Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izdan i izigran

Prljava igra Barce, Rakitić to nije zaslužio: Sad je sve jasno, javio se veliki klub koji voli Hrvate

Barcelona napadno gura hrvatskog reprezentativca na izlazna vrata. Rakitić je izložen velikom medijskom pritisku...

Galerija Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Vinicius Junior (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Barcelona je otvorila karte. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić na izlaznim je vratima Camp Noua, uglas vrište vodeći španjolski sportski dnevnici.

Sukus svih tekstova je da Barcelona napadno gura hrvatskog reprezentativca na izlazna vrata. Rakitić je pod velikim pritiskom, to je nesumnjivo. Da u Barceloni kalkuliraju s njegovom prodajom, moglo se odavno zamijetiti. Prilično prljava igra vodi se od prošle jeseni.

Pojavila se snimka: Naoružani pljačkaši napali Mesuta Özila, Kolašinac ih potjerao! Sead Kolašinac (Foto: Screenshot) Mesut Özil (Foto: Copa 90/Twitter)

Tada smo napisali da nam se čini kako će Barca pričekati kraj sezone, pa će tek onda odlučiti što će s Rakitićem. Vidljivo je bilo oklijevanje čelnika katalonskog ponosa da mu produlje ugovor i daju značajnu povišicu.

Barca objavila rekordan prihod, a nema novca za Rakitića

Mnogo toga moglo se nazrijeti kada su se oglasili s nemuštim opravdanjem da nemaju dovoljno novca da bi mu povećali plaću za dva ili tri milijuna eura, a u isto vrijeme dovodili su igrače za stotine milijuna i hvalili se da nikada u povijesti nisu bolje poslovali.

Katalonci su prije dva dana objavili informaciju da su u prošloj sezoni ostvarili najveći prihod u povijesti kluba. Uprihodili su čak 990 milijuna eura. No u isto vrijeme nemaju novca za povećanje Rakitićeve plaće. Tko u to može povjerovati?

Evo što sve Real i Barca nude za Neymara: Rakitić uključen u "svemirsku" jednadžbu! Ivan Rakitić i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) Neymar se ozlijedio (Foto: AFP) +4 Kylian Mbappe i Neymar (Foto: AFP)

Barcina havarija na Anfieldu zacementirala je naše sumnje kako će doći do velikog pospremanja na Camp Nouu te da bi Rakitić u toj igri mogao izvući deblji kraj. Ne zbog toga što je bio među lošijim igračima, nego što je očito da neki imaju mnogo bolji status. Da je Rakitić izrazito podcijenjen, u ožujku je javno konstatirao i Jose Mourinho.

Rakitić podcijenjen i izigran

''Ovo već dugo želim reći: za mene je Rakitić jedan od najpodcijenjenijih igrača na svijetu. Fantastičan je u svakom aspektu, radi puno posla u obrani i kompenzira Messijev defenzivni učinak. S loptom je fantastičan, bira jednostavna i efikasna rješenja'', rekao je i završio u sarkastičnom tonu.

''Htio sam ovo reći jer uglavnom govorimo samo o velikim imenima. Rakitić treba unaprijediti Instagram i društvene mreže, to je danas vrlo bitno. Nije baš dobar u tome, dobar je na terenu'', kazao je slavni portugalski stručnjak.

Što se događa s Ivanom Rakitićem: Razmišlja li o prestanku igranja za reprezentaciju? Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL) Rakitić nakon poraza u finalu SP-a (Foto: AFP)

Daljnji slijed događaja pokazao je da se nismo prevarili što smo mjesecima pisalo kako se bojimo da bi Rakitić mogao završiti na transfer-listi.

Malo-pomalo Rakitić je od nedodirljivog prvotimca postao krajnje upitan, čak i moneta za potkusurivanje u mogućem Neymarovu povratku u Barcelonu, pogotovo nakon što je Barcelona za veliki novac dovela Ajaxova talenta Frenkieja de Jonga. Možda i najjači udarac Rakitiću nedavno je zadao čovjek na kojeg je najviše računao, njegov dojučerašnji najveći zagovornik, trener Ernesto Valverde.

Valverde poslao jasnu poruku

Prošlog ljeta Valverde je čvrsto stao iza Rakitića i nije dopustio njegov transfer u PSG. Navodno su Parižani nudili 90 milijuna eura odštete, no Valverde je spustio rampu kazavši da je hrvatski veznjak jedan od stupova Barcine momčadi te da nema šanse da ga pusti.

Godinu dana poslije dao je dijametralno suprotnu izjavu. Prošlog je tjedna simptomatično poručio kako svakom igraču prolazi vrijeme, pa i hrvatskom veznjaku. Dodao je kako će Rakitić morati raditi više nego ikad ako misli zadržati mjesto u momčadi.

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Kako se to drukčije može protumačiti već kao porukom da mu je bolje pronaći novi klub. Nakon još jednog šokantnog ispadanja iz Lige prvaka Valverde je visio na koncu. Očito je da mu je utjecaj značajno oslabio i da više nije u poziciji u kojoj je bio do uzvratne utakmice s Liverpoolom u polufinalu Lige prvaka. Nakon te utakmice sve se ili puno toga promijenilo na Camp Nouu. I ne samo za Valverdea.

Druga znakovita Valverdeova poruka Rakitiću jest ta da će Sergija Roberta vratiti u vezni red. To znači da će se ionako žestoka konkurencija u veznom redu još više zaoštriti. Svi katalonski mediji konstatiraju da će Sergio Busquets, De Jong i mladi Brazilac Arthur Melo imati prednost. Prvi je Katalonac i senator šampionske momčadi, a druga su dvojica dugoročni projekti kluba.

Barca štedi na Rakitiću

Treći znak da bi u vrhu Barce svi bili najsretniji da Rakitić napusti klub bilo je otvoreno priznanje čelnika da mu ne namjeravaju povećati ugovor. Ako ostane u Barceloni, Rakitić će biti jedan od rijetkih zaslužnih igrača koji nije dobio povećanje ugovora u posljednjem valu povišica.

Primjerice, Busquetsu, koji je bio je jedan od najlošijih igrača Barcelone u posljednje dvije sezone, jesenas je produljen ugovor do 2023. i povećana mu je plaća na preko 10 milijuna eura neto godišnje. Rakitić zarađuje 4-5 milijuna manje, pa je jasno da se osjećao podcijenjenim i da je zahtijevao povišicu.

Rakitić izazvao veliku frku u Barceloni: Evo zašto ga mučki udaraju sa svih strana Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Jose Maria del Nido (Foto: Mundo Deportivo/Instagram)) Ivan Rakitić u akciji protiv Liverpoola (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Iako je Rakitić već duže vrijeme u značajno boljoj formi, iako je Busquets u očiglednom padu, to ne kriju čak ni katalonski mediji, a bjelodano pokazuju ocjene koje je dobio u najznačajnijim utakmicama, španjolski mediji ipak mjesecima forsiraju priču o odlasku hrvatskog veznjaka, dok Busquetsa nitko ni ne spominje u tom kontekstu.

Jasno, Busquets je jedan od senatora momčadi, domaći dečko i ljubimac navijača. Njegov je status nedodirljiv kako god igrao. Možda je to sve skupa nepravedno prema Rakitiću, možda nije zaslužio takav odnos jer je puno dao Barceloni, ali stvari stoje upravo tako.

Rakitić je zaslužio više poštovanja

Činjenica jest da surovi profesionalizam ne poznaje emocije, ali Rakitić je, čini nam se, zaslužio više iskrenosti i poštovanja. Mogli su mu na vrijeme priopćiti što ga čeka. Barem je toliko zaslužio. Vjerojatno bi u tom slučaju prihvatio "svemirsku" ponudu PSG-a. Ovako je ispao naivan.

Barcelona nakon eurokatastrofe: Odlazi deset igrača, stižu tri ključna pojačanja Barcelona obranila naslov španjolskog prvaka (Foto: AFP) Luka Modrić i Frenkie de Jong (Foto: AFP) Matthijs de Ligt (Foto: AFP) +2 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Rakitić je bio u dobroj poziciji početkom prošle sezone; imao je odličnu sezonu, osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu, bio je među najboljim igračima Mundijala i činilo se da je idealan trenutak da potpiše novi ugovor ili nađe klub koji mu je sprema dati ono što traži.

Stara izreka kaže da se željezo kuje dok je vruće. Rakitić ga nije uspio iskovati u najboljem trenutku za sebe. Čini se da su ga Barcelonini čelnici izradili slatkorječivim obećanjima. Na kraju se pokazalo da su vješto odugovlačili i kupovali vrijeme, svjesni da se u nogometu za samo nekoliko mjeseci uvelike može promijeniti situacija.

Zna se odakle "cure" informacije

I doista, promijenila se za 180 stupnjeva. Rakitić je u međuvremenu, čini se, odustao od traženja povišice, javno je rekao da bi najradije ostao, iako je isto tako ostavio mogućnost za odlazak, no čini se da time nije impresionirao Katalonce.

Talijani opet najavili Rakitićev dolazak, ali sad je ozbiljnije: Navodno je pristala i Raquel Raquel Mauri (Foto: Instagram) Ivan Rakitić, Raquel Mauri (FOTO: Instagram) Raquel Mauri (Foto: Instagram) +5 Ivan Rakitić, Raquel Mauri (FOTO: Instagram)

I dalje se uglavnom spominje u kontekstu prodaje ili monete za potkusurivanje s PSG-om oko Neymara. S obzirom na to da je poznato kako funkcioniraju glavni katalonski mediji, od kojih su neki više-manje klupski bilteni, potpuno je jasno da se ne bi tako unisono pisalo o Rakitićevu odlasku da nemaju „migove“ od uprave Barcelone. Kad se sve sumira, nije teško prokljuviti odakle „curi“ i tko daje materijal za potpalu vatre.

Jedan od razloga zbog kojih Barca tako uporno gura Rakitića prema izlaznim vratima jest taj što treba keš za kupovinu novih pojačanja, najprije Neymara. PSG želi keš i ne zanimaju ga trampe. Nije Rakitić jedini kojeg se Katalonci žele riješiti; Barcelona želi prodati i skupo plaćenog Philippea Coutinha, pa Artura Vidala, a možda i Samuela Umtitija te još pokojeg.

Inter sljedeća stanica?

Ostaje pitanje gdje bi Rakitić mogao prijeći? Katalonski mediji u prvi plan guraju milanski Inter. Ističu da je taj veliki talijanski klub sklon hrvatskim nogometašima, a da novi trener Antonio Conte jako cijeni Rakitića i da mu u njegovoj koncepciji nedostaje upravo igrač takvog profila.

Navodno je već došlo do prvog kontakta. Katalonski mediji pišu da je hrvatski veznjak uvidio odakle puše vjetar i već je naložio svojem menadžeru da ispita situaciju. Možda mu je i bolje da nađe klub koji će ga više cijeniti. Za novu etapu u karijeri Inter se čini sasvim dobrom opcijom.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider