Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žestoka konkurencija

Velika gužva u Barceloni: Rakitić pod pritiskom! Sprema li se rekordni hrvatski transfer?

Dolaskom Frenkieja de Jonga zaoštrit će se ionako žestoka konkurencija u veznom redu Barcelone…

Galerija Pozicija za De Jonga u Barceloni (Mundo Deportico.com) Momčad Barcelone (Foto: AFP) Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Frenkie de Jong dvadeseti je Nizozemac u povijesti Barcelone. Duga je veza Nizozemaca i Barcelone. Vrata im je na Camp Nouu otvorio veliki Johan Cruyff 1973. godine.

Godinu kasnije došao je također slavni Johan Neskeens. Sljedeći je bio Ronald Koeman, koji je stigao potkraj 80-ih. Sva četvorica igrala su u Ajaxu (Koeman je došao iz PSV-a, ali prije toga je igrao u Ajaxu), gdje je ponikla većina od 20 Barcinih Nizozemaca.

Otkriveno što je Barca obećala Rakitiću da ne ode u PSG: To imaju samo Messi i najveće zvijezde Ivan Rakitić, Lionel Messi i Philippe Coutinho (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić puca po golu (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Ajax je izvorišna točka Barcine filozofije nogometa koju je utemeljio legendarni Cruyff, koji je ostavio dubok trag u Barceloni kao igrač i još više kao trener. Zapravo znatno više kao trener ako se pogleda lista osvojenih trofeja i činjenica da je Barca pod Cruyffovim vodstvom osvojila svoj prvi naslov prvaka Europe, trofej koji je desetljećima lovila kao Ahab Moby-Dicka.

Čvrsta je veza Barcelone i nizozemskog nogometa, stoga ne čudi što se Katalonci svako malo okreću Ajaxovu inkubatoru. Katalonci ističu kako 21-godišnjeg De Jonga doveden da nosi Barcelonu i njezin vezni red u sljedećih deset godina zajedno s godinu dana starijim Brazilcem Arthurom Melom.

Barca pomlađuje momčad

Katalonski mediji tepaju Melu da je nasljednik Xavija Hernandeza, a od De Jonga očekuju da bude novi Andres Iniesta, iako postoje signali da stručnjaci Barcelone De Jonga namjeravaju pripremati za nasljednika Sergija Busquetsa. No Busquets nije tako blizu završetka karijere, a do tada bi De Jong mogao igrati na drugim pozicijama.

Kako god, usporedbe s velikanima Barce nisu baš mali teret na nejakim leđima još uvijek mlađahnih nogometaša. Da su obojica talentirani, tu nema sumnje, ali ne treba trčati pred rudo, tek ćemo vidjeti hoće li ispuniti visoka očekivanja. Sigurno je jedino da će De Jong dodatno zaoštriti ionako žestoku konkurenciju u veznom redu Barcelone.

Barcina rekordna investicija u velikim problemima: Bivša zvijezda Reala blizu Camp Noua Momčad Barcelone (Foto: AFP) Philippe Coutinho (Foto: AFP) Ivan Rakitić, Lionel Messi i Philippe Coutinho (Foto: AFP) +1 Philippe Coutinho (Foto: AFP)

Nizozemac je prilično polivalentan i može igrati na svim pozicijama u srednjem redu. Katalonski mediji vide ga na desnoj strani. Osim Mela, Barcelona trenutačno u prvoj momčadi ima još osam veznjaka, ako ne računamo igrače koji igraju na drugim pozicijama, a zapravo im je prirodna pozicija u srednjem redu, kao što je slučaj sa Sergijem Robertom.

To su: Busquets, Ivan Rakitić, Denis Suarez, Philippe Coutinho, Rafinha, Arturo Vidal, Sergi Samper i Carles Alena. Naljeto bi se prvoj momčadi trebao priključiti i talentirani Riqui Puig, koji je trenutačno u drugoj momčadi Barcelone.

Velika gužva u veznom redu

I to nije sve, Barcelona i dalje želi dovesti Adriena Rabiota, mladu zvijezdu PSG-a koja je na izlaznim vratima Parka prinčeva. Očigledno je da se Barcelona priprema za remont momčadi, posebice veznog reda. Kada naljeto stigne De Jong, u veznom redu bit će ih ukupno 11, a ako dođe još i Rabiot, bit će ih 12.

Pretpostavimo da Rabiot ipak neće doći, no to ne mijenja puno na stvari, gužva je ionako velika i jasno je da neće biti mjesta za sve. Postavlja se pitanje tko će otići i umjesto koga bi De Jong mogao igrati? Barcelona je platila De Jonga 86 milijuna eura, 75 fiksnih i 11 varijabilnih, a navodno je pristao doći nakon što mu je dano do znanja da od početka može računati na dobru minutažu.

Momčad Barcelone (Foto: AFP) Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Spekulira se da je, uz naravno financije, to bila ključna tema prošlotjednog sastanka najviše delegacije Barcelone s mladim Nizozemcem i njegovim zastupnicima u Amsterdamu. Taj se sastanak dogodio nakon što je prostrujala informacija kako je PSG na pragu dogovora s De Jongom.

Kako je Barca odgovorila De Jonga da ne prihvati ponudu Parižana, nije teško pretpostaviti. Postavlja se pitanje tko će otići i kome će De Jong biti najveća konkurencija? Španjolski mediji u tom kontekstu u prvi plan guraju Rakitića i Coutinha.

Ako pretpostavimo da će se Barcelona teško odlučiti prodati Coutinha, koji je u Barceloni tek godinu dana i najskuplji je igrač u povijesti kluba, a uz to može igrati i u napadu, ostaje realna pretpostavka da bi hrvatski veznjak možda mogao promijeniti sredinu.

Rakitić pod pritiskom

Kad se uzmu u obzir Rakitićeve godine i činjenica da još nije dobio povišicu koju je tražio te da ga je PSG prošlog ljeta vabio u Pariz s ponudom koja se teško odbija, logično je zaključiti da bi se naljeto ponovno mogla otvoriti ta ili neka druga transfer-priča. Ako ne ode u PSG, možda Rakitić prijeđe u Englesku. Uglavnom, Barcelona mora prodavati ne samo zbog toga što ima preveliku gužvu nego i zbog financijskog fair-playa.

Madridski mediji već su otvorili tu temu. Pitaju se otkud Barceloni toliko prostora u budžetu da u kratkom razdoblju dovede nekoliko skupocjenih igrača, čiji transferi daleko nadmašuju izlazne transfere. Usporedba s PSG-om po tom pitanju jasna je aluzija da Barca ne poštuje FIFA-in pravilnik i da se služi nedozvoljenim kombinacijama.

Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik Reala Florentino Perez neće skrštenih ruku gledati kako se Barcelona pojačava na način da ne prodaje ključne igrače. Očita je namjera madridskih medija da skrenu pažnju FIFA-e na poslovnu politiku Barcelone i tako dodatno pritisnu Katalonce. Slična je taktika i suprotne strane. Madriđani i Katalonci podmeću si noge gdje god uzmognu.

PSG želi hrvatskog veznjaka

Spekulira se da bi Barcelona na prodaji Rakitića mogla zaraditi između 40 i 50 milijuna eura, što je poprilična svota za igrača koji je na pragu 31. godine. Bio bi to rekordni transfer nekog hrvatskog nogometaša.

Teško da će Barcelona moći dobiti toliko za Rakitića za dvije godine, pogotovo ako izgubi mjesto u početnoj postavi. Barca bi dodatno uštedjela tako što bi se riješila igrača kojem je obećana značajna povišica.

Barcelona bi jednim udarcem ubila dvije muhe; otvorila bi prostor za mlađe igrače i rasteretila bilancu. Dobila bi na financijskom aspektu priče, ali činjenica je da bi Rakitićevim odlaskom izgubila jednog od stožernih igrača posljednjih godina. Pitanje je mogu li ga nadomjestiti igrači koji su došli ili će tek doći?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider