćemo zaključiti da je drugačijim izričajem osvježio trenersku HNL scenu. Nakon pobjede u Šibeniku izjavio je sljedeće:

Željko Sopić Željko Sopić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

"Ja čestitam svojim dečkima na vrhunskom prvom poluvremenu. Drugo poluvrijeme po meni je bilo negledljivo, ali to je ta borba za ostanak. Što da kažem, ovaj balkanski mentalitet - sad će se ponapijati u autobusu, a ne znaju da će biti trening u 1 sat u noći kad dođemo u Goricu."

Trening u 1 u noći

Bit će trening u 1 sat u noći?

"Naravno, da izbace taj alkohol koji će sad popiti u autobusu."

I doista je tako bilo - treniralo se u Gorici u jedan sat iza ponoći. No Sopić tome ne daje preveliki značaj.

"Sad da ja vama kažem da sam u Njemačkoj trčao nakon utakmice koju sam izgubio 4:0, nakon šest sati, 23 kilometra, ja mislim da bi to bilo u udarnom dnevniku", kazao je Sopić.

U principu, njima je to dobro došlo jer se nisu morali ujutro dizati na trening. Odradili su sve oko 1,2 u noći. Nije bilo nikakvih pijanstava u autobusu niti išta, pa i da je bilo, nema veze. U principu, odradili su to i sa smiješkom otišli na spavanje.

"Ja sam jedan od stare generacije, uvijek ću raditi po svom"

"Zato im date trening. Ako si nešto popiju u autobusu pa se onda dobro preznoje i otuširaju, jednostavno izgube volju ići nekamo poslije."

A kad ga pitamo da kaže nešto o sebi, Sopić je izravan u svom stilu:

"Što na umu, to na drumu. Tih postulata se držim. Nema kod mene zakulisnih radnji. Što mislim, to ti kažem u oči. To svojim igračima kažem u oči, nekome u četiri oka, nekome pred cijelom kabinom. Ja sam jedan od one stare generacije, neću sad reći – postoje dvije riječi – ali neću ih izgovoriti da ne bi opet bio po svim medijima. Znate koliko mene boli briga što drugi misle. To je demokracija, svatko ima svoje mišljenje, a ja ću uvijek raditi po svom."

A svojim gardom, pristupom i energijom Sopić je definitivno najveći adut Gorice u nastojanju da očuva prvoligaški status.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX