Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žustre polemike

Barca i Real u novoj svađi: Tko je najbolji klub dekade i što je najvažniji kriterij?

Uoči trostrukog sudara Reala i Barcelone u Kupu kralja i prvenstvu rasplamsala se polemika tko je najbolji klub Europe u posljednjih desetak godina...

Galerija Messi, Ronaldo i Modrić (Foto: AFP) Slavlje Barcelone (Foto: AFP) Momčad Barcelone (Foto: AFP) +6 Slavlje Reala (Foto: AFP)

Pep Guardiola podigao je veliku prašinu u Španjolskoj izjavom da su Barcelona, Bayern i Juventus tri najbolja kluba posljednje dekade. Trenutačni menadžer Manchester Cityja i bivši trener Barcelone potakao je žustre polemike kako među „običnim“ navijačima i ljubiteljima nogometa tako i novinarima, bivšim i sadašnjim nogometašima, trenerima…

Polemike su se dodatno pojačale kada je postalo poznato da će Real i Barca imati tri međusobna okršaja u kratkom razdoblju. Kako se moglo i pretpostaviti, Guardiola je tom izjavom najviše dirnuo u srce Madriđane, onaj dio koji je naklonjen Realu.

Madridski mediji promptno su reagirali, neki gnjevno, ali uglavnom sarkastično. Zajednička konstatacija je bila da se ništa drugo nije ni moglo očekivati od bivšeg trenera Barcelone i fetivog Katalonca, kojem je Real oduvijek trn u oku.

Guardiola razljutio Madriđane

„Koje su tri najbolje momčadi u protekloj dekadi?“ upitao se naglas Guardiola u razgovoru za engleske medije. Katalonac je ponudio odgovor koji se nije svidio njegovim ljutim rivalima na Santiago Bernabeuu i madridskim medijima bliskim Real Madridu.

„Juventus, Bayern i Barcelona. Zašto? Zato što svake sezone osvajaju prvenstvo i kup. Oni su uvijek tu negdje blizu trofeja.“

Guardiola je detaljnije pojasnio.

„Prema mojem mišljenju, to su tri najbolje momčadi. Mi ih pokušavamo imitirati. Kad kažem da su najbolji, mislim na sljedeće: što god se dogodilo, oni se uvijek vraćaju te osvajaju jedan ili dva trofeja. Respektiram i divim se konzistentnosti koju pokazuju svaka tri dana u posljednjih desetak godina. Moj je san da to napravim s Manchester Cityjem. U svakoj utakmici, u svakom natjecanju moramo pokušati otići do kraja. Ove sezone nam zasad to uspijeva“, zaključio je Guardiola.

Pregled posljednjeg dana prijelaznog roka: Hajduk prodao Saida, Barcelona morala odmah kupovati Prijelazni rok Willian i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Yannick Carrasco (Foto: AFP) Marouane Fellaini (Foto: AFP)

Marca je sarkastično zaključila da bi moglo biti da Real ima neku konzistentnost kada je u posljednjih deset godina osvojio dva prvenstva, dva Kupa kralja, dva španjolska Superkupa, tri UEFA Superkupa, tri naslova svjetskog klupskog prvaka te kao šlag na kraju - četiri Lige prvaka.

Barca osvojila najviše trofeja u zadnjih deset godina

Katalonski El Mundo Deportivo, jasno, brani Guardiolino stajalište i nudi argument koji djelomično potvrđuje, ali i ruši Guardiolinu tezu. Katalonski dnevnik sastavio je tablicu osvojenih trofeja u posljednjih deset godina, dakle od 2009. do 2018.

Prema tom izračunu, Barcelona je osvojila daleko najviše trofeja – 28: 7 španjolskih prvenstava, 3 Lige prvaka, 6 Kupa kralja, 3 Svjetska klupska prvenstva, 6 španjolskih Superkupova, 3 UEFA Superkupa.
PSG je drugi s 21 osvojenim trofejem, potom slijede Bayern (19), pa Real Madrid (17), Juventus (15), Manchester United (14), Chelsea (11), Manchester City (9), Atletico Madrid (9)…

Katastrofa za PSG, Neymarova "kletva" se nastavlja: Bit će s njom i petu godinu zaredom Neymar i sestra Rafaella (Instagram) Neymar i sestra Rafaella (Instagram) Neymar i sestra Rafaella (Instagram) +2 Rafaella Santos (Twitter)

El Mundo Deportivo ističe da treba uzeti u obzir kako Francuzi i Englezi imaju jedno natjecanje više od Španjolaca, Nijemaca i Talijana. Radi se o Liga kupu koji je PSG osvojio čak pet puta u posljednjih deset godina, a Manchester United i Manchester City po tri puta.

Kad bi se i uzeo kao glavni kriterij puko zbrajanje trofeja, Guardiola je ipak nije sasvim pogodio, jer Juventus je tek peti na toj ljestvici. Međutim, logično je zaključiti kako je jednako vrednovanje svih trofeja miješanje krušaka i jabuka.

Liga prvaka bez premca

Madridski mediji ističu da Real ima jake argumente u rukama da utvrdi, ako nije najbolji klub, da je barem uz bok Barceloni. Jedinstveni zaključak jest taj da je valjda jasno kako nije isto osvojiti Ligu prvaka i sve ostale klupske trofeje.

Činjenica jest da je Liga prvaka bez premca najvrjedniji klupski trofej. Da ju je najteže osvojiti, lako je dokazati. Dosad je Ligu prvaka osvajalo samo 12 klubova. Koliko je teško osvojiti Ligu prvaka, najbolje govori podatak da ju engleski klubovi, čiju ligu neki smatraju najboljom na svijetu, iako UEFA-in koeficijent pokazuje da je daleko od španjolske La Lige, nisu osvojili već šest godina.

Žestoka borba Reala i Barce za Dinamova dragulja: U Maksimir sletjele rekordne ponude! Lovro Majer i Dani Olmo (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Dani Olmo i Adrien Trebel (Foto: AFP) Dani Olmo (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Štoviše, u tom razdoblju samo jednom su dospjeli do finala, Liverpool prošle sezone, te samo tri puta do polufinala (Chelsea, Manchester City i Liverpool). Talijani su posljednji put osvojili Ligu prvaka 2010., a Nijemci 2013., s time što njemački klubovi (u oba slučaja Bayern) prije toga nisu otišli do kraja od 2001.

A koliko je Ligu prvaka teško obraniti najbolji govori podatak da je u cijeloj povijesti tog natjecanja samo jednom klubu to pošlo za rukom - Real Madridu. I to ne jednom, već dva puta. Real je osvojio tri Lige prvaka zaredom što se do prije nekoliko godina smatralo „nemogućom misijom“. Tko zna koliko će proći vremena da netko ponovi taj uspjeh. Real je osvojio četiri Lige prvaka u zadnjih pet godina što će se također jako teško ponoviti.

Barcine "triplete" i Realov rekordni niz u Ligi prvaka

Katalonski mediji uzvraćaju da Real nikada nije osvojio „tripletu“, Ligu prvaka, prvenstvo i domaći kup u istoj sezoni. Barca nije jedina kojoj je to uspjelo, tim uspjehom mogu se podičiti još Bayern, Inter, Manchester United, PSV, Ajax i Celtic, pa to i nije neki kuriozitet, ali Katalonci su jedini kojima je to uspjelo dvaput, i to oba puta u posljednjih deset godina.

E, sad, što je teže osvojiti i što je veći uspjeh - tri Lige prvaka zaredom, ili četiri u pet godina, ili dvije „triplete“ u deset godina? Sve ovisi iz čijeg kuta se gleda na stvar. Madriđani će reći da su sigurni kako bi Barcelona rado dala dva, pa više prvenstva i domaćih kupova za još dvije Lige prvaka, odnosno da oni nikada ne bi mijenjali svoje Lige prvaka za Barcine "triplete".

Dalić u velikim problemima: Ovo se ne pamti, a u Dinamu ogorčeni i očekuju pozive Šime Vrsaljko i igrači Intera slave pobjedu (Foto: AFP) Luka Modrić i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Ivan Perišić (Foto: AFP) +1 Marko Pjaca (Foto: AFP)

Računica im je jasna – za Barcelonu i posebice Real nekoliko prvenstva i posebice kupova i nije velika stvar, uvijek mogu računati na to da će ih se naosvajati u nekom budućom razdoblju, dok se nikad ne zna kada će sljedeći put postati prvakom Europe. Real je u elitnom natjecanju imao post od 32 godine (1966. – 1998.), a Barcelona se prvi put popela na krov Europe tek 1992.

Dakle, trebalo je proći 36 godina da prvi put osvoji to natjecanje. Postavimo ovako pitanje: koliko bi, recimo, Juventus dao talijanskih prvenstava za jednu Ligu prvaka?

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider