Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak velikog talenta

Dobre i loše vijesti iz Turske: Najveće pojačanje Dinama za povijesni okršaj

Do velikog Dinamovog okršaja s Viktorijom iz Plzena ostalo je manje od mjesec dana...

Galerija Nikola Moro (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Nikola Moro i Borna Sosa (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

Sudeći prema uvodnim prijateljskim utakmicama Dinama na pripremama u Turskoj, Nikola Moro mogao bi biti značajno pojačanje Modrih za nastavak sezone i veliki okršaj s Viktorijom iz Plzena u šesnaestini finala Europske lige.

Moro je odigrao dvije vrlo dobre utakmice protiv albanskog Partizanija i Dynama iz Dresdena. U obje utakmice postigao je po pogodak i odigrao više nego dobro za ovu fazu priprema.

Očito je da se mladi veznjak Dinama (20) dobro oporavio od teške ozljede koljena, koju je zaradio u ožujku prošle godine igrajući za U-21 hrvatsku reprezentaciju protiv Moldavije. Moro je operiran u Lyonu, a veći dio rehabilitacije odradio je u Beogradu. Čini se da je sve određeno kako treba.

Moro najveće pojačanje Dinama

Na travnjak se vratio početkom listopada kada je zaigrao za Dinamo II protiv Kustošije u Drugoj HNL. Otada se Moro polako vraćao i napredovao, isprva igrajući samo za drugu momčad Dinama, a krajem listopada vratio se u startnu postavu Modrih protiv Slaven Belupa u Koprivnici. Bjelica ga, logično, nije koristio u Europskoj ligi.

Do kraja jesenskog dijela sezone odigrao je četiri kompletne prvoligaške utakmicu, čime je naznačio da se dobro zaliječio te da je potpuno spreman loviti formu u kojoj je bio prije nego što se ozlijedio.

Čudesno ubrzanje i gol o kojem priča cijeli svijet: Podsjetio na "pravog Ronalda" i slavni Baleov sprint Inaki Williams slavi pogodak (Foto: AFP) Gareth Bale i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Reprezentacija Brazila koja je bila svjetski prvak 2002. (Foto: AFP) +3 Luis Nazario de Lima Ronaldo (Foto: AFP)

Prisjetimo se da se u tom trenutku spekuliralo kako je na meti ukrajinskog Šahtara, koji je navodno nudio hrvatskom prvaku 15 milijuna eura odštete. Tko zna što bi bilo da je Moro ostao zdrav, lako je moguće da bi ljetos napustio Maksimir, posebice ako bi Šahtar pojačao ponudu.

Bilo bi pretjerano reći da je Moro tada bio na pragu ulaska u seniorsku momčad Vatrenih, ponajviše zbog toga jer je pozicija na kojoj on igra jako je dobro popunjena i realno ne bi imao prevelikih šansi naći se u momčadi koja je otputovala u Rusiju te tamo napravila povijesni uspjeh, no vjerojatno bi bio u širom krugu kandidata.

Povratak u staru formu i kucanje na vrata reprezentacije

Možda bi Moro u velikom stilu odigrao završnicu sezone, pa nije nemoguće da bi izbornik dobro promislio bi li ga vodio u Rusiju. Pritisak iz Dinama u tim trenucima dobro se osjećao, u nogometnim kuloarima o tome se naširoko pričalo, to se moglo se primijetiti i između redova izbornikovih izjava.

U Maksimiru su se manje ili više otvoreno nadali da bi hrvatski izbornik Zlatko Dalić mogao pozvati Moru i(li) Filipa Benkovića u seniorsku reprezentaciju. Nije se dogodilo, a nije bilo ni realno takvo što očekivati. Dinamo tog proljeća nije igrao dobro, najblaže rečeno, Moro se ozlijedio, a i Benković je muku mučio s ozljedama, češće je bio izvan travnjaka nego na njemu. Na kraju je jedini Dinamov igrač u reprezentaciji bio vratar Dominik Livaković.

Luka Modrić zabio golčinu, Real Madrid slavio na teškom gostovanju Luka Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) +2 Luka Modrić (Foto: AFP)

Otada su puno toga promijenilo u Dinamu. Dva su trenera smijenjena, Mario Cvitanović i Nikola Jurčević, a klupu je krajem prošle sezone preuzeo Nenad Bjelica. Od toga trenutka za Dinamo je sve krenulo nabolje. Modri se, doduše, nisu plasirali u Ligu prvaka, malo je nedostajalo da to naprave, ali su zato izborili nastup u skupinama Europske lige.

Zimske pripreme od velike važnosti

Protutnjali su kroz skupinu suvereno osvojivši prvo mjesto, čime su osigurali prezimljavanje u Europi prvi put nakon 49 godina. Dakle, Dinamo je srušio višedesetljetno „prokletstvo“ i stoga se može reći da su Modri pod vodstvom Bjelice ostvarili povijesni uspjeh.

Naravno, nije to neki preveliki uspjeh u europskim razmjerima, jer plasman u šesnaestinu finala Europske lige izborili su brojni klubovi, ali za Dinamo jest, pa i za hrvatski klupski nogomet, jer već dvadesetak godina Hrvatska nije imala klub koji je prezimio u Europi.

I Niko Kovač je strepio s Kaubojima: Navijao za Hrvatsku i nagradio najboljeg igrača Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP)

Dinamo ne želi tu stati, a s obzirom na pružene partije protekle jeseni, s pravom se Modri nadaju da mogu otići i puno dalje. U tom kontekstu jasno je koliko su važne zimske pripreme u Turskoj i koliko je važno da Dinamo sačuva momčad u ovom prijelaznom roku.

Modri nemaju previše vremena za brušenje forme i dodatno ekipiranje, nastavak sezone započinje početkom veljače. Dinamo otvara s Rudešom i Istrom u Maksimiru. To će biti „generalke“ za veliki okršaj s Viktorijom u prvoj utakmici u Plzenu, a koja je na rasporedu već 14. veljače, dok je uzvrat u Zagrebu tjedan dana kasnije.

Šunjić napustio pripreme

Prva utakmica približava se krupnim koracima, ostalo je manje od mjesec dana do gostovanja u Plzenu, gdje Modre čeka iskusna, tvrda i natjecateljski dobro posložena češka momčad. Za Bjelicu je u ovom trenutku najvažnije da u završnom dijelu priprema ima sve igrače na broju.

Iako iz Turske uglavnom stižu dobre vijesti, ima i onih koje zabrinjavaju. Ivan Šunjić napustio je pripreme i vratio se u Zagreb zbog problema s pubičnom kosti. Mladi veznjak, koji je ove jeseni pokazao da može uspješno nadomjestiti kapetana Arijana Ademija na poziciji korektora veznog reda, ide u Njemačku na dodatni liječnički pregled. Kako stvari stoje, Šunjić neće biti na raspolaganju Bjelici na otvaranju proljetnog dijela sezone.

Bjelica o Viktoriji Plzen: "Imamo šansu, vjerujem da možemo proći" Nenad Bjelica gledao ždrijeb šesnaestine finala Europske lige

Zbog Šunjićeve ozljede Dinamo će vjerojatno stopirati odlazak Ademija, kojeg navodno traže Roma i Lazio. Kada bi Dinamo ipak prodao Ademija, našao bi se u popriličnim problemima. Takav potez bio bi neozbiljan i neodgovoran. Čak i kada bi Modri našli adekvatnu zamjenu za jednog od važnijih igrača momčadi, ostaje pitanje kako bi se taj novi igrač snašao u tako kratkom periodu do utakmice s Viktorijom.

Ademi mora ostati

Bio bi to ogroman rizik koji se ničim ne bi dao opravdati, pa čak ni ako bi odšteta bila od onih koje „izbijaju iz cipela“. Dinamo je dobro zaradio prodajama igrača u ljetnom prijelaznom roku, a bilancu je značajno pojačao i odličnom zaradom u Europskoj ligi, tako da ne bi smio imati problema s financijama. Uostalom, nadolazeće ljeto nije tako daleko, ako se u ovom trenutku ne može čekati nekoliko mjeseci, pitanje je kada će se moći?

Logično je da su Modri pustili Marija Budimira da ostvari transfer karijere i prijeđe u Ivankovićev Persepolis. Iako je ostvario zapaženu rolu u Maksimiru, Budimir je ipak bio tek treći napadač i njegov izostanak ne bi se trebao previše osjetiti, možda tek u ponekim utakmicama HNL-a kada bude potrebna rotacija napadača, ali Dinamo domaće izazove može uspješno prebroditi i bez njega.

Ozljede i pojačanja u napadu

Jasno, samo u slučaju ako ostatak ofenzivnih snaga bude zdrav i u punom pogonu. U tom kontekstu pomalo zabrinjavaju informacije koje kažu da Mario Gavranović i Izet Hajrović imaju problema s ozljedama i trenutačno miruju u Beleku. Navodno bi se uskoro trebali uključiti u rad s ostatkom momčadi, prvo Hajrović, čija je ozljeda nešto lakša, a potom i Gavranović, no dok se to ne dogodi, ostaju lagane sumnje da neće se neće adekvatno spremiti za nastavak sezone.

Budimirov transfer i ozljede Gavranovića i Hajrovića sugeriraju da će Dinamo do kraja prijelaznog roka dovesti jednog napadača, a kako naše informacije govore, možda i dvojicu - jednog klasičnog egzekutora, te još jednog koji može igrati na više pozicija. Sve ovisi kako će se razvijati situacija s Gavranovićem i Hajrovićem.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider