Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki intervju za gol.hr

Osvjedočeni dinamovac vodi ogorčenu bitku: "U Splitu su me htjeli kamenovati, a u Zagrebu imamo nenormalnu situaciju"

Trener Gorice Željko Sopić u velikom videointervjuu za gol.hr govorio je o ogorčenoj borbi za ostanak, utrci Dinama i Hajduka za prvaka, problemima hrvatskog nogometa u cjelini, a dotakao se i budućnosti Vatrenih…

Trenutačni trener Gorice Željko Sopić bio je poznat po iznimnom profesionalizmu i borbenosti tijekom igračke karijere, a taj duh nije ga napustio ni u trenerskim vodama. Na veliki videointervju za gol.hr stigao je s nekoliko šavova i flasterom na arkadi.

Ante Čačić U Dinamu opet curi na sve strane i svi šute: Tko će odgovarati za štetan ugovor i spiskane milijune? divider

"Nije bio boksački meč na treningu s igračima, već utakmica veterana", našalio se, kako sam kaže, osvjedočeni dinamovac i pojasnio kako je pukla "ćela".

"Trebalo je doći do tri boda i dogodio se taj 'incident'. Bio je to zračni duel i pukla je arkada. S druge strane bio je dobar prijatelj i poznanik Čendo, a sva je sreća da u momčadi imamo našeg suigrača Gorana Marića, stvarno top-liječnika i čovjeka, koji nas je u ekspresnom roku zakrpao. Utakmica je bila u 19 sati, a već u 21:30 bili smo na pivu. Sve je prošlo u roku službe", kaže Sopić, nekadašnji pouzdani zadnji vezni vrlo jake generacije Zagreba sa sredine 90-ih, a poslije i slavne Borussije M'gladbach, Ahlena, Slaven Belupa i Lokomotive.

Je li bilo zezancije s igračima Gorice na treningu?

"A interesirali su se, pitali su što je bilo, a ja sam i objasnio da je to način života kako doći do tri boda."

"Malo je nedostajalo da me u Splitu kamenuju"

Sopić je dao duhovit i plastičan primjer svojima igračima kako se treba boriti za boje svoga kluba, čak i kada se radi o veteranskom nogometu. Protiv Dinama u prošlom kolu stvarno su išli kao na motoru.

Rekli ste da je nakon utakmice u svlačionici bilo kao na sprovodu. Je li se atmosfera u međuvremenu popravila? Istina, Gorica je bila blizu pobjede, ali i bod protiv Dinama ipak je dobar ulov…

"Ha, gledajte… Bod protiv Dinama ili protiv Istre i dalje je samo bod. Nema tu puno razlike. Ostajem pri onome što sam rekao odmah poslije utakmice, a to je da je Dinamo taj dan bio pobjediv. Postoje dani kada ne možete ni blizu Dinamu. Znači, kada je njegova forma na puno većoj razini. Mislim da smo u toj utakmici previše poklanjali Dinamu. Olakšali smo njegovim igračima kako da napadnu dubinu i naša vrata. Nema potrebe da sada posebno pričam o kvalitetama Ivanušeca, Drmića ili Baturine. Olakšali smo im igru, a imali smo i unutrašnjih problema. Morali smo mijenjati četiri igrača, što zbog ozljeda, a što zbog bolesti. Nije bilo lako, ali pored svega toga uputili smo 17 udaraca prema vratima Dinama, od toga sedam u okvir vrata. Mislim da je to respektabilna brojka kada se uzme u obzir protiv koga smo igrali. Dinamo je naš najbolji klub, aktualni prvak, a vjerojatno i budući prvak."

Je li to najbolja partija Gorice otkako ste sjeli na njezinu klupu?

"Mislim da smo odigrali jednu sličnu partiju u puno težim uvjetima, a to je na Poljudu protiv Hajduka. Nažalost, tu smo utakmicu izgubili. Na press-konferenciji rekao sam da smo došli u Split pobijediti. Malo je nedostajalo da me kamenuju jer sam to rekao. Kao, kako to misliš kao zadnji na ljestvici doći na Poljud i reći da ideš pobijediti? To je u principu hrvatski mentalitet. Mi unaprijed igramo sportsku prognozu i sve se unaprijed zna, a ja mislim da se zapravo ništa ne zna. Prvenstvo se zakompliciralo, mislim da je jako neizvjesno tko će biti prvi, tko će u Europu i tko će ispasti. Tko imalo razumije nogomet, mislim da mu je to jasno."

"Dosta toga je u Gorici otišlo u krivu stranu"

Za Goricu slijede dvije možda i presudne utakmice. Prvo dočekujete Osijek, a onda morate na gostovanje kod izravnog konkurenta u Šibenik. Šibenik u idućem kolu putuje u Rijeku. U dva predstojeća kola puno toga bi se moglo okrenuti, ali i riješiti.

"Nakon te dvije utakmice igramo protiv Rijeke i Hajduka. Naravno da ćemo dobiti neku jasniju sliku u sljedeće dvije utakmice, ali mislim da će to biti otvorena borba do zadnjeg kola. Da je lagano stići sedam bodova, nije, ali od prvog dana kada sam došao u Goricu maksimalno sam pozitivan po pitanju ostanaka u ligi. Nije jednostavno, dosta je toga u Gorici otišlo u krivu stranu nakon nekoliko jako uspješnih sezona, i po pitanju rezultata i po pitanju transfera. Ove sezone upalo se u crnu rupu", kaže Sopić i nastavlja:

"Nije bilo jednostavno dovesti pojačanja u prosincu. Igrači neće doći, odnosno nemate platežnu moć da ih dovedete, a i da biste doveli neke nove igrače, morate se riješiti nekih starih. To je vječna problematika svakog kluba; kada igrač shvati da je jako dobro to što zarađuje, neće on ići na manje. Da biste doveli novog igrača, pod uvjetom da to uopće i želi, morate osloboditi dio budžeta. Nije jednostavno, ali mislim da smo na dobrom putu da napravimo iskorak i pokušamo prestići Šibenik."

Ivica Medo i Željko Sopić Ivica Medo i Željko Sopić (Foto: GOL.hr)

"Nije normalno u klubu imati 16-17 stranaca"

Što je uopće razlog da je Gorica došla u ovu situaciju da se grčevito bori za ostanak? Je li riječ o opuštanju cijelog kluba nakon nekoliko uspješnih sezona ili se možda palo pod teretom prevelikih ambicija, koje nisu potkrepljenje jakim argumentima, odnosno kvalitetom igrača i momčadi?

"Teško je to reći. Da bih napravio neki dobar rezime, trebao sam biti u Gorici od početka sezone. Međutim, preuzeo sam momčad početkom prosinca. Reći ću vam onako po rudeški: jedna stvar koja meni nije normalna, ne samo u Gorici već svuda u Hrvatskoj, jest da u srcu Zagreba moram voditi sastanak na engleskom. Nije meni teško pričati na engleskom ili njemačkom, normalno je da ćeš igračima pojasniti stvari, ali da jedan klub ima 16 ili 17 stranaca, mislim da je to previše. Mi smo jako talentirana nacija za nogomet, imamo puno kvalitetnih mladih igrača kojima treba dati šansu", podcrtava Sopić i upozorava:

"Nije problem dovesti stranca, ja sam prvi za to, ali taj stranac mora biti bolji od domaćih, mora raditi razliku na terenu. Mislim da je bilo previše igrača koji po kvaliteti nisu zadovoljavali zahtjeve elitne hrvatske lige i onda kada se uđe u crnu rupu, nije jednostavno iz nje izaći, bez obzira na to tko je trener. Teške su onda noge. Nama se dogodilo da šest utakmica nismo dali gol, a bilo je šansi, penala, četiri ili pet vratnica. Uđete u neku blokadu, barijeru i jednostavno ne ide. Vi želite, radite na treningu… Dolaze prijatelji, čak i neki novinari: 'Pa, možda bi više trebali raditi završnicu.' Ja kažem: 'Da, ali imamo samo sedam dan u tjednu, nemamo osam.' Nije zbog toga, to je jednostavno psihološka blokada."

"Hrabro smo se suprotstavili Dinamu"

Dojam je da je Gorica podigla formu i da će do kraja sezone samo rasti.

"Mislim da igramo jako dobar nogomet. Iskreno rečeno, u zadnjoj utakmici protiv Dinama nisam zadovoljan nekim stvarima. Dozvolili smo mu previše tranzicija. Kada to Dinamu dozvolite na otvorenom prostoru, to vam je utakmica kao Dinamo – Hajduk na Maksimiru. Bilo 4:0, a trebalo je biti 14:0. To je način na koji ne igrate protiv Dinama. Neki će tada reći da smo parkirali autobus, pa nismo baš. Teren je bio super, dobar, vrhunski. Doduše, bio je neki pritisak u zraku, nije bilo lako trčati", kaže Sopić i nastavlja:

"Vidio sam puno igrača s obje strane bez energije, ali nije bilo baš toliko puno reprezentativaca. Kod Dinama dva-tri, kod nas mislim da je igrao samo Pršir za mladu. Takav je bio dan. Kada se sve podvuče, hrabro smo se suprotstavili Dinamu, uzeli smo taj bod. Meni je to premalo u ovoj situaciji. Ne kažem da ga ne cijenim. Na nekim je portalima izašlo da je Gorica nadigrala Dinamo. To nije istina. Igrale su dvije ravnopravne momčadi koje su zabile po jedan gol. Nama je remi premalo jer nam trebaju pobjede da bi izašli iz ove situacije. Gledam interese kluba, a možemo se spasiti samo serijom pobjeda."

Gorici sada dolazi okršaj s Osijekom. Kada se pogleda forma momčadi, dojam je da je to potpuno otvorena utakmica.

"Pa, je, ali moram reći da sam pozorno gledao zadnju utakmicu Osijeka protiv Rijeke. Osječani su se digli u igri i kvaliteti izvedbe. Bilo je utakmica kada Osijek nije stvarao šanse, kada nije opucao dva-tri puta po golu, ali pod trenerom Perkovićem su se digli. Protiv Šibenika nisu imali sreće, a protiv Rijeke su osvojili bod u zadnjoj minuti i mislim da su bili al pari. U Gorici će biti utakmica kao sada ova između Rijeke i Osijeka. Znači, tko će koga. Mi ćemo ići po pobjedu, vjerojatno će se i oni doći nadigravati. Tko će napraviti manje pogrešaka, taj će dobiti utakmicu."

"Toni Fruk mogao bi biti naš jezičac na vagi"

Čini se da ste u zadnjim utakmicama dobili toliko željenog golgetera. Proradio je Josip Mitrović, postigao je po gol u zadnje četiri utakmice. To vas poprilično ohrabruje.

"Je, Mitar je u jako dobroj formi, sjajan je dečko, daje sve što ima na treningu. Prije utakmice s Dinamom sedam dana nije trenirao zbog problema s leđima. Ali, evo, vratio se i odigrao jako dobro. Nagradila ga je ta dobra igra s predivnim golom. Ono što me također raduje jest to da samo nakon dugog vremena vidjeli Tonija Fruka na terenu. To je igrač koji bi mogao biti jezičac na vagi, koji će nam donijeti dodatnu kvalitetu u fazi napada. Nažalost, nije trenirao 45 dana prije nego što sam došao u klub zbog skakačkog koljena, a poslije je na pripremama u Medulinu izvrnuo gležanj. Neke stvari su se zakomplicirale, što njegovom, a što našom greškom. Evo, sada je konačno opet na terenu."

Psihologija je jako važna u nogometu, potrebno je puno samopouzdanja i elana. Je li vas u tom smislu malo poljuljao poraz Dinama u Šibeniku?

"Isto tako bismo mogli pitati trenera Šibenika Čanadija je li ga poljuljalo to što smo mi prije njihove utakmicu pobijedili Istru 5:4, a gubili smo 3:1 do 60. minute. To je nogomet, lopta je okrugla. Kada se zamjerite lopti, kao Dinamo u Šibeniku, jako je teško kasnije. Drugo poluvrijeme Modri su se bacali na glavu, ali neće. Teren težak, vegetacija tek buja, dosta je grbavo, Šibenik se dobro brani, imaju igrače za brzu kontru i polukontru. Nije to baš jednostavno. Nije naša liga više takva da Dinamo kada mu se prohtije može zabiti dva-tri gola. To je sve iznivelirano, izjednačeno. Favorizirane momčadi gubit će bodove tamo gdje se nitko ne bi nadao."

"Cijela Dalmacija sanja da će Hajduk biti prvak"

Puno toga sugerira da će biti žestoka borba za ostanak, no što nakon završetka sezone? Kakav je vaš dogovor s Goricom?

"Dogovorio sam suradnju do završetka sezone. Ako ostanemo u ligi, ugovor traje i dalje. Ali nisam jedan od onih koji gleda daleko u budućnost. Mene trenutačno zanima sutrašnji trening i što bolje pripremiti utakmicu s Osijekom. Nema vremena za razmišljanje što će biti u lipnju. Ljudi u Gorici su mi ukazali povjerenje, želim im to maksimalno vratiti nazad."

Pitam to iz razloga što su se probile priče kako će kostur momčadi ostati i da će Gorica sljedeće sezone napasti povratak u elitni rang ako se dogodi da ispadne, a ipak je to realniji ishod jer sedam bodova neće biti lako nadoknaditi.

"Ne razmišljam o tome da ćemo ispasti. Da tako mislim, sutra ne bih došao na trening. Najiskrenije. Svatko ima svoje mišljenje. Evo, cijela Dalmacija sanja da će Hajduk biti prvak. Po čemu oni imaju pravo to sanjati, a ja nemam. Kada pogledamo igru Dinama i Hajduka, te Gorice i Šibenika, a u oba slučaja je razlika sedam bodova, mislim da mi trebamo gajiti veći optimizam. A u sljedećoj utakmici Hajduka, gorjet će Poljud. Treba biti optimist, ali na nekim realnim osnovama. Igra stvara šanse, a šanse rezultiraju golovima. Nadam se da će Gorica povećati taj učinak."

"Pršir može igrati u Dinamu i Hajduku, ima nešto od Brozovića"

Spomenuli ste Fruka u pozitivnom kontekstu, ali mnogi će reći da je ponajveća nada i snaga Gorice Jurica Pršir. On je mladi reprezentativac, a neki ga čak vide kao nasljednika Marcela Brozovića u seniorima. Je li to taj tip igrača i ima li te sposobnosti?

"To je vrlo subjektivno. Neki nekog igrača vide na jedan, a drugi na posve drugi način. Ako su Dinamo i Hajduk perjanice hrvatskog nogometa, a jesu, onda Pršir ima mjesta u oba naša najveća kluba. Postoji skauti koji ga gledaju, ali ja ga trenerima svaki dan i dobro znam što on može i što ne može. Mislim da ga izrazito cijeni i izbornik U-21 reprezentacije Igor Bišćan. Igrao je sada protiv Engleza, daje mu maksimalnu minutažu i vjeruje u njega. On to sve zaslužuje. Jako zanimljiv igrač, koji može povećati kvalitetu puno većim momčadima od Gorice."

Koja mu je točno pozicija? Igra li kod vas malo ofenzivnije nego u mladoj reprezentaciji?

"Ne, to samo kada ga stavljam u nekoj taktičkoj izvedbi, ali njegova pozicija je jedna od dvije šestice, onaj koji je više zadužen za kreaciju igre. To jako dobro radi i ima veliku mogućnost napretka. Puno lakše bi mu bilo u dominantnijim momčadima, gdje bi njegova imaginacija više dolazila do izražaja."

Ima li nešto od Brozovića?

"Ima. Ima tu neku ležernost u igri, ne boji se ničega. Ima to u sebi da može izaći kao pobjednik iz duela s trojicom i potom distribuirati loptu. U principu, slično kao i Brozović. Vjerojatno je Brozoviću tu puls 0, a Prširu negdje na 10. Zezam se malo."

"Rogić drži Šibenik"

Znači, ima Gorica potencijal za lukrativnu prodaju iduće godine.

"Najvažnije da ostanemo u ligi, a za sve ostalo ćemo vidjeti. U ovih devet kola moramo staviti glavu na panj i ja sam siguran da na kraju uspjeh neće izostati."

Gostovanje na Šubićevcu bit će ključno u borbi za ostanak. Kakvo je vaše mišljenje o izravnom suparniku za ostanak u ligi?

"Novi je vlasnik Šibenika povećao je konkurenciju, doveo je tri-četiri nova igrača. Mislim da su jako kvalitetni prema naprijed; imaju brzinu i nije lako odgovoriti na njihovu vrlo brzu kontru, gdje imaju Araija, Dolčeka i još dva-tri hitra igrača. Doveli su još Radonjića kao drugu opciju, imaju i Čopa. Imaju četiri-pet igrača koji u ofenzivi mogu pomoći. Imaju iskusnog Čanađiju, obrana im je dobra. Ključ njihova uspjeha je vratar Rogić, koji je u prijelomni situacijama obranio nemoguće stvari. Jako dobar vratar."

Ako me sjećanje ne vara, Rogić je držao Šibenik iznad površine i protiv Gorice u zadnjoj međusobnoj utakmici.

"Mi smo izgubili 3:0 kod kuće. Svi mi kažu da smo odigrali lošu utakmicu. Ja im kažem: 'Jesmo, jesmo.' Ta loša utakmica znači da smo imali 26 udaraca prema vratima suparnika, 45 centaršuta, 90 opasnih napada, ali Rogić je obranio ključnu šansu kod 0:0. Da smo tu zabili, vjerojatno bi otišlo u 3:0 za nas. I onda dobiješ gol u 44. minuti, pa poslije još dva iz kontre. To je klasični nogomet. U Šibeniku ćemo se potruditi da anuliramo te njihove prednosti i odigramo borbeno. No to je za mene daleka budućnost, sada je fokus na Osijeku."

"Dinamo ima jako sužen roster, nema previše igrača"

Šibenik će prije svega igrati s Dinamom u polufinalu Kupa. Dinamo je navodno tražio odgodu, nije ju dobio ni kod Šibenika, a ni kod Lokomotive. Prilično je napeto u Maksimiru nakon niza loših rezultata. Kako vi gledate na trenutačnu situaciju u Dinamu? Jako dobro poznajete odnose, radili ste u Dinamu.

"Ne znam zašto se Dinamo doveo u takvu situaciju. Ja sam prvi za to da se stavljaju mladi igrači, ali imaju problem da moraju dva-tri mlada igrača stavljati na klupu jer nemaju dovoljno igrača. Znam da Dinamo ima 40-tak igrača na platno spisku i to treba plaćati. Ali puno je igrača otišlo na posudbu, neki su bitni igrači prodani kao Ademi i Oršić, otišao je i Lauritsen", kaže i nastavlja:

"Trener Čačić ima jako sužen roster i bit će jako teško. Dinamo i dalje ima najveću kvalitetu u ligi, ali nikad se ne zna što donosi sutra; ozljede, kartoni… Roster je jako tanak s obzirom na to da se još ozlijedio Petković, da je ozlijeđen Perić. Nemaju oni previše igrača. Što je uzrok tome, ne znam. Nisam tamo pa ne mogu previše pričati."

"Da sam navijač Hajduka, svaki dan bih se na Kamenitim vratima molio za Livaju"

A Hajduk…

"Hajduk se digao, Hajduk se nada i jako ovisi o Livaji. Da sam navijač Hajduka, svaki dan bih išao na Kamenita vrata i samo za Livaju bih se molio. Već dugo nisam vidio da je neki klub toliko ovisan o jednom igraču. Livaja pokazuje svoju kvalitetu iz utakmicu u utakmicu. Po meni, definitivno najbolji igrač lige. Vuče Hajduk i samo zbog njega su u prilici da se bore za prvo mjesto."

To je ipak slabost momčadi i kluba, kada je toliko ovisan o jednom igraču kojem se štošta može dogoditi na svakoj utakmici.

"Pa, naravno…" vrtio je glavom naš sugovornik i duboko udahnuo. Očito teško pitanje.

Da preformuliram: je li to realna slika s obzirom na kvalitetu momčadi? Ili da budem još konkretniji: jesu li to loši suigrači?

"Ne, ne… Nitko ne kaže da su to loši igrači. Možemo to okrenuti i reći da Livaja odskače kvalitetom od hrvatske lige. Možemo i na taj način to sagledati. Mogu samo reći da Livaja tamo čini druge igrače boljima i da je to tako. Nemam tu neko pametno objašnjenje. U principu, kada pobijedite, tko vas pita tko je loš, a tko dobar. Da su jako ovisni o Livaji, vidjeli smo i u Zagrebu protiv Dinama, kada je bio bolestan i nije bio pravi. Hajduka tada nigdje nije bilo. Prvenstvo će biti zanimljivo, Hajduk se ima čemu nadati nakon posljednjih posrtaja Dinama, ali isto tako Hajduk mora igrati puno bolje i manje ovisiti o jednom igraču", zaključio je Sopić u prvom dijelu velikog videointervjua za gol.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider