Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dinamo i Kinezi u ofenzivi

Bjeličin oštar istup naljutio Dalića: Pritisak na izbornika ili opravdani zahtjev mogućeg nasljednika?

Približava se početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a izbornik Dalić ima slatke brige, ali i teško breme na leđima...

Galerija Zlatko Dalić nakon utakmice (Foto: AFP) Zlatko Dalić i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Zlatko Dalić i Davor Šuker s Vatrenima (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Nastavak sezone praktički je pred vratima, a ni početak kvalifikacija za Euro nije daleko. Izbornik Zlatko Dalić zacijelo ubrzano razmišlja o popisu kandidata. Tko će se naći na popisu i hoće li biti iznenađenja? To pitanje jako intrigira cijelu hrvatsku javnost, a ima puno signala da se „lista za sveti dres“ najnapetije iščekuje u Maksimiru.

Dobre i loše vijesti iz Turske: Najveće pojačanje Dinama za povijesni okršaj Nikola Moro (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Nikola Moro i Borna Sosa (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

U Dinamu se od prošlog proljeća puno toga promijenilo. Modri su pod vodstvom Nenada Bjelice napravili iskorak od sedam milja, no ipak, jedna stara navada ostala je u sličnom tonu. Kad bolje promotrimo situaciju, vidjet ćemo da je zapravo pojačana. I to značajno, iako najutjecajniji i po običaju najglasniji operativac Modrih već dugo nije u Hrvatskoj.

Oštar istup Bjelice

Mislimo na odašiljanje vidljivih i skrivenih signala s Maksimira izborniku Daliću da bi trebao pozvati neke od igrača Dinama u reprezentaciju. U Dinamu nisu poput Osijeka pisali ogorčena priopćenja za javnost, ali Bjelica je to u razgovorima s novinarima u nekoliko navrata otvoreno zatražio. Čak je prilično oštro prozvao izbornika.

Vatreni vratili ponos naciji i pokazali koliko su naši političari nesposobni: Hrvatska mora igrati u Splitu Doček Vatrenih u Zagrebu (Photo Zeljko Lukunic/PIXSELL) Hrvatska na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića (Foto :Petar Glebov/PIXSELL) Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) +16 Slavlje Hrvatske u finalu protiv Francuske (Foto: AFP)

"Nažalost, u sedam mjeseci nisam razgovarao s izbornikom u vezi s igračima Dinama! Ali sad postoji šansa da se čujemo", vidno razočarano kazao je Bjelica za Sportske novosti prije desetak dana.

"Imamo mi kandidata i materijala za reprezentaciju, vjerujem da će izbornik Dalić nagraditi naše igrače pozivom", bez krzmanja poručio je Bjelica te je u tom kontekstu spomenuo Oršića, Petkovića, Šunjića i Moru.

Kinezi opsjedaju Dalića

Kada je Osijek proljetos izašao sa svojim otvorenim apelom, rekli smo da se takvo što ne pamti. Bjeličin istup nije kuriozitet u tom rangu, ali ipak su u prošlosti treneri hrvatskih klubova rijetko tako izravno prozivali izbornika i tražili da pozove njihove igrače u reprezentaciju.

Činjenica jest da je Bjelica napravio nešto što nije uobičajeno, no ne može mu se poreći da je izabrao pravi trenutak i da nema barem djelomično jake argumente za raspravu. Za razliku od burne reakcije medija i javnosti kada je to napravio Osijek, ovaj put nije se toliko "zatalasalo", iako izborniku nije bilo drago što mora slušati takve izjave, koje se mogu shvatiti i kao pritisak te miješanje u posao.

Dalić nije krio sreću, a otkrio je i dodatni motiv s kojim Vatreni putuju Engleskoj! Zlatko Dalić na Novu TV nakon utakmice

Da mu nisu dobro sjele, najblaže rečeno, doznajemo iz pouzdanih izvora. Dalić nije javno prokomentirao Bjeličinu prozivku. Već sama ta činjenica puno govori. Očito je odlučio prešutjeti kako mu poneki iščašeni glagol ne bi pobjegao iz usta. Malo kome bi bilo svejedno da je na Dalićevu mjestu, posebice kad se uzme u obzir da je taj istup došao od stručnjaka koji u kadrovskim križaljkama šefova HNS-a navodno figurira kao mogući Dalićev nasljednik na klupi Vatrenih.

To i ne mora biti u odveć dalekoj budućnosti kada se uzme u obzir da Kinezi i dalje opsjedaju Dalića, a u isto vrijeme izbornikova najbliža okolina sve se glasnije pita što mu trebaju borbe s vjetrenjačama i zašto ne prihvati posljednju ponudu koja spada u red astronomskih. Navodno je riječ o cifri sa sedam nula. 

Ima li Dinamo igrače za reprezentaciju?

Međutim, Bjelica je „na konju“ i u ovom trenutku može si dopustiti da otpusti kočnice. Dinamo je imao doista impresivnu jesen, a Bjelica je sjajno vodio svoju momčad. To nitko ne može poreći i zanijekati. E, sad, pitanje je ima li u Dinamu igrača, izuzev Livakovića, koji ispunjavaju uvjete naći se na skorašnjem izbornikovu popisu, na dičnoj listi reprezentativaca viceprvaka svijeta koja svakome podiže cijenu, i to istog trenutka.

Možda ima jedan siguran, ali taj je španjolski reprezentativac. Dakako da mislimo na Danija Olma. Aludiramo na to da su ključni Dinamovi igrači, onaj slatki šlag na Bjeličinoj torti, ipak stranci. Da ih sad ne nabrajamo, sigurno ih svi znaju.

Ne kažemo da igrači koje je Bjelica spomenuo nisu dobri, dapače, oni su ove jeseni pokazali da imaju kvalitetu i svjetlu perspektivu, ali isto tako je činjenica da prekratko igraju na visokoj ili višoj razini. Budimo iskreni, koliko je hrvatskih ljubitelja nogometa prije ljeta znalo nešto više o Petkoviću ili Oršiću? Koliko je Petković, primjerice, zabio golova prije dolaska u Dinamo?

Nije baš da se nadavao golova u Italiji. Štoviše, statistika mu je porazna, pored dvaju zadnjih klubova zjape nule. U Dinamu izgleda puno bolje, dosad je postigao sedam golova, od toga dva-tri izrazito atraktivna. Petković je naznačio da ima ono nešto i da bi mogao napraviti veću ili možda čak veliku karijeru. Međutim, je li ovo što je dosad odigrao u karijeri dovoljno za poziv u reprezentaciju? Ili je možda logičnije zaključiti da se još mora dokazivati? Isto vrijedi i za ostale Dinamove kandidate.

Koga izbornik može prekrižiti da bi napravio mjesta za Dinamove igrače?

Najintrigantnije u cijeloj priči jest to da bi Dalić morao prekrižiti neke dosadašnje reprezentativce kako bi napravio mjesta za spomenute Dinamove igrače. Ako svi budu zdravi, pitanje je koga da izbaci? Ne vidimo puno prostora. Možda u perspektivi Petković ima najveće šanse upasti zbog toga što je pozicija isturenog napadača najdeficitarnija u reprezentaciji. Ako nastavi zabijati, poziv će stići prije ili kasnije.

Razočarani Dalić za Novu TV: "Ni duela ni agresije, ovo je bio raspad sistema..." Zlatko Dalić (Foto: AFP)

Ipak, ako nas pitate, Moro nam se čini kao najveći Dinamov potencijal kada su u pitanju hrvatski nogometaši. Moro se tek nedavno oporavio od teške ozljede koljena i polako ulazi u formu. Na pripremama u Turskoj izgleda vrlo dobro, no jasno je da će mu biti jako teško probiti se do A vrste pored tako moćnog veznog reda Vatrenih. U svakom slučaju, raduje to što će Dinamovi igrači zaoštriti ionako jaku konkurenciju. Mjesta je malo, a kandidata ima podosta. Slatke brige za Dalića i širok izbornički smiješak. Samo da Bjelica opet ne zagrmi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider