Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
O ambicijama i budućnosti

Dalić u novogodišnjem intervjuu za Dnevnik Nove TV: ''To su dva momenta koja nikad neću zaboraviti''

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić dao je novogodišnji intervju za Dnevnik Nove TV. Među ostalim, govorio je i o svojim ambicijama u nastavku karijere te u kojem slučaju bi napustio izborničku klupu.

Zlatko Dalić (GOL.hr)

Reporter Nove TV Saša Lugonjić razgovarao je s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem, koji iza sebe ima najuspješniju godinu u svojoj karijeri.

Kada bi morali izdvojiti jedan trenutak koji je za vas bio najposebniji, koji bi to bio?

''Izdvojio bih cijelu godinu, jer je bila sjajna, bila je možda i neponovljiva. Ali nekako dva momenta su mi najvažnija, a to je polufinale s Englezima i gol Mandžukića u 109. minuti, najvažniji gol u povijesti hrvatskog nogometa i ono što je bilo poslije, to su dočeci u Hrvatskoj i BiH. To su dva momenta koja nikad neću zaboraviti, koja ostaju stalno u sjećanju i za mene su najvažnija'', rekao je Zlatko Dalić za Dnevnik Nove TV.

Jeste li se uopće usudili tako nešto maštati prije godinu dana?

''Prije godinu dana nije bila takva situacija i to je bilo neostvarivo. Ono što je bilo najvažnije u svemu tome da smo imali sjajnu generaciju, sjajne igrače i sjajnu reprezentaciju. To je prvo, njihova kvaliteta. Drugo je to što smo mi pokazali jedno zajedništvo, jednu vjeru i ustrajnost. Jednu poniznost u svemu tome i na kaju krajeva, da smo stvorili grupu koja je imala jedan zajednički cilj'', izjavio je hrvatski izbornik te nastavio:

''I na koncu odabir igrača i stručnog stožera u kojem sam ja bio neovisan i samostalan je dao za pravo da napravimo taj rezultat i mislim da smo ostvarili nešto što ćemo jako teško ponoviti. Pogotovo ovakvu godinu koja je bila fenomenalna za hrvatski sport. Ova godina da smo je sanjali i da smo je slagali sami sebi, ne bi je ovako složili koliko dobrih stvari se dogodilo.''

Spomenuli ste Zlatnu loptu i Luku Modrića, možemo li onda reći da je Luka Modrić najveći igrač svih vremena s ovih prostora?

''Sigurno da je. To što je napravio ovu godinu nije pošlo za rukom niti jednom nogometašu u povijesti. Ni Messiju, ni Ronaldu. Da je pokupio sve trofeje, i s klubom. Da je došao do srebra s reprezentacijom. I zaista je on to zaslužio, to je bila godina Luke Modrića i nema mjesta nikakvim kritikama. Luka je sve to zaslužio'', rekao je Dalić.

Vatreni vratili ponos naciji i pokazali koliko su naši političari nesposobni: Hrvatska mora igrati u Splitu Doček Vatrenih u Zagrebu (Photo Zeljko Lukunic/PIXSELL) Hrvatska na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića (Foto :Petar Glebov/PIXSELL) Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) +16 Slavlje Hrvatske u finalu protiv Francuske (Foto: AFP)

Ove godine Hrvatsku čekaju kvalifikacije za Euro 2020. godine i za očekivati je da se Vatreni plasiraju na to natjecanje.

''Igramo protiv Mađara, Slovaka, Walesa i Azerbejdžana. Tri od te četiri reprezentacije bile su na zadnjem Euru. Grupa nije lagana, ali mi smo favoriti, mi smo viceprvaci svijeta i jedini naš cilj je da budemo na Europskom prvenstvu.''

Osim plasmana, je li cilj graditi i igru te u momčad uvoditi neke igrače za samo Europsko prvenstvo?

''Pa to i je jedan od ciljeva, da polako idemo u pomlađivanje reprezentacije. Da se mladi igrači moraju nametnuti kroz svoje klubove iduće dvije godine i da mogu biti nositelji reprezentacije. I meni je to cilj, da stvorim temelje za budućnost'', objasnio je hrvatski izbornik.

Izborniče, odbili ste više ponuda nakon Svjetskog prvenstva. Je li zapravo u ovoj fazi vaše karijere jedina neostvarena ambicija voditi jedan ozbiljan cijenjeni klub iz Europe?

''Pa kad sagledam cijelu svoju karijeru, imao sam svoje ambicije i gotovo sve sam ostvario. I moj cilj je da jednog dana vodim jedan veliki europski klub. Ja svoje ciljeve ispunjavam i zasad su se oni realizirali. To je moj cilj definitivno i to će biti jednog dana. S druge strane, mislim da hrvatska reprezentacija može napraviti još dobrih rezultata i zato sam tu. Ne ide mi se baš sad opet van, uživam u mojim najljepšim danima sportske karijere, uživam u Hrvatskoj i mislim da ove trenutke trebamo iskoristiti i nastaviti dalje. Moj osjećaj je sada takav'', poručio je Zlatko Dalić te nadodao:

''Meni ugovor ništa ne znači. Ako budem osjetio nešto drugačije, ja ću sutra tako postupiti. Dakle, ako dođe ono što bih ja htio, nešto velikog, naravno da Hrvatska ima ljude koji mogu mene zamijeniti i raditi ono što sam i ja. I to tako treba shvatiti i prihvatiti.''

Koliko se vama na osobnom planu promijenio život nakon svega ovog?

''Ono što ja nastojim i što ja želim, pokušavam da se ja ne promijenim osobno. Da ostanem kakav sam bio. Puno toga se promijenilo, pogotovo moj privatni život koji se gotovo izgubio. Puno je tih obveza, ali mislim da čovjek uvijek treba biti normalan i jednostavan. Ne promijeniti se. Ono što ja stalno govorim 'da me ne prebaci', da ostanem kakav sam bio. To je ono što je najvažnije za mene i tako nastojim biti'', izjavio je Dalić za Novu TV.

Koje su vam osobne, a koje profesionalne želje za 2019.?

''Ono što je meni najvažnije je zdravlje. Što se tiče nogometa, htio bih da nastavimo s dobrim igrama, s ovom sinergijom i zajedništvom i da ostvarimo taj naš cilj, a to je plasman na Europsko prvenstvo. Kratke su kvalifikacije i treba biti jako oprezan. I htio bih da hrvatski navijači uživaju u novim pobjedama, u novim dobrim utakmicama i novim dobrim rezultatima. I da se ovo nastavi kako je krenulo'', zaključio je hrvatski izbornik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider