Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Pošast napala Vatrene

Dalić u velikim problemima: Ovo se ne pamti, a u Dinamu ogorčeni i očekuju pozive

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić imat će velikih problema sa sastavljanjem momčadi na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo…

Galerija Šime Vrsaljko i igrači Intera slave pobjedu (Foto: AFP) Luka Modrić i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Ivan Perišić (Foto: AFP) +1 Marko Pjaca (Foto: AFP)

Hrvatska reprezentacija i izbornik Zlatko Dalić u velikim su problemima uoči početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. Ne pamtimo ovakvu situaciju.

Mjesec dana prije objave popisa kandidata za predstojeće kvalifikacije hrvatsku obranu sasjekle su ozljede, napose bočne pozicije. Hrvatska 21. ožujka na domaćem terenu otvara kvalifikacije s Azerbajdžanom, a već tri dana kasnije čeka je prilično zahtjevno gostovanje u Mađarskoj.

Obje utakmice odigrat će bez standardnih bekova Šime Vrsaljka i Josipa Pivarića. Prema posljednjim informacijama, obojica idu na operacije križnih ligamenata, a nakon toga čeka ih dug oporavak i proces rehabilitacije. Lako je moguće da ne budu na raspolaganju izborniku do kraja kvalifikacija.

Ozljede poharale Vatrene

Pivarić se ozlijedio u španjolskoj Marbelli, gdje bio na priprema kijevskog Dinama, dok Vrsaljko već skoro dvije godine muku muči s lijevim koljenom, koje je pokušao zaliječiti konzervativnim metodama, no očito nije uspio.

Situacija mu se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji pogoršala, pa je cijelu jesen imao problema i često je bio na popisu ozlijeđenih igrača Intera. Stoga ne čudi što se Vrsaljko konačno odlučio za operaciju kako bi riješio problem na duže staze.

Pregled posljednjeg dana prijelaznog roka: Hajduk prodao Saida, Barcelona morala odmah kupovati Prijelazni rok Willian i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Yannick Carrasco (Foto: AFP) Marouane Fellaini (Foto: AFP)

Nevolje za Dalića tu ne staju. Treći standardni bek hrvatske reprezentacije Ivan Strinić imao je srčanih smetnji zbog kojih je morao mirovati nekoliko mjeseci i tek se vraća u puni pogon. Tin Jedvaj je zdrav, no dolaskom novog trenera na klupu Bayer Leverkusena izgubio je poziciju i trenutačno nije u prvom planu. Borna Barišić također je imao problema s ozljedama. U prošlom kolu ušao je tek pred kraj utakmice s Livingstonom.

Moguće su zamjene Marin Leovac i Borna Sosa, no ni oni nisu bez problema. Leovac se tek vratio nakon operacije trbušnog zida i pitanje je koliko će mu trebati vremena da uđe u formu. Slična je situacija i sa Sosom. Gotovo cijelu jesen proveo je na listi za ozlijeđene igrače zbog problema s pubičnom kosti. Antonio Milić nema većih problema s ozljedama, ali od kraja listopada nije standardni prvotimac Anderlechta, odnosno često je na klupi ili uopće nije u momčadi.

Obrana pod velikim upitnikom

Tek je nešto bolja situacija na stoperskim pozicijama. Dejan Lovren nema pravo nastupa protiv Azerbajdžana zbog suspenzije. Matej Mitrović nije bio u kadru Club Bruggea u posljednje dvije utakmice zbog ozljede gležnja, ali i kada je bio zdrav, ove jeseni nije se pretjerano naigrao. Duje Ćaleta-Car premalo igra u Marseilleu. Zdrav je, ali uglavnom grije klupu. Moguća je alternacija Filip Benković, no stoper Celtica opet je ozlijeđen. Domagoj Vida je standardan u Bešiktašu. Međutim, i on gubi koncentraciju na traženje novog kluba.

Dakle, obrana je pod velikim upitnikom, a nije pretjerano bolja situacija ni s ofenzivnim dijelom momčadi. Ivan Perišić ima ozbiljnih problema u Interu. Nakon što je zatražio odlazak iz milanskog kluba, hrvatski reprezentativac našao se na ledu i pitanje je kako će se dalje situacija razvijati.

Bjeličin oštar istup naljutio Dalića: Pritisak na izbornika ili opravdani zahtjev mogućeg nasljednika? Zlatko Dalić nakon utakmice (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Zlatko Dalić i Davor Šuker s Vatrenima (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Luciano Spaletti javno je potvrdio stajalište kluba da igrači koji ne žele ostati, neće ni igrati. Perišić ionako nije bio u nekoj naročitoj formi cijelu jesen. Marko Pjaca igra malo ili nikako u Fiorentini. Josip Brekalo ima tek nešto bolji status u Wolfsburgu.

Ukupan napadački dojam popravljaju Andrej Kramarić i Ante Rebić. Obojica izgledaju jako dobro i može se očekivati da će održati formu do početka kvalifikacija. Glavne uzdanice u veznom redu Luka Modrić i Ivan Rakitić također igraju sve bolje i realno je očekivati da do početka kvalifikacija budu blizu top-izdanja.

U Dinamu ogorčeni na izbornika

Marcelo Brozović standardan je u Interu. Možda ne briljira, ali forma mu je zadovoljavajuća. Mateo Kovačić ima solidnu minutažu u Chelseaju, ali ostaje dojam da i dalje ne pruža ono što se očekuje od igrača takva talenta. Brine situacija Milana Badelja u Laziju. Posljednjih pet utakmica u Serie A odgledao je s klupe. Marko Rog tek je prešao u Sevillu i pitanje je hoće li tamo proigrati.

Nikola Vlašić imao je odličnu jesen u moskovskom CSKA-u, no u ruskoj je ligi zimska stanka i vjerojatno će trebati nešto vremena da uđe u formu. Mario Pašalić u posljednje vrijeme ima dosta dobru minutažu u Atalanti, a i igra prilično dobro. Filip Bradarić uglavnom je konstantan u Cagliariju i drži formu, iako je zadnju ligašku utakmicu odgledao s klupe.

Velika gužva u Barceloni: Rakitić pod pritiskom! Sprema li se rekordni hrvatski transfer? Pozicija za De Jonga u Barceloni (Mundo Deportico.com) Momčad Barcelone (Foto: AFP) Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Kad se podvuče crta, Dalić ima mnogo problema. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li posegnuti za nekim novim rješenjima i tko će se sve naći na popisu kandidata. Nenad Bjelica početkom godine javno je prozvao izbornika zbog toga što ga nije kontaktirao otkada je sjeo na klupu Dinama te je bez krzmanja dodao da se nada kako će se na sljedećem popisu reprezentativaca naći nekoliko igrača Modrih.

Čak je dao prijedlog koga bi izbornik mogao pozvati. Pisali smo već da te izjave nisu dobro sjele izborniku, najblaže rečeno. Ljutnja je obostrana.

Do nas dolaze informacije da su u Dinamu jako ljutiti na izbornika, što se jasno vidi iz Bjeličinih izjava, te da očekuju pozitivne vijesti, pogotovo sada kada su Vatrene poharale ozljede. Vidjet ćemo hoće li Dalić poslušati ogorčene krike s Maksimira i uslišiti njihove molbe. Ako i hoće, ostaje pitanje koga će pozvati?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider