Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mijenja li se nogometni mercato?

Kraljevi prijelaznog roka: Velikan za "siću" doveo mnogo poznatih imena, novi trend na tržištu

Klasične kupovine igrača sve su rjeđe. Zašto na nogometnom tržištu ima sve više posudbi i koji je mogući trend budućnosti?

Galerija Radamel Falcao stiže u Istanbul (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) Mauro Icardi (Foto: Twitter/PSG) +2 Ante Rebić (Foto: AFP)

Gotov je prijelazni rok; kao i uvijek, posljednji dan ponudio je puno uzbuđenja i ludnicu do samog kraja. U moru transfera teško je ne primijetiti novi trend na nogometnom tržištu – posudbe.

Nekoć su posudbe stereotipno bile način da veći klubovi pošalju mlade igrače na kaljenje, dok su klubovi manje platežne moći na taj način dobivali kvalitetna pojačanja bez plaćanja skupih odšteta, bilo da se radi o mladima ili prekobrojnima u jačim momčadima. Sada svjedočimo promjeni paradigme, pa veliki i bogati klubovi međusobno posuđuju zvijezde i dokazane igrače.

Mauro Icardi tako je otišao na posudbu u PSG, Ante Rebić u Milan, Roma je na taj način dovela tri renomirana igrača – Henriha Mhitarjana, Nikolu Kalinića i Davidea Zappacostu. Čini se da su klasični transferi postali ugrožena vrsta, dok posudba s opcijom otkupa postaje dominantna tržišna taktika.

Galatasaray doveo pola momčadi poznatih imena za cijenu jednog prosječnog igrača

U ovom prijelaznom roku na tom polju prednjačio je Galatasaray. Turski velikan na odštete je potrošio svega 9,1 milijuna eura, a popunio je pola momčadi poznatim imenima; novi igrači Galate tako su postali Radamel Falcao, Ryan Babel, Emre Mor, Mario Lemina, Steven Nzonzi i Jean Michael Seri.

Gotov je prijelazni rok, ovo su najvažniji poslovi: Sudbina talentiranog Hrvata ostaje nepoznanica Neymar (Foto: AFP) AS Roma (Foto: AFP) Nikola Kalinić (Foto: AFP) +2 Mauro Icardi (Foto: AFP)

Svi spomenuti igrači osim Falcaa, koji je potpisao kao slobodan igrač, stigli su na posudbu. Seri i Babel dobar su primjer jednog od razloga velikog broja posudbi – visokih plaća. Spomenuti dvojac igrao je prošle sezone za Fulham, londonski klub koji je ispao iz prvoligaškog društva, pa su im njihove plaće postale prevelik uteg bez velikog novca koji se vrti u Premierligi.

S druge strane, razloge velikog broja posudbi treba tražiti i u visokim odštetama proteklih godina. Cijene igrača otišle su u nebo; razumljivo je da se kupci, koliko god bogati bili, ne žele samo tako upustiti u investicije vrijedne desetke, ako ne i stotine milijuna eura. Posudba s opcijom otkupa stoga izgleda kao logična taktika.

Neymar (Foto: AFP) Što stoji iza propalog megatransfera: Neymar bijesan, šeici se smiju i njemu i Barci divider

Kada govorimo o visokim odštetama, neizbježno dolazimo i do financijskog fair-playa. Na stranu polemike oko samog postojanja fair-playa, činjenica je da Uefini inspektori kucaju na vrata čak i najbogatijim klubovima.

Je li na pomolu novi trend po uzoru na NBA?

Još se nije dogodila drastična kazna poput izbacivanja teškaša iz europskih natjecanja, ali mnogi su, poput Manchester Cityja i PSG-a, uplatili visoke iznose zbog kršenja FFP-a. Koliko god bogati bili, bolje je izbjeći takve situacije, a posudba s opcijom otkupa i tu se pojavljuje kao logična taktika za dovođenje skupih igrača sa svojevrsnom odgodom plaćanja, kako bi prihodi i rashodi bili uredni na kraju godine.

Zvonimir Boban (Foto: AFP) Boban progovorio o Rebiću i otkrio gdje je zapelo s Modrićem: Postavio jasne ciljeve s Milanom divider

Kada spojimo visoke plaće i visoke odštete, dolazimo do trenda koji bi se mogao pojaviti u budućnosti. Relativno često se ovoga ljeta pisalo i o potencijalnim razmjenama igrača uz nadoplatu, ne treba ići dalje od slučaja Neymara, za kojeg je Barcelona nudila nekoliko igrača, uključujući i Ivana Rakitića.

Tako bi kompenzirali dio visoke odštete koju traže Parižani – Nasser Al-Khelaifi navodno je postavio cijenu od 300 milijuna eura – a istovremeno bi u proračunu oslobodili mjesto za astronomsku Neymarovu plaću. Vidjet ćemo hoće li nogomet u budućnosti krenuti putem NBA-a, odnosno hoće li u transferima porasti udio razmjena, s nadoplatom ili bez nje, nauštrb klasičnih kupovina.

Zvjezdane posudbe u ljetnom prijelaznom roku:

Icardi: Inter --> PSG
Coutinho: Barcelona --> Bayern
Perišić: Inter --> Bayern
Alexis Sanchez: Manchester United --> Inter
Ceballos: Real Madrid --> Arsenal
Areola: PSG --> Real Madrid
Lo Celso: Betis --> Tottenham
Jese: PSG --> Sporting 
Mkhitaryan: Arsenal --> Roma
Rebić: Eintracht --> Milan
Andre Silva: Milan --> Eintracht
Sergio Rico: Sevilla --> PSG

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider